Επικαιρότητα:

Η αλλαγή που θα κάνει η Zara στα υφάσματα που χρησιμοποιεί

23 Ιουλ. 2019 - 08:39 | Shopping
Η αλλαγή που θα κάνει η Zara στα υφάσματα που χρησιμοποιεί

 Περισσότερο βιώσιμα, οργανικά ή από ανακυκλωμένα υλικά θα είναι από το 2025 όλα τα βαμβακερά, λινά και πολυέστερ υφάσματα που χρησιμοποιεί η Zara στα ενδύματά της. Η δέσμευση έγινε στις 16 Ιουλίου κατά την ετήσια συνέλευση των μετόχων του ομίλου Inditex -στον οποίο ανήκει η Zara- της τρίτης μεγαλύτερης, σύμφωνα με το Forbes, εταιρείας ειδών ρουχισμού στον κόσμο.

Ο στόχος αφορά και τα οκτώ εμπορικά σήματα που ανήκουν στον Inditex: Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Pull&Bear, Bershka, Uterque, Oysho και Stradivarius.

Το βαμβάκι, το λινό και το πολυέστερ -μαζί με τη βισκόζη, την οποία η εταιρεία σχεδιάζει να κάνει πιο βιώσιμη από το 2023- αποτελούν το 90% του συνόλου των πρώτων υλών που προμηθεύεται το εμπορικό σήμα. «Η βιωσιμότητα είναι ένα καθήκον χωρίς τέλος, στο οποίο εμπλέκονται όλοι εδώ στην Inditex και στο οποίο εμείς με επιτυχία εμπλέκουμε όλους τους προμηθευτές μας», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Inditex, Πάμπλο Ίσλα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη Zara ανακοίνωσαν και άλλους στόχους: φέτος, τα κεντρικά γραφεία θα πληρούν τα «πλέον αυστηρά "πράσινα" κριτήρια» και το 100% των καταστημάτων θα είναι αποδοτικά με περιβαλλοντικά κριτήρια. Σχεδιάζουν να χρησιμοποιούν σε ποσοστό 80% ανανεώσιμη ενέργεια σε όλες τις δραστηριότητες. Από το 2020, ελπίζουν να έχουν αποκλείσει τη χρήση πλαστικών τσαντών σε όλα τα εμπορικά σήματα του ομίλου (το έχουν επιτύχει στα Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Uterque). Στοχεύουν να έχουν, από το 2023, πλήρως αποκλείσει από τις πωλήσεις τα πλαστικά μίας χρήσης, και να στέλνουν το 100% των απορριμμάτων από τα κεντρικά γραφεία και τα καταστήματα για ανακύκλωση ή επανάχρηση (προς το παρόν, ανακυκλώνουν και επαναχρησιμοποιούν το 88%).

Τέλος, από του χρόνου το 100% των καταστημάτων θα εξοπλιστεί με δυνατότητα συλλογής ειδών ρουχισμού, τα οποία οι κάτοχοί τους δεν επιθυμούν να τα κρατήσουν και τα οποία θα ανακυκλωθούν, θα οδεύσουν προς επανάχρηση ή θα δοθούν στο πλαίσιο αγαθοεργιών (από τα εγκαίνια αυτής της δυνατότητας το 2015 έως σήμερα, έχουν συλλέξει πάνω από 34.000 τόνους χρησιμοποιημένων ρούχων, υποδημάτων και αξεσουάρ).