Έχει συμβεί σε όλους: περίεργοι για κάτι, πολλοί είναι εκείνοι που νιώθουν άνετοι να κάνουν τις λάθος ερωτήσεις, μόνο και μόνο για να λάβουν (στην καλύτερη των περιπτώσεων) μια αμήχανη σιωπή. Ορισμένες ερωτήσεις είναι καλύτερα να μην γίνουν ποτέ. Είτε είναι επειδή είναι ενοχλητικές, είτε απλώς αγενείς, αυτές οι ερωτήσεις μπορούν να βάλουν εμπόδια, σε οποιαδήποτε συζήτηση.
Παρακάτω λοιπόν εξετάζουμε 7 αγενείς ερωτήσεις που δεν πρέπει ποτέ να κάνεις, εκτός και αν απολαμβάνεις αμήχανες σιωπές και σηκωμένα φρύδια. (Σ.σ) Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ένας γενικός εμπειρικός κανόνας είναι να ακολουθείς το παράδειγμα του ατόμου με το οποίο μιλάς. Εάν φαίνονται ανοιχτοί και πρόθυμοι να συζητήσουν ένα θέμα, μπορεί να νιώθουν άνετα να απαντήσουν. Αλλά αν είναι ασαφείς ή φαίνεται πως νιώθουν άβολα, είναι ώρα να δώσεις στη συζήτηση διαφορετική κατεύθυνση.
«Πότε θα κάνεις παιδιά;»
Η κλασική ερώτηση για τα αναπαραγωγικά σχέδια κάποιου. Μπορεί να φαίνεται σαν μια αθώα ερώτηση, αλλά στην πραγματικότητα, είναι βαθιά προσωπική. Οι αποφάσεις των ανθρώπων να κάνουν ή να μην κάνουν παιδιά είναι συχνά γεμάτες συναισθήματα και περίπλοκες σκέψεις. Ίσως προσπαθούσαν χρόνια, ή ίσως αποφάσισαν να μην κάνουν ποτέ παιδιά. Οπότε ακόμα κι αν έχεις την απορία, είναι καλύτερο να κρατήσεις για τον εαυτό σου
«Γιατί δεν έχεις παντρευτεί;»
Αυτό είναι διπλό χτύπημα. Όχι μόνο υποθέτεις ότι ο γάμος είναι ο στόχος όλων, αλλά υπονοείς επίσης ότι κάτι δεν πάει καλά με το να είναι καποι@ ελεύθερ@. News flash: Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να ζουν τη ζωή τους χωρίς βέρα στο δάχτυλό τους, και αυτό είναι απολύτως εντάξει. Ας αποφύγουμε να πιέζουμε με το έτσι θέλω κοινωνικούς κανόνες στους άλλους και ας σεβόμαστε τις διαφορετικές επιλογές ζωής.
«Γιατί είσαι ακόμα single;»
Ενώ μπορεί να προορίζεται ως φιλοφρόνηση, μπορεί να θεωρηθεί ως επίκριση για την κατάσταση της προσωπικής ζωής. Το να είσαι ελεύθερος/η είναι μια απόλυτα έγκυρη επιλογή, ενώ για άλλους μπορεί να μην είναι καν επιλογή.
Μια πιο ενδιαφέρουσα συζήτηση, θα μπορούσε να επικεντρώνεται στα ενδιαφέροντα και τα χόμπι του ανθρώπου που έχεις απέναντί σου.
«Γιατί χώρισες;» / «Γιατί πήρες διαζύγιο»
Ο κάθε χωρισμός και το κάθε διαζύγιο, είναι συνήθως μια επίπονη και προσωπική υπόθεση. Το να ζητάς από κάποιον να αφηγηθεί τις λεπτομέρειες γύρω από κάτι τέτοιο, είναι παρόμοιο με το να του ζητάς να ανοίξει ξανά παλιές πληγές. Αν θέλει καποι@ να σου μιλήσει για αυτό, θα το κάνει.
Έχει να κάνει με το σεβασμό των ορίων και το να αφήνεις τους ανθρώπους να μοιράζονται αυτά που νιώθουν άνετα με τον δικό τους ρυθμό.
«Έχεις χάσει βάρος;»
Μπορεί να φαίνεται σαν κομπλιμέντο, αλλά αυτή η ερώτηση μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αρκετά επιζήμια. Για κάποιους, η απώλεια βάρους δεν είναι στόχος και η επισήμανση του μπορεί να είναι άβολη. Για άλλους, μπορεί να αναδείξει ζητήματα που σχετίζονται με την εικόνα του σώματος ή την υγεία.
Είναι καλύτερο γενικά να αποφεύγεις σχόλια που εστιάζουν στο σώμα των άλλων. Αν θέλεις να επαινέσεις την εμφάνιση κάποιου, ένα απλό «Φαίνεσαι υπέροχη/ος!» κάνει θαύματα χωρίς να ξεπερνάει κανένα όριο.
«Γιατί δεν πίνεις αλκοόλ;»
Ακόμα μία αγενής ερώτηση, που μπορεί να γίνει ενοχλητική για πολλούς λόγους. Μερικά άτομα απέχουν από το αλκοόλ για θρησκευτικούς ή λόγους υγείας, ενώ άλλα μπορεί να αναρρώνουν από τον εθισμό.
Η διερεύνηση των προσωπικών επιλογών κάποιου για το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μια άβολη συζήτηση. Αν κάποιος αρνηθεί ένα ποτό, ένα απλό «Κανένα πρόβλημα!», αρκεί.
«Πόσα χρήματα βγάζεις;»
Το να ρωτάς κάποιον για το εισόδημά του δεν είναι μόνο αγενές, αλλά και τον φέρνει σε άβολη θέση. Η οικονομική κατάσταση των ανθρώπων είναι προσωπική τους υπόθεση και η αποκάλυψη τέτοιων πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα πιο αχρείαστα σχόλια. Είναι καλύτερο να συζητάς για χρήματα με τον λογιστή σου, όχι με φίλους ή γνωστούς.
Πηγή: ladylike.gr