Επικαιρότητα:

Η μοναξιά παγκόσμια απειλή για την υγεία

20 Νοε 2023 - 21:14 | Ψυχολογία
Η μοναξιά παγκόσμια απειλή για την υγεία

Ο γενικός χειρουργός των ΗΠΑ Δρ Vivek Murthy και ο απεσταλμένος της Αφρικανικής Ένωσης για τη νεολαία Chido Mpemba ηγούνται μιας διεθνούς επιτροπής για τη μοναξιά και τις επιπτώσεις της στη θνησιμότητα. Η επιτροπή θα περιλαμβάνει 11 υποστηρικτές και υπουργούς της κυβέρνησης με στόχο να κατανοήσουν βαθύτερα τις επιπτώσεις της μοναξιάς στη δημόσια υγεία.

Μετά την πανδημία Covid-19 και τον αντίκτυπό της στην κοινωνική δραστηριότητα και τις αλληλεπιδράσεις, ο ΠΟΥ αποφάσισε να δημιουργήσει την επιτροπή. «[Η μοναξιά] ξεπερνά τα σύνορα και γίνεται παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας που επηρεάζει κάθε πτυχή της υγείας, της ευημερίας και της ανάπτυξης. Η κοινωνική απομόνωση δεν γνωρίζει ηλικία ή όρια», είπε ο Mpemba.

Η επιτροπή, που θα διαρκέσει τρία χρόνια, περιλαμβάνει τον Ayuko Kato, τον υπουργό που είναι υπεύθυνος για τα μέτρα για τη μοναξιά και την απομόνωση στην Ιαπωνία, και τον Ralph Regenvanu, υπουργό προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στο Βανουάτου.

Ο Δρ Murthy λέει ότι ο κίνδυνος για την υγεία λόγω μοναξιάς μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνος όσο το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα, με αποτέλεσμα 30% αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού και 50% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας στις παλαιότερες γενιές.

Ένας στους τέσσερις ηλικιωμένους σε όλο τον κόσμο βιώνει κοινωνική απομόνωση.

Και όμως δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι που υποφέρουν από τις επιπτώσεις της μοναξιάς, με μεταξύ 5 και 15 τοις εκατό των εφήβων να αισθάνονται μοναξιά -με τα στοιχεία αυτά να αναμένεται να είναι υποτιμημένα. Το 12,7 τοις εκατό των ενηλίκων στην Αφρική αισθάνονται μόνοι, σε σύγκριση με το 5,3% στην Ευρώπη.

Η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα, εν μέρει καθώς το να αισθάνεσαι ότι δεν υποστηρίζεσαι σε μια δουλειά έχει ως αποτέλεσμα χειρότερη εργασιακή ικανοποίηση και απόδοση. Οι νέοι που βιώνουν μοναξιά στο σχολείο είναι επίσης πιο πιθανό να εγκαταλείψουν το πανεπιστήμιο, αναφέρει η Guardian.

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να επαναπροσδιορίσουμε την αφήγηση που περιβάλλει τη μοναξιά, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους πληθυσμούς που αποκλείονται από το ψηφιακό χάσμα», είπε ο Mpemba. Σε ολόκληρη την Αφρική, λέει, ο πληθυσμός αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις σχετικά με την ασφάλεια, την κλιματική κρίση, την ανεργία -και αυτοί είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην κοινωνική απομόνωση.

«Αυτά τα ζητήματα δεν επηρεάζουν μια χώρα… [Η μοναξιά] είναι μια υποτιμημένη απειλή για τη δημόσια υγεία», είπε ο Murthy και πρόσθεσε, «Για πάρα πολύ καιρό, η μοναξιά υπήρχε πίσω από τις σκιές, αόρατη και υποτιμημένη, οδηγώντας σε ψυχικές και σωματικές ασθένειες. Τώρα, έχουμε την ευκαιρία να το αλλάξουμε αυτό».

Η επικεφαλής υγείας της Google και μέλος της επιτροπής του ΠΟΥ, Δρ. Karen DeSalvo, δήλωσε: «Οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να μπουν στο περιθώριο και να απομονωθούν, και αυτό επηρεάζει την υγεία τους».

Ενώ κάποιος μπορεί να λάβει ιατρική βοήθεια για ένα πρόβλημα στο στήθος, είναι πιο δύσκολο για αυτόν να γίνει καλύτερα μακροπρόθεσμα εάν είναι κοινωνικά απομονωμένος όταν πάρει εξιτήριο.

Πηγή: queen.gr