Επικαιρότητα:

Ψυχική ευεξία: 11 Tips για να βελτιώσεις την ψυχολογία σου

28 Φεβ. 2023 - 13:54 | Ψυχολογία
Ψυχική ευεξία: 11 Tips για να βελτιώσεις την ψυχολογία σου

Οι 11 παρακάτω συμβουλές είναι γενικές προτάσεις για ευεξία. Εάν χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια, επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό. Είναι κάτι φυσιολογικό και θαρραλέο να το κάνεις. 

Ψυχική Ευεξία

 1. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας: Όταν αισθάνεστε απογοητευμένοι, είναι εύκολο να είστε σκληροί με τον εαυτό σας. Αν και μπορεί να μην έχετε το μυαλό να συγχαρείτε ή να κάνετε κομπλιμέντα, προσπαθήστε να είστε συμπονετικοί. Και εδώ είναι μια μικρή συμβουλή μπόνους: Εάν πραγματικά αγωνίζεστε να είστε καλοί με τον εαυτό σας, κάντε κάτι καλό για κάποιον άλλο. Στη συνέχεια, κάντε κομπλιμέντα στον εαυτό σας που το κάνετε!
 2. Άσκηση: Ακόμη και η σύντομη βόλτα ή η ανάβαση μιας σκάλας μπορεί να μειώσει το άγχος και να αυξήσει την εγρήγορση. Μια τακτική ρουτίνα άσκησης μπορεί να τονώσει τη διάθεσή του, να αυξήσει τη συγκέντρωση και ακόμη και να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης.
 3. Τρώτε υγιεινά: Λαχανικά και φρούτα; Απολύτως! Θρεπτικά τρόφιμα. Σίγουρος. Μην πίνετε 10 φλιτζάνια τίποτα την ημέρα, εκτός αν είναι νερό. Αλλά υγιεινή διατροφή σημαίνει επίσης να έχετε μια υγιή στάση απέναντι στο φαγητό. Απολαύστε γεύματα με φίλους, δοκιμάστε νέες τροφές και προσπαθήστε να μην έχετε εμμονή με το φαγητό. Εάν διαπιστώσετε ότι η σχέση σας με το φαγητό επηρεάζει την ψυχική ή σωματική σας υγεία, μάθετε τα στοιχεία για τις διατροφικές διαταραχές και κάντε το σημαντικό βήμα για να βρείτε βοήθεια.
 4. Κοιμηθείτε καλά: Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου συνιστά μεταξύ 8-10 ωρών ύπνου τη νύχτα για τους εφήβους και πάνω από 7 ώρες για τις ηλικίες 20 και άνω. Αλλά ο καλός ύπνος αναφέρεται επίσης στο πότε κοιμάστε και στην ποιότητα αυτού του ύπνου. Η ειδικός στην υγεία του ύπνου, η Δρ Eleanor McGlinchey συνιστά να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Αυτό το απλό κόλπο θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε αυτό το αίσθημα jet lag το πρωί της Δευτέρας (γνωστό και ως “κοινωνικό jet lag”) και να διασφαλίσετε ότι λειτουργείτε και αισθάνεστε καλύτερα.
 5. Βάλτε τις οθόνες για ύπνο πριν πάτε για ύπνο: Μελέτες έχουν δείξει ότι η εξέταση των οθονών πριν τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα αποκοιμηθείτε και την ποιότητα αυτού του ύπνου. Το μπλε φως από το smartphone σας επηρεάζει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου/αφύπνισης σας. Η ανάγνωση, η αποστολή μηνυμάτων, η ανάρτηση κ.λπ. κρατήστε το μυαλό σας ενεργό όταν θα έπρεπε να τελειώνει. Α, και μετά υπάρχουν αυτά τα κείμενα στη μέση της νύχτας….
 6. Αναπνεύστε βαθιά: Απλώς δοκιμάστε το. Πάρτε μια ωραία αργή αναπνοή. Ξεκινήστε από την κοιλιά σας. επεκτείνετε τα πλευρά, το στήθος και τους πνεύμονές σας. Εκπνεύστε εξίσου αργά. Η μέτρηση μπορεί να βοηθήσει (“1, 2, 3, 4, 5 …”) Επαναλάβετε.
 7. Συνδεθείτε με άλλους: Φίλοι, οικογένεια, κατοικίδια… ακόμη και ένα περιστασιακό φιλικό γεια σε έναν ξένο μπορεί να τονώσει τα θετικά συναισθήματα, να σας βοηθήσει να αποφύγετε την κατάθλιψη και το άγχος και να σας κάνει να νιώσετε ότι είστε συνδεδεμένοι με άλλους. Εστιάστε στην ποιότητα των φιλιών και των σχέσεών σας, όχι στην ποσότητα. Εάν κάποιος σας βοηθά να νιώσετε υποστήριξη, χαρούμενος, χρήσιμος, συμπαθητικός ή αγαπητός ή οποιαδήποτε άλλα θετικά συναισθήματα, διατηρήστε τη σύνδεση.
 8. Καταγράψτε τρόπους για να χαλαρώσετε: Η χαλάρωση είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που είναι εύκολο να τα πεις και πιο δύσκολο να τα κάνεις. Η χαλάρωση και η ηρεμία χρειάζονται εξάσκηση. Γράψτε μια λίστα με ιδέες για θετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διώξετε το άγχος. Δοκιμάστε τα, ένα βήμα τη φορά. Όταν κάτι λειτουργεί, δοκιμάστε το ξανά. Θυμήσου μόνο ότι πας για ευεξία. Αυτές οι βραχυπρόθεσμες διορθώσεις (μιλάμε για χάπια, αλκοόλ και άλλες μορφές κατάχρησης ουσιών) δεν πρόκειται να βοηθήσουν μακροπρόθεσμα. Διαγράψτε τα λοιπόν από τη λίστα.
 9. Προσθέστε μια νοερή εικόνα ή μια φωτογραφία ενός όμορφου μέρους που θα επισκεφτείτε κάποια μέρα.
 10. Βρείτε υποστήριξη (και είστε υποστηρικτικοί): Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε δυσκολεύεται, βρείτε υποστήριξη. Αυτό μπορεί να είναι φίλος ή μέλος της οικογένειας. Ή μπορεί να είναι η επικοινωνία με έναν σύμβουλο, έναν γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Εάν το άτομο που βρίσκετε δεν σας παρέχει το είδος υποστήριξης που χρειάζεστε, αναζητήστε μια άλλη επιλογή υποστήριξης που είναι καλύτερη για εσάς και τις ανάγκες σας. Ομοίως, εάν ένας φίλος, μέλος της οικογένειας ή κάποιος που γνωρίζετε αισθάνεται άσχημα, αναρωτηθείτε εάν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να είστε ευγενικοί ή υποστηρικτικοί.
 11. Κάντε μικρά βήματα: Αν προσπαθήσετε να κάνετε τα πάντα ταυτόχρονα, πιθανότατα δεν θα καταφέρετε πουθενά. Θέστε στόχους και, στη συνέχεια, σχεδιάστε αυτή τη διακεκομμένη γραμμή από το σημείο Α στο Β στο Γ. Σταματήστε και ξεκουραστείτε στην πορεία. Θα ευχαριστήσετε τον εαυτό σας για αυτό.

Να είσαι καλός με τον εαυτό σου: Ναι, το έχουμε ήδη πει. Αξίζει όμως να το επαναλάβουμε.