Επικαιρότητα:

Επίθεση Ρουβίκωνα στο σπίτι του Γιώργου Λιάγκα!

05 Δεκ. 2019 - 06:54 | Show Biz
Επίθεση Ρουβίκωνα στο σπίτι του Γιώργου Λιάγκα!

Επίθεση στο σπίτι του Γιώργου Λιάγκα πραγματοποίησε ο «Φεμινιστικός Τομέας του Ρουβίκωνα».

Με κείμενο που έχει αναρτηθεί σε γνωστή σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ο Ρουβίκωνας ανακοινώνει την επίθεση που πραγματοποίησε στο σπίτι του Γιώργου Λιάγκα, από τον “Φεμινιστικό Τομέα” της ομάδας.

Στο κείμενο, καυτηριάζεται η στάση που κράτησε τόσο ο ίδιος ο παρουσιαστής, όσο και το πάνελ του στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, σχετικά με την σοκαριστική υπόθεση που σημειώθηκε στην βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, στην Θεσσαλονίκη, όπου ένας φοιτητής εκσπερμάτισε στην πλάτη μιας φοιτήτριας που διάβαζε αμέριμνη.

Ο Ρουβίκωνας κάνει λόγο για “lifestyle κουτσομπολιά, ματιές από την κλειδαρότρυπα, ρατσισμό, σεξισμό”, στηλιτεύοντας τα όσα συνέβησαν στον τηλεοπτικό “αέρα”.

«Αυτά είναι τα πρότυπα που επιλέγει να αναδείξει συνολικά το "star system", ένα κανιβαλικό σύστημα που θα μας βρίσκει πάντοτε απέναντι, με όσες δυνάμεις διαθέτουμε. Η παρέμβαση στο σπίτι του Λιάγκα και τα όσα επιλέξαμε να του μεταφέρουμε μέσω του γραπτού λόγου, θεωρούμε ότι είναι μία από αυτές τις στιγμές αντίστασης και καθημερινού φεμινιστικού αγώνα», γράφει μεταξύ άλλων η ανάρτηση του «Φεμινιστικός Τομέας του Ρουβίκωνα».

Αναλυτικά το κείμενο που ανήρτησε η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας αναφέρει:

“Γιατί στην απόλυτη infotainment εκπομπή, μέσα σ’ ένα δίωρο χωρούν όλα!”. Όλως παραδόξως θα συμφωνήσουμε και σε κάτι με την ιδιωτική τηλεόραση, εν προκειμένω με το μεσημεριανάδικο του Λιάγκα στον ΣΚΑΙ. Ότι όλα τα τηλεσκουπίδια μπορούν να χωρέσουν στην ατζέντα-κάδο, αφού άλλωστε “δεν τους ξεφεύγει τίποτα”.

Lifestyle κουτσομπολιά, ματιές από την κλειδαρότρυπα, ρατσισμός, σεξισμός, αφού η “κεφάτη διάθεση και το αστείρευτο χιούμορ” το επιτρέπουν, “ευθεία, αιχμηρά και ασυμβίβαστα” σχόλια, τα οποία, βέβαια, ανάλογα με τις αντιδράσεις, μπορεί να μετατραπούν σε κροκοδείλια δάκρυα και ψεύτικες συγνώμες, και φυσικά, “θέματα για τη γυναίκα”, τα γνωστά “γυναικεία θέματα” που προβάλλει η ιδιωτική τηλεόραση, ξέρετε τώρα, λίγο μόδα, λίγο μαγειρική, λίγο ερωτικές συμβουλές και πάει λέγοντας.

“Να δώσουμε βήμα στη γυναίκα, να αναδείξουμε τις δεξιότητες της σύγχρονης γυναίκας” (λες και η γυναίκα είναι ένα μίξερ με συγκεκριμένες δεξιότητες και όχι ισότιμο μέλος της κοινωνίας), αναφώνησε ο Λιάγκας σε μια από τις “κινήσεις μεταμέλειας” που έχει κάνει τον τελευταίο καιρό, αποδεικνύοντας και πάλι πως δεν έχει πραγματική ιδέα για ποιον λόγο προκάλεσαν αντιδράσεις τα λεγόμενά του, ούτε φυσικά και τον νοιάζει. Και δεν αποτελεί καμία έκπληξη αυτό.

