Επικαιρότητα:

Χαλί ή μοκέτα: Τι να προσέξετε πριν καταλήξετε

16 Οκτ. 2013 - 15:51 | Shopping

Ετοιμάζεστε να αγοράσετε ένα νέο χαλί ή μοκέτα για το σπίτι; Δείτε όσα πρέπει να ξέρετε αναφορικά με τα σχέδια και τις πιο οικονομικές τιμές της αγοράς, καθώς και τι πρέπει να προσέξετε αναφορικά με το στιλ και την ποιότητα.

Χαλί ή μοκέτα: Τι να προσέξετε πριν καταλήξετε

Αυτό εξαρτάται τόσο από το προσωπικό γούστο του καθενός όσο και από τα χρήματα που σκοπεύει να διαθέσει. Ένα καλό χαλί είναι ακριβότερο από μία καλή μοκέτα στις ίδιες διαστάσεις, ωστόσο με τα ίδια χρήματα μπορείτε να επιλέξετε μία μοκέτα που να καλύψει μεγαλύτερη επιφάνεια του σπιτιού. Από την άλλη, μία πολύ μεγάλη μοκέτα είναι πιο δύσκολο, σε σχέση με το χαλί, να ξεστρωθεί στο τέλος του χειμώνα. Ό,τι κι αν επιλέξετε πάντως, φροντίστε πέρα από αισθητική να συνδυάζει απόδοση (ποιότητα - χρηστικότητα) και κόστος. Πιο συγκεκριμένα:

Ποιότητα: Συνήθως καλύτερης ποιότητας είναι τα πυκνά και σφιχτότερα δεμένα χαλιά ή μοκέτες. Η πληθώρα των κόμπων ενός χαλιού (διακρίνεται στο πίσω μέρος του) μπορεί να προϋποθέτει ανθεκτικότητα. Ένας τρόπος να την ελέγξετε είναι προσπαθώντας να βγάλετε έναν από τους κόμπους με ένα μυτερό αντικείμενο (κανονικά δεν θα πρέπει να βγαίνει). Η πολυπλοκότητα του σχεδίου, η τεχνική του κόμπου και η καταγωγή ενός χαλιού μπορεί να ανεβάσουν την τιμή του.

Αναφορικά με την ποιότητα, αποφασίστε, επίσης, αν θέλετε ένα χαλί μάλλινο ή μεταξωτό. Το μεταξωτό, αν και θα σας το εκθειάσουν, δεν είναι απαραίτητα καλύτερο από το μάλλινο, απλά έχει περισσότερη λάμψη. Ωστόσο, το μάλλινο χαλί έχει πλεονεκτήματα όπως το ότι το πέλος του δεν πέφτει, τα χρώματα διατηρούν περισσότερο τις αποχρώσεις τους, ενώ μπορεί να είναι πιο ανθεκτικό και ζεστό.

Χρώμα: Το χρώμα αποτελεί ζήτημα αισθητικής, ωστόσο πριν καταλήξετε σε αυτό σκεφτείτε τα εξής:

-Το χρώμα ενός χαλιού ή μιας μοκέτας στο πάτωμα του σπιτιού μπορεί να δείχνει πιο ανοιχτό από αυτό που είχατε δει στο κατάστημα. Πρόκειται για φυσικό οπτικό εφέ.
-Ένα ανοιχτόχρωμο χαλί ή μοκέτα θα κάνει το δωμάτιο να φαίνεται πιο μεγάλο, ενώ τα σκούρα χαλιά δίνουν, μεν, την εντύπωση ότι οι τοίχοι έχουν έρθει πιο μπροστά, αλλά δημιουργούν και μία «ζεστασιά» στον χώρο.
-Αν αλλάζετε συχνά τη διακόσμηση του σπιτιού σας ή αν έχετε πολλά έπιπλα σε διαφορετικά χρώματα που προσπαθείτε να συνταιριάξετε προτιμήστε χαλιά και μοκέτες μονόχρωμα και σε γήινες αποχρώσεις.

Τιμή: Η τιμή ενός χαλιού ή μιας μοκέτες έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Το μέγεθος είναι οπωσδήποτε ένας από αυτούς, γι'αυτό πριν επισκεφθείτε οποιοδήποτε κατάστημα είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις διαστάσεις της επιφάνειας που θέλετε να καλύψετε. Επίσης, μην αρκεστείτε στις τιμές που θα σας δώσει ένα μόνο κατάστημα. Πηγαίνετε σε περισσότερα και... κάντε παζάρια! Αυτή την εποχή θα βρείτε στην αγορά χειροποίητα χαλιά (διαστάσεων 2 x 2,5 μ.) από 600-800 ευρώ, ενώ για μια μοκέτα καλής ποιότητας μην υπολογίσετε να δώσετε λιγότερα από 50 ευρώ ανά τ.μ.

Παιδικό δωμάτιο: Πολλά παιδιά υποφέρουν από αλλεργίες και η ποιότητα του χαλιού ή της μοκέτας μπορεί να τις επιβαρύνει. Φροντίστε, λοιπόν, αυτό που θα αγοράσετε να διαθέτει πιστοποίηση από διεθνή οργανισμό, να μην βγάζει χνούδια, να έχει στιβαρό και χαμηλό πέλος (11-12mm) για να καθαρίζεται εύκολα και να μη «μαζεύει» σκόνη, αλλά και να διαθέτει αντιστατικό νήμα για τους ίδιους λόγους. Τέλος, προτιμήστε ένα διαχρονικό σχέδιο για να μπορείτε να το κρατήσετε χρόνια στο δωμάτιο του παιδιού, σε λαμπερά και χαρούμενα χρώματα που επιδρούν θετικά στην ψυχολογία.