Επικαιρότητα:

Πώς επηρεάζουν οι πυρκαγιές την ψυχική μας υγεία;

14 Αυγ. 2024 - 18:50 | Ψυχολογία
Πώς επηρεάζουν οι πυρκαγιές την ψυχική μας υγεία;

Μια λιγότερο γνωστή καταστροφική επίπτωση που έχουν οι πυρκαγιές στην υγεία μας, φέρνει στο φως σχετική επιστημονική έρευνα, αποκαλύπτοντας ότι επηρεάζει άμεσα και την ψυχική υγεία.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Environmental Economics and Management ανέλυσε μεγάλες ποσότητες δεδομένων από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδειξε τον ψυχολογικό αντίκτυπο των πυρκαγιών που οδηγούν σε σημαντική ατμοσφαιρική ρύπανση, σε μια εποχή που τέτοιες πυρκαγιές γίνονται ένας σημαντικός δείκτης της κλιματικής κρίσης.

«Oι φωτιές έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην υποκειμενική ευημερία των ανθρώπων», λέει ο Siqi Zheng, καθηγητής του MIT και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας. Το μέγεθος του αρνητικού αντίκτυπου; Περίπου το ίδιο με μια άλλη αλλαγή που αποκαλύφθηκε από μελέτες μεγάλης κλίμακας για ένα άλλο αρνητικό συναίσθημα, που εκφράζεται συχνά στο διαδίκτυο: το τέλος του σαββατοκύριακου και την αρχή μια νέας εργάσιμης εβδομάδας. Η ίδια μελέτη διαπιστώνει επίσης, ότι η καθημερινή έκθεση σε τυπικά επίπεδα καπνού από μια πυρκαγιά σε μια περιοχή, προκαλεί μια εξίσου μεγάλες, αρνητικές αλλαγές στην ψυχική υγεία.

Η έρευνα βασίζεται σε μια εξέταση των γεγονότων του 2019 στη Νοτιοανατολική Ασία, στα οποία μια τεράστια σειρά από πυρκαγιές στην Ινδονησία, που φαινομενικά σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την αποψίλωση των δασών για τη βιομηχανία φοινικέλαιου, παρήγαγαν τεράστια ποσότητα ομίχλης στην περιοχή. Τα προβλήματα ποιότητας του αέρα επηρέασαν 7 χώρες: Μπρουνέι, Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν σε ευρεία κλίμακα, αναρτήσεις από το 2019 στο X (πρώην Twitter) για να εξετάσουν το κοινό αίσθημα. Στη μελέτη συμμετείχαν 1.270.927 tweets από 378.300 χρήστες που συμφώνησαν να διατεθούν τα δεδομένα των τοποθεσιών τους. Χρησιμοποίησαν επίσης δορυφορικά δεδομένα από τη NASA, για να δημιουργήσουν έναν χάρτη με τις πυρκαγιές και την ομίχλη με την πάροδο του χρόνου, συνδέοντάς τα με τα δεδομένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτό που βλέπουμε από τις εκτιμήσεις μας είναi η καθαρή αιτιώδης επίδραση του διασυνοριακού καπνού των δασικών πυρκαγιών», λέει ο Rui Du, ο δεύτερος συγγραφέας της εν λόγω μελέτης.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε διεθνή σύνορα είναι πολύ πιο πιθανό να επηρεαστούν αρνητικά ψυχολογικά, από τους καπνούς μιας πυρκαγιάς που κατακαίει μια γειτονική χώρα.

Σε όρους πολιτικής, ο Zheng προτείνει ότι οι παγκόσμιες επιπτώσεις της διασυνοριακής ρύπανσης από τον καπνό των πυρκαγιών,  θα μπορούσαν να δώσουν στις χώρες ένα κοινό κίνητρο για περαιτέρω συνεργασία. Εάν οι πυρκαγιές μιας χώρας γίνουν πρόβλημα μιας άλλης, μπορεί να έχουν όλοι λόγο στο πώς μπορούν να τις περιορίσουν. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για έναν αυξανόμενο αριθμό πυρκαγιών παγκοσμίως. Πυρκαγιές που τροφοδοτούνται από τις κλιματικές αλλαγές, θέτοντας μια επίμονη απειλή για όλες τις κοινωνίες.

«Εάν οι κυβερνήσεις δεν δουλέψουν πάνω στο ζήτημα από κοινού, θα μπορούσαν να υπάρξουν ολέθρια αποτελέσματα για την ψυχική υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Πηγή: ladylike.gr