Είπαμε, για την ιδιωτική τηλεόραση μιλάμε, μια από τις μεγαλύτερες χοάνες μισογυνισμού

Του τελευταίου “κρούσματος Λιάγκα”, για το οποίο θα μιλήσουμε αμέσως παρακάτω, είχαν προηγηθεί, μόλις μερικές εβδομάδες πριν, τα χυδαία σχόλια για το σώμα συμμετέχουσας σε τηλεοπτικό “σόου”. Φυσικά, το ότι μια γυναίκα συμμετέχει σε κάτι με το οποίο διαφωνούμε ξεκάθαρα, καθώς αναπαράγει τα πρότυπα ομορφιάς στον βωμό της “μόδας” και του χρηματικού κέρδους, δεν σημαίνει ότι θα μας επιτρέψει να προσπεράσουμε μια επίθεση εναντίον της.

Μόλις, λοιπόν, “έκατσε η σκόνη” από την κατάπτυστη μισογυνική επίθεση, όπου, αν μη τι άλλο, η γνωστή και μη εξαιρετέα “πανελίστρια” Κατερίνα Γκαγκάκη σιγοντάρισε τον Λιάγκα, μιλώντας για “επιβολή της πολιτικής ορθότητας”, όλος αυτός ο συρφετός προχώρησε σε μια νέα επέλαση σεξισμού, αυτή τη φορά σχετικά με την σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη γυναίκα στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ από φοιτητή.

Η πατριαρχική βία μετατράπηκε σε αφορμή για σκετσάκια, τρανταχτά γέλια, υπονοούμενα και όλα τα συναφή, η προσωπικότητα του θύματος καταβαραθρώθηκε, ο θύτης αθωώθηκε κοινωνικά μέσω των “αστεϊσμών” και το βασικό για τα τηλεοπτικά υποπροϊόντα, που είναι η τηλεθέαση, επετεύχθη, καθώς η τηλεθέαση στην ιδιωτική τηλεόραση και η χυδαιότητα πηγαίνουν παραδοσιακά χέρι χέρι.

“Όλα, πάντως, έχουν την αστεία τους πλευρά”, έσπευσε να μας… εξηγήσει ο Λιάγκας μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε, ζητώντας – τι πρωτότυπο – συγνώμη για τη συμπεριφορά του (“συγνώμη” από εμάς Λιάγκα που “διαστρεβλώσαμε” τα λεγόμενά σου)

Αφού λοιπόν ξέπλυνε πρώτα στην εκπομπή του, την κουλτούρα βιασμού, μετά πέρασε στο ξέπλυμα του εαυτού του και προχώρησε στις προαναφερόμενες εξαγγελίες ότι… επιτέλους θα δοθεί βήμα και στη γυναίκα, λες και οι γυναίκες, οι φεμινίστριες και οι αγωνιζόμενες για την ισότητα και τον σεβασμό που διεκδικούν τη θέση τους σε αυτόν τον κόσμο, περιμένουν τον Λιάγκα και την Γκαγκάκη για να νιώσουν ότι η φωνή τους ακούγεται.

Από όπου και να πιάσεις τα τηλεσκουπίδια, λερώνεσαι, όπως συμβαίνει, άλλωστε, πάντοτε με κάθε είδους σκουπίδια. Ο Λιάγκας και ο κάθε Λιάγκας, η Γκαγκάκη και η κάθε Γκαγκάκη, ο ΣΚΑΙ και ο κάθε ΣΚΑΙ, όχι μόνο δεν θα μιλήσουν ποτέ σε πραγματική βάση για την αγωνία των γυναικών να γυρίσουν σώες και ασφαλείς στο σπίτι τους περπατώντας μονάχες τους στον δρόμο, δεν θα μιλήσουν ποτέ για την πατριαρχική βία, τις σεξιστικές διακρίσεις, την παρενόχληση, τους βιασμούς, τις γυναικοκτονίες, αλλά θα εργαλειοποιήσουν όλα αυτά για να αυξήσουν τα βρώμικα κέρδη τους. Δεν περιμένουμε ποτέ αυτά τα θέματα να βρεθούν στην ατζέντα-κάδο τους.

