"Το παιδί μου πηγαίνει σε πορείες, τι να κάνω;"

07 Μαρ. 2023 - 19:14 | Ψυχολογία
 "Το παιδί μου πηγαίνει σε πορείες, τι να κάνω;"

Για άλλη μια φορά οι δρόμοι έχουν γεμίσει με νέους ανθρώπους που διαδηλώνουν. Ωστόσο, οι πορείες και οι διαδηλώσεις είναι μέσα στην καθημερινότητά μας και σε πολλούς γονείς προκαλείται άγχος όταν τα παιδιά τους κατεβαίνουν σε πορείες.

Το Shape.gr συνεργάστηκε με τη Μαρία Κλάδη-Κοκκίνου, Διδάκτορας Παντείου Πανεπιστημίου,  μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Πειραματικής και Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συμπεριφοράς, Τμήμα Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συνεργάτης του Κέντρου Εικαστικής και Ψυχικής Επικοινωνίας "Συνώθηση" synothisi.com

Πολλές φορές σου έχω μιλήσει σε πρώτο πρόσωπο, ως μαμά προς μαμά. Εάν έχεις μικρά παιδιά, δες το σαν μια ευκαιρία να ρίξεις μια κλεφτή ματιά στο μέλλον! Εάν τα παιδιά σου είναι μεγαλύτερα ή ενήλικα πλέον, όπως τα δικά μου, μπορεί σε κάποιες από τις αγωνίες και τα άγχη μου να συμπάσχεις. Η Μαρία Κλάδη-Κοκκίνου είναι μια εξαιρετική επιστήμονας, και φίλη, με την οποία έχω συνεργαστεί πολλά χρόνια. Και πάντα οι συμβουλές της σε θέματα ανατροφής -και όχι μόνο- ήταν όσο έπρεπε προσγειωμένες και λογικές και με βοηθούσαν να δω την κατάσταση με μια προοπτική. Γι' αυτό και θεώρησα πως είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να απαντήσει στο παρακάτω ερώτημα...

 "Το παιδί μου πηγαίνει σε πορείες, τι να κάνω;"
Αν το παιδί σας θέλει να συμμετάσχει σε μια διαδήλωση η πρώτη σας αντίδραση είναι φυσιολογικό να είναι ο φόβος… Αλλά είναι επίσης φυσιολογικό να νιώσετε και υπερήφανοι επειδή θέλει να εκφράσει τα πιστεύω του και να παλέψει για τις αξίες του.

Έφηβοι, πορείες και διαδηλώσεις
Αν υπερισχύσει ο φόβος, θα προσπαθήσετε να το αποτρέψετε και η κατάσταση πιθανώς θα εξελιχθεί σε καυγά. Φυσικά, το μόνο που θα καταφέρετε κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι να πάει και να μην σας ενημερώσει. Αν υπερισχύσει η υπερηφάνεια σας θα πρέπει να του μιλήσετε για το τι είναι διαδήλωση και να το πληροφορήσετε για κάποια μέτρα προστασίας. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες πρέπει να καταλάβουν ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, παρόλο που η διαδήλωση είναι ελεύθερη όσον αφορά το περιεχόμενο, δεν είμαστε ελεύθεροι να διαδηλώνουμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο που θέλουμε. Άρα μιλάμε για ειρηνικές διαδηλώσεις. Εξάλλου η πλειονότητα των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων είναι ειρηνικές αλλά προβάλλονται αυτές που καταλήγουν άδοξα. Ωστόσο, ακόμη και αν η πρόθεσή μας είναι το να διαδηλώσουμε ειρηνικά πολλές φορές τα πράγματα εκτρέπονται. Οπότε βοηθάει να εκπαιδεύσουμε το παιδί σε βασικά μέτρα ασφάλειας.

Βασικά μέτρα ασφαλείας για τις πορείες και τις διαδηλώσεις
1) Πρέπει να σχεδιάζει από πριν. Να ξέρει τι να περιμένει και να ξέρει που θα βρει βοήθεια ή που θα συναντηθεί ξανά με τους φίλους του αν χαθούν και κυρίως να ξέρει πως και που θα διαφύγει αν τα πράγματα γίνουν έντονα.

2) Δεν πρέπει να πάει μόνος/μόνη της, αλλά με ανθρώπους που εμπιστεύεται. Επίσης να μην φοράει φακούς επαφής και λιπαρές ουσίες στο δέρμα επειδή "αιχμαλωτίζουν" τα χημικά σε περίπτωση που γίνει ρίψη αερίων.

3) Να έχει μαζί του νερό για να πίνει και να ξεπλένει το πρόσωπό του και σνακ για ενέργεια. Επίσης πρέπει να έχει ταυτότητα και χρήματα για τηλέφωνο ή μέσα μεταφοράς. Τέλος υγρά μαντηλάκια και χαρτομάντηλα.

4) Καλό είναι να φοράει ρούχα που καλύπτουν όλο το σώμα, άνετα παπούτσια, καπέλο, γυαλιά κολύμβησης και ένα μαντήλι βρεγμένο με νερό ή λεμόνι ή ξίδι για να καλύψει το στόμα και τη μύτη σε περίπτωση που εκτεθεί σε χημικά.

5) Αν εκτεθεί σε δακρυγόνα να μην πανικοβληθεί και να πλύνει το στόμα του, να φυσήξει τη μύτη του, να βήχει και να φτύνει.

6) Τέλος αν συλληφθεί θα πρέπει να του πουν το λόγο που συλλαμβάνεται και να έχει άμεση πρόσβαση σε δικηγόρο ή στην οικογένειά του. Η αστυνομία είναι εκεί για να διασφαλίσει και να διευκολύνει την ειρηνική διαδήλωση και όχι να την εμποδίσει.

Οι διαδηλώσεις δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται αλλά οι νέοι θα πρέπει να ενημερώνονται για αυτό το μοναδικό και νόμιμο τρόπο να εκφράσουμε τις απόψεις μας στο πλαίσιο της δημοκρατίας. Αν όμως θέλουμε οι άλλοι να σέβονται το δικαίωμά μας στην ελεύθερη έκφραση θα πρέπει πρώτα εμείς να σεβόμαστε τους άλλους και να μην δημιουργούμε καταστάσεις που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους συμπολίτες μας. Και κάτι τελευταίο αλλά βασικό: Η διαδήλωση είναι έκφραση άποψης και όχι ξέσπασμα θυμού.

Shape.gr