Επικαιρότητα:

3 φράσεις που δεν χρησιμοποιούν ποτέ οι ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι

01 Αυγ. 2024 - 16:37 | Ψυχολογία
3 φράσεις που δεν χρησιμοποιούν ποτέ οι ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι

Κακά τα ψέματα. Η ζωή απαιτεί ψυχική ανθεκτικότητα. Ανεξάρτητα από όλα εκείνα να ωραία που συμβαίνουν γύρω σου, καθημερινά χρειάζεται να προσπεράσεις καταστάσεις ή «εμπόδια». Ένας χωρισμός, ένα έντονος τσακωμός με έναν φίλο, μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου, είναι καταστάσεις που για να τις ξεπεράσεις και να ορθοποδήσεις, χρειάζονται ψυχική δύναμη και αυτοπεποίθηση.

Το να είσαι ανθεκτικός, δεν σημαίνει πως δεν λυγίζεις ποτέ. Αντιθέτως, σημαίνει ότι βιώνεις τον «πόνο», αλλά αλλάζεις την οπτική σου από το «είμαι θύμα και αδύναμος να βοηθήσω τον εαυτό μου» στο «πώς μπορώ να αναπτυχθώ από αυτό;». Όλοι χρειάζονται λίγη ανθεκτικότητα σε κάποιο σημείο της ζωής τους.

Ακολουθούν τρεις φράσεις που οι ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν ποτέ, σύμφωνα με ψυχολόγους.

«Θα το κάνω, εάν δεν μπορείς»

Εάν πιάνεις συνεχώς τον εαυτό σου να αναλαμβάνει επιπλέον δουλειά ή να λέει «ναι» σε αιτήματα που δεν μπορεί να εκπληρώσει, απλώς σταμάτα. Οι ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι ξέρουν πώς να θέτουν όρια. Το να λες «ναι» σε όλα μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι πρόθυμος στους γύρω σου, αλλά μπορεί να σε κουράζει κιόλας. Η ανθεκτικότητα σχετίζεται με την ιεράρχηση των αναγκών σου.

«Είμαι το θύμα»

Κάποιες δυσκολίες μπορεί να σε κάνουν να αισθάνεσαι αβοήθητος. Δεν είσαι, ωστόσο. Το να υποκύπτεις στη νοοτροπία του θύματος σε αυτές τις στιγμές μπορεί να κάνει τα προβλήματά σου να φαίνονται μεγαλύτερα. Αντ' αυτού, χρησιμοποίησε φράσεις όπως: «Δεν θα αφήσω τον εαυτό μου να γίνει θύμα» ή «μπορώ να το ξεπεράσω αυτό».

«Δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω αυτό»

Για πολλούς ανθρώπους, η αντίδραση για το χειρισμό δύσκολων, αγχωτικών ή δυσάρεστων καταστάσεων είναι να μην τις χειριστούν καθόλου. Υποκύπτουν στην αντίδρασή τους «μάχη ή φυγή», η οποία μπορεί να τους κάνει να αμυνθούν ή να πουν στον εαυτό τους: «Δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω αυτό». Οι ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι υιοθετούν μια διαφορετική προσέγγιση. Αντί να κλειστούν στον εαυτό τους ή να τρέχουν μακριά από τα προβλήματά τους, στηρίζονται στην κοινότητά τους. Οι σχέσεις σου και ο κοινωνικός σου περίγυρος μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις πιο ανθεκτικός.

Πηγή: jenny.gr