Μόνο η χυδαιότητα υπάρχει στην καθημερινότητά τους, μόνο ένα πολυμηχάνημα που όλα τα αλέθει, γιατί εντάξει, σοβαρέψαμε την ατμόσφαιρα, πετάξαμε και μια δυο συγνώμες, ας περάσουμε όμως τώρα στο επόμενο θέμα.

Αυτά είναι τα πρότυπα που επιλέγει να αναδείξει συνολικά το “star system”, ένα κανιβαλικό σύστημα που θα μας βρίσκει πάντοτε απέναντι, με όσες δυνάμεις διαθέτουμε.

Η παρέμβαση στο σπίτι του Λιάγκα και τα όσα επιλέξαμε να του μεταφέρουμε μέσω του γραπτού λόγου, θεωρούμε ότι είναι μία από αυτές τις στιγμές αντίστασης και καθημερινού φεμινιστικού αγώνα

 

* Η εκσπερμάτιση στην πλάτη κοπέλας, έτσι, “για την εκτόνωση”, αντιμετωπίστηκε από τα συγκεκριμένα τηλεσκουπίδια όχι απλά ως κάτι το φυσιολογικό, αλλά ταυτόχρονα και αστείο, προσυπογράφοντας πρόσφατη έρευνα της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία, το 32% των Ελλήνων και 27% των Ευρωπαίων, θεωρούν ότι ο βιασμός μπορεί να δικαιολογείται σε κάποιες περιπτώσεις. Αλλά είπαμε, “θέματα για τη γυναίκα” να υπάρχουν και όλα καλά”.

 

Δείτε τα τρικάκια που πέταξαν στην επίθεση

Τι έχει προηγηθεί

Τον προηγούμενο μήνα, ο Γιώργος Λιάγκας και η παρέα του, με τα χοντροειδή σχόλια που έκαναν αναφερόμενοι στο περιστατικό σεξουαλικής παρενόχληση στο ΑΠΘε ξεπέρασαν τα όρια.

Ο απαράδεκτος σχολιασμός ξεκίνησε μετά την είδηση που μετέδωσε ο Φρίξος Δρακοντίδης ότι νεαρός εκσπερμάτισε στην πλάτη φοιτήτριας ενώ εκείνη διάβαζε σε αίθουσα του ΑΠΘ. «Εσταζε το ταβάνι;», «του έπεσε ο καφές του από πίσω και την πιτσίλισε», «ε την πιτσίλισε, αλλά όχι ο καφές», ήταν ορισμένα από τα σχόλια που ακούστηκαν. 

Μπορεί ο Φρίξος Δρακοντίδης να επιχείρησε να τους επαναφέρει «στην τάξη», ωστόσο, εκείνοι συνέχισαν. Μάλιστα, στην «πλάκα» συμμετείχαν και οι κυρίες της εκπομπής, Κατερίνα Γκαγκάκη, Ελένη Τσολάκη και Κάλια Ελευθερίου.

Η συγγνώμη του Γιώργου Λιάγκα

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε και τα «πυρά» που δέχθηκε ο Γιώργος Λιάγκας και το πάνελ του για τα όσα απαράδεκτα ακούστηκαν, ο παρουσιαστής ζήτησε συγγνώμη.

