Επικαιρότητα:

Πώς τα μέσα κοινωνική δικτύωσης επηρεάζουν τον τρόπο ζωής μας

24 Ιουν. 2023 - 10:01 | Ψυχολογία
Πώς τα μέσα κοινωνική δικτύωσης επηρεάζουν τον τρόπο ζωής μας

Η δημοσιογράφος - παρουσιάστρια, Στέλλα Στυλιανού, και η Ίλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για πώς τα μέσα κοινωνική δικτύωσης επηρεάζουν τον τρόπο ζωής.
Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Στέλλα Στυλιανού μίλησε σχετικά με τα μέσα κοινωνική δικτύωσης και τι ρόλο έχουν στην ζωή της.

«Έχω μία κανονική σχέση με τα social media, έχω λογαριασμό στο instagram, twitter και TikTok. Στο twitter και στο TikTok είμαι περισσότερο παρατηρητής».

Η κα. Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια μίλησε στην συνέχεια για το πώς τα social media επηρεάζουν τον τρόπο ζωής ενός ανθρώπου.

«Στα social media οι άνθρωποι βλέπουν μία εικόνα και κρίνουν από αυτήν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι φτιαγμένα για να μας επηρεάζουν», επεσήμανε η ψυχολόγος.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάζουν την ψυχική υγεία τόσο των ανηλίκων όσο και των ενηλίκων. Ο τρόπος που είναι διαμορφωμένα τα social media βασίζονται στην ευαλωτότητα της ψυχολογίας των ανθρώπων.

Έτσι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την ψυχική υγεία ως προς το κομμάτι της διάθεσης και του άγχους. Προκαλούν δυσθυμία , διαταραχές ύπνου και μειώνουν την ανθρώπινη επικοινωνία.

Το κυριότερο όλων όμως είναι ότι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι άνθρωποι σκέφτονται λιγότερο, κι αυτό συμβαίνει πιο έντονα στα παιδιά.

Στα θετικά της χρήσης των social media καταγράφεται η εύρεση φιλικών προσώπων, η πρόσβαση σε πληροφορίες και η γνωριμία μεταξύ προσώπων.

Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι με την χρήση των social media μειώνεται η πραγματική επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών σε ιδιωτικό επίπεδο.