Επικαιρότητα:

Κανόνες της μόδας που δεν ισχύουν πια

07 Ιουν. 2013 - 22:15 | Shopping

Η μόδα είχε, έχει και θα έχει κανόνες που θα βοηθάνε τις γυναίκες που την ακολουθούν να είναι πάντα κομψές. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι κανόνες αυτοί έχουν αλλάξει...

Παπούτσι - τσάντα ασορτί

Ω καιροί ω ήθη - από εκεί που ήταν το θεμέλιο της αστικής κομψότητας, τώρα είναι το πιο μπανάλ πράγμα, ένα Λάθος (με κεφαλαίο Λ, δεν είναι typo), ένα ασυγχώρητο για φασονίστας παραστράτημα. Έτσι γίνεται και στη ζωή, φίλη μου: ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει, συνήθως με γδούπο.

Ο μύθος της κομψής θηλυκής τσάντας

«Η τσάντα πρέπει να είναι διακριτική, χαριτωμένη και κομψή. Για τις δουλειές μας έχουμε έναν χαρτοφύλακα». Εμμμ όχι, έχουμε τσάντες- βαλίτσες που κρατάμε από το πρωί ως το βράδυ και χωράνε μέσα το σπίτι μας, που λέει ο λόγος. Ζήτω.

Το «δύσκολο» μπλε

Το μπλε δεν πάει με πράσινο, το μπλε δεν συνδυάζεται με καφέ, ποτέ μπλε με μαύρο - αν υπακούγαμε, κάποιοι από τους πιο ενδιαφέροντες συνδυασμούς δεν θα είχαν επιτευχθεί ποτέ. Ειδικά μπλε με καφέ, που πλέον είναι το κλασικό νέας κοπής. Το μπλε, για να μην πολυλογώ, πάει τόσο πολύ με τα πάντα που είναι το νέο μαύρο (… θα έλεγα αν έγραφα αυτό το κείμενο το εχμ, 2009).

50 αποχρώσεις του μαύρου

Μια που το έφερε η κουβέντα, θυμάμαι πάντα τη μαμά μου να ξινίζει με το total black που επιχειρούσα («η μπλούζα είναι προς το γκρι, το παντελόνι προς το μπλε, κάνουν νερά» - ναι ναι ναι τέτοια τραβούσα στην εφηβεία, πού να τα βρει κανείς τα ολόιδια μαύρα, πες μου εσύ). Ήρθε η ώρα να απελευθερωθώ: σκασίλα μας, μαμά, μαύρο να 'ναι και ό,τι να 'ναι.

Πέδιλο και μπότα: Όχι πια εποχικά

Το πέδιλο καλοκαιρινό παπούτσι; Το πέδιλο είναι παπούτσι, τελεία. Η δε μπότα και φοριέται κανονικότατα με σορτς το καλοκαίρι (αν θες κάποιον να κατηγορήσεις, το boho chic ήταν πιστεύω η πηγή του κακού), αλλά εντάξει, καλό είναι να παρουσιάζεται και κατάλληλη περίσταση, μια συναυλία σε ανοιχτό χώρο ας πούμε. Δεν ξέρεις πόσο βολεύει. Άσε που για εμάς που στα 90s βγάζαμε αυγουστιάτικο καύσωνα με Wehrmacht δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο.

Πέδιλο με κάλτσα

Πέδιλο φίλη μου, πασπαρτού. Αφού φορέθηκε ωραιότατα μέσα στον χειμώνα, γκρέμισε και το τελευταίο ταμπού: η ενδυματολογική επιλογή που χρησίμευε μόνο για να χλευάσεις τον «Γερμανό τουρίστα στην Πλάκα μπλα μπλα μπλα» παίρνει τη ρεβάνς και σου λέει τώρα μέσα στη μούρη ότι αν δεν μπορείς να τη φέρεις εις πέρας, μάλλον δεν είσαι αρκετά χιπ. Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Και τελευταίος είναι η κάλτσα.

Δερμάτινα και κατακαλόκαιρο

Το ζήτημα πια είναι μόνο προσωπικό - και πρακτικό: αν μπορείς να το αντέξεις, προχώρα (και σκέψου ότι όσο ιδρώνεις καις). Βέβαια, ειδικά για καλοκαίρι, έχουμε και τα ελαφρά σουέντ με laser cuts, οπότε ναι, έχει νομιμοποιηθεί.

Clashing prints

Πουά με ριγέ. Φλοράλ με animal prints. Καρό με λαχούρι. Tο patchwork δίνει άλλοθι σε όλες εκείνες που μέχρι τώρα «πετούσαν κάτι πάνω τους και έξω από την πόρτα» - και σημειολογεί την κατάλυση της αυστηρότητας, μην πω και τον μετριασμό της υπερκατανάλωσης: όταν όλα πάνε με όλα, τα συνδυάζεις μεταξύ τους χωρίς να χρειάζεται να αγοράσεις καινούργια. Η αλήθεια είναι βέβαια πως δεν το καταφέρνουμε όλες χωρίς να βγαίνουμε κλόουν, αλλά πιστεύω είναι θέμα εξάσκησης. Ή εναλλακτικά, αγοράζεις ένα Peter Pilotto, που είναι έτσι μπερδεμένο από μόνο του.

ΠΗΓΗ: Marie Claire