«Μιλάμε για μια πράξη καταδικαστέα, μια πράξη βίαιη, έναν βιασμό, είναι ξεκάθαρο και είναι απόλυτα καταδικαστέα. Εμείς εδώ σαν εκπομπή κάναμε ένα λάθος στον τρόπο που αντιμετωπίσαμε την είδηση, το αντιμετωπίσαμε σαν να είμαστε σε μια παρέα, σε ένα καφενείο… και πήραμε την είδηση από την αστεία διάσταση, χωρίς να γίνεται ξεκάθαρη η στάση μας, που είναι ότι καταδικάζουμε το γεγονός. Δεν θέλαμε να στεναχωρήσουμε κανέναν. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε άλλη θέση, από το να καταδικάσουμε. Ήταν μια άτυχη στιγμή και ζητούμε συγγνώμη», είπε.

Η παραίτηση της Γκαγκάκη από τον δήμο Αθηναίων

Τα άστοχα σχόλια προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις και είχαν ως αποτέλεσμα την παραίτηση της Κατερίνας Γκαγκάκη από την θέση της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Τεχνόπολης. Μάλιστα, ο επικεφαλής παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ» Παύλος Γερουλάνος, με ανάρτησή του στο Facebook  είχε ζητήσει την παραίτηση της. Σε δελτίο Τύπου, τελίκά, ο δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε την παραίτηση της Κατερίνας Γκαγκάκη.

«Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις, για λόγους ευθιξίας, της Δημοτικής Συμβούλου Κατερίνας Γκαγκάκη, από τη θέση της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της «Τεχνόπολις» και της Δήμητρας – Ινέζ Αγγελή – Λυκούδη από τη θέση της Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου για το Παιδί. Η νέα Δημοτική Αρχή της Αθήνας συνεχίζει απρόσκοπτα. Καμία σκιά, καμία πολιτική εκμετάλλευση του έργου και της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει στην πόλη μας».

Ο Λιάγκας προσπαθεί να γυρίσει το κλίμα

Τρεις εβδομάδες μετά το άστοχο συμβάν στον τηλεοπτικό αέρα, ο Γιώργος Λιάγκας επανήλθε στο θέμα, ενημερώνοντας ότι πλέον στην εκπομπή υπάρχει νέα στήλη με στόχο την ανάδειξη της γυναίκας. 

«Πριν από 3 εβδομάδες περίπου, εδώ στην εκπομπή κάναμε ένα “χοντρό”, ένα μεγάλο λάθος. Προφανώς ήταν άθελά μας, προφανώς δεν υπήρχε καμία στοχοποίηση, καμία πρόθεση, ήταν μια χοντροκομμένη πλάκα η οποία μας ακολούθησε από το γραφείο πάνω. Δεν το πήραμε χαμπάρι. Καμιά φορά συμβαίνει στις καλύτερες των οικογενειών. Ζητήσαμε ειλικρινέστατο συγνώμη, μία, δύο και τρεις φορές. Φάγαμε και το βρίσιμό μας, απόλυτα δικαιολογημένο. Δεν αρκεί όμως αυτό, γιατί αισθανόμαστε πάρα πολύ άσχημα, δεν το έχουμε ξεπεράσει και δεν ξέρω αν θα το ξεπεράσουμε και ποτέ αυτό που κάναμε, διότι στεναχωρήσαμε και ανθρώπους που δεν θα έπρεπε. Στεναχωρήσαμε και πάρα πολλές γυναίκες που μας ακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια. Το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε θα ήταν να δώσουμε μέσα από αυτήν εδώ την εκπομπή, βήμα στη γυναίκα» είπε.

Στο ΕΣΡ ο Γιώργος Λιάγκας 

Η υπόθεση του σχολιασμού έφτασε στο ΕΣΡ, μετά από αντιδράσεις και καταγγελίες, καλώντας τον ΣΚΑΙ για διευκρινίσεις. Οι εκπρόσωποι του σταθμού του Φαλήρου βρέθηκαν ενώπιον του ΕΣΡ, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για μια άτυχη στιγμή. Ο ΣΚΑΙ ζήτησε προθεσμία για καταθέσει υπόμνημα, ενώ αναμένεται η απόφαση τις επόμενες ημέρες.