Επικαιρότητα:

Τάμτα: Έζησα lockdown επί τέσσερα χρόνια λόγω του πολέµου στη Γεωργία

03 Δεκ. 2020 - 13:44 | Show Biz
Τάμτα: Έζησα lockdown επί τέσσερα χρόνια λόγω του πολέµου στη Γεωργία

Τα 14 χρόνια επιτυχηµένης καριέρας στην ποπ µουσική, η επιτυχία του senorita που σάρωσε πωλήσεις και youtube, η πολυσυζητηµένη συνεργασιά µε τον Mente Fuerte και η εντυπωσιακή εµφάνιση στο «GNTM», η καριέρα εκτός των συνόρων και η συνεργασία της µε τον Ισραηλινό σταρ Stefane Legar, η πρόταση να παρουσιάσει το «House of fame» του ΣΚΑΪ, οