Είναι προφανές ότι η φωνή σου παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς όσα λες επηρεάζουν τους ανθρώπους γύρω σου. Έχεις, όμως, αναλογιστεί ποτέ πώς επηρεάζουν εσένα τον ίδιο; Ίσως να ακούγεται απίστευτο, αλλά η εσωτερική σου φωνή διαθέτει πολύ μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή σου απ' ό,τι πιθανόν αντιλαμβάνεσαι.
Η holistic coach Lauren επισημαίνει τη σημασία του να δίνουμε προσοχή στις λέξεις μας, υποστηρίζοντας τα επιχειρήματά της με επιστημονικές αποδείξεις. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται πώς επικοινωνούμε με τον εαυτό μας, επηρεάζοντας έτσι τις πράξεις μας και τη διαμόρφωση της πραγματικότητάς μας.
Σύμφωνα με τη Lauren, το δικτυωτό ενεργοποιητικό σύστημα (RAS) του εγκεφάλου λειτουργεί αναγνωρίζοντας μοτίβα, όπως όταν ακούμε ένα όνομα και μετά το ακούμε παντού. Με έναν τρόπο παρόμοιο με τη διαδικασία της εκδήλωσης (manifestation), οι σκέψεις και τα λόγια που εκπέμπουμε στον κόσμο καθοδηγούν αυτά τα μοτίβα. Έτσι, υπογραμμίζει τη σημασία της πρόθεσης πίσω από τα λόγια μας, τονίζοντας ότι οι θετικές εκφράσεις οδηγούν σε θετικά αποτελέσματα.
5 φράσεις που πρέπει να σταματήσεις να λες, γιατί σε κρατούν μακριά από την επιτυχία
«Είμαι τόσο χαζ@»
Είναι πολύ εύκολο να το πεις στον εαυτό σου αφού κάνεις ένα λάθος που θα μπορούσες εύκολα να αποφύγεις. Όμως, κάθε φορά που λες στον εαυτό σου ότι είσαι χαζός, ενισχύεις τη νοοτροπία ότι κάθε φορά που κάνεις λάθος δεν μπορείς να μάθεις από αυτό. Απλά έκανες ένα λάθος, δεν είναι τόσο μεγάλο θέμα. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η λύση είναι να αντιμετωπίζεις τις αυτοκριτικές σκέψεις πριν ριζώσουν. Όταν σκέφτεσαι τις αρνητικές σκέψεις μέσα από το πρίσμα της καλοσύνης προς τον εαυτό σου, μπορείς να πάρεις απόσταση από το περιστατικό και να αποφύγεις τον κύκλο της αρνητικότητας.
«Είμαι άσχημ@»
Ναι, θα υπάρξουν μέρες που ίσως δεν αγαπάς τον τρόπο που φαίνεσαι, αλλά όταν λες στον εαυτό σου ότι αισθάνεσαι άσχημος, ο εγκέφαλός σου θα αναζητήσει αποδείξεις για αυτό τον ισχυρισμό. Θα αρχίσεις να παρατηρείς λεπτομέρειες που πιθανότατα κανείς άλλος δεν θα προσέξει. Αντί να λες ότι είσαι άσχημος, ρώτα τον εαυτό σου: «Δεν αισθάνομαι στα καλύτερά μου. Τι θα με έκανε να νιώσω καλύτερα με τον εαυτό μου τώρα;» Μόλις το αναγνωρίσεις, προσπάθησε να φροντίσεις τον εαυτό σου. Ίσως είναι κάτι τόσο απλό όσο ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή περισσότερος χρόνος για να περιποιηθείς τα μαλλιά σου.
«Δεν είμαι καλ@ σε αυτό»
Το να λες ότι δεν είσαι καλός σε κάτι είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις να μάθεις κάτι νέο. Κανείς δεν είναι αυτόματα καλός σε οτιδήποτε και η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας απαιτεί χρόνο, εξάσκηση και υπομονή. Δεν χρειάζεται να είσαι «τέλειος» σε κάτι, αρκεί να επικεντρώνεσαι στην πρόοδο. «Μπορώ να γίνω καλύτερος/η από την τελευταία φορά που το προσπάθησα; Ποιο μέρος αυτού μου φαίνεται δύσκολο; Πώς μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου να συνεχίσει;» Αυτές είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου για να βελτιωθείς και να μην περιορίζεσαι από τις σκέψεις σου.
«Είμαι πολύ μεγάλ@ για αυτό»
Από πότε υπάρχει όριο ηλικίας για τη χαρά; Αν κάτι σε κάνει ευτυχισμένο/η, θα πρέπει να το κάνεις, και όχι να περιορίζεσαι από τον αριθμό των χρόνων που έχεις ζήσει. Όταν λες στον εαυτό σου ότι είσαι πολύ μεγάλος για κάτι, πιθανότατα θα αρχίσεις να αισθάνεσαι γενικά «μεγάλος» και να χάνεις όμορφες εμπειρίες.
«Πρέπει να το κάνω»
Αντί να λες στον εαυτό σου ότι πρέπει να κάνεις κάτι, πες ότι έχεις την ευκαιρία να το κάνεις. Συχνά νιώθουμε απογοήτευση για τις αναγκαίες εργασίες που πρέπει να εκτελέσουμε — όπως τα πιάτα, το πλύσιμο των ρούχων ή η καθαριότητα στο σπίτι. Όμως, είναι σημαντικό να νιώθεις ευγνωμοσύνη. Έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις τα αποτελέσματα της προσπάθειάς σου, όπως να πλένεις τα πιάτα σου μετά από ένα σπιτικό γεύμα ή να διπλώνεις ρούχα που σε κάνουν να νιώθεις άνετα και χαλαρά. Αξίζεις να έχεις έναν καθαρό χώρο, αξίζεις να κοιμάσαι σε καθαρά σεντόνια. Αλλάζοντας τη νοοτροπία σου από το «πρέπει να το κάνω» στο «απολαμβάνω το όφελος αυτής της πράξης», μπορείς να βρεις το κίνητρο που χρειάζεσαι για να προχωρήσεις μπροστά.
πηγή: jenny.gr