Πολλές έρευνες δεκαετιών, δείχνουν ότι είτε πρόκειται για μια σύντομη βόλτα σε ένα πάρκο της πόλης είτε για έναν μεγάλο περίπατο στο δάσος η έκθεση στη φύση έχει μόνο θετικές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία.
Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα διαπίστωσε ότι το να περνάς χρόνο στη φύση, ακόμη και για 10 λεπτά, μπορεί να αποφέρει βραχυπρόθεσμα οφέλη για ενήλικες με ψυχικές ασθένειες.
«Γνωρίζουμε ότι η φύση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία, αλλά οι πάροχοι συμπεριφορικής υγείας και υγειονομικής περίθαλψης συχνά αμελούν να το σκεφτούν αυτό», ανέφερε η Joanna Bettmann, καθηγήτρια στο University of Utah College of Social Work και επικεφαλής της μελέτης.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ecopsychology, σημειώνει ότι η έκθεση στη φύση δεν απαιτεί την επίβλεψη των επαγγελματιών υγείας, είναι προσβάσιμη και προσιτή και η εστίαση στην αύξηση της έκθεσης των ανθρώπων στη φύση έχει τη δυνατότητα να διευκολύνει το υπερβολικά καταπονημένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο.
Ακόμη και η σύντομη έκθεση στην φύση είναι ευεργετική και είναι προσβάσιμη για τους περισσότερους ανθρώπους. Δέκα λεπτά στην αστική φύση είναι πολύ λιγότερο τρομακτικά, ακριβά και χρονοβόρα για ανθρώπους που δεν έχουν το χρόνο, τους πόρους, το ενδιαφέρον, την κοινοτική υποστήριξη ή τον εξοπλισμό για να βγουν στην φύση, κάπου απομονωμένα για μέρες ή εβδομάδες, πολύ μακριά από το σπίτι τους.
Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι οι υπαίθριοι χώροι με βάση το νερό, τα ποτάμια, τις λίμνες, τους ωκεανούς, καθώς και οι δραστηριότητες κατασκήνωσης, γεωργίας και κηπουρικής είχαν τη μεγαλύτερη θετική επίδραση.
Η αστική φύση, τα βουνά και τα δάση πρόσφεραν επίσης σημαντικά αποτελέσματα.
Όλοι αυτοί οι διαφορετικοί τύποι υπαίθριων χώρων απέδωσαν θετικά αποτελέσματα, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης των χώρων πρασίνου στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον μας. Άλλωστε η σχέση φύσης και ψυχικής υγείας είναι παντού.
Σύμφωνα με την Bettmann «είμαστε περιτριγυρισμένοι από όλους εξαιρετικούς φυσικούς πόρους. Ετσι, έχοντας αυτό το είδος γνώσης για τη συμπεριφορά της φύσης και την ψυχική υγεία, μπορούμε να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας να εκμεταλλεύτούμε την ύπαιθρο για να παραμείνουμε υγιείς τόσο ψυχικά, όσο σωματικά και συναισθηματικά».
Πηγή: healthstat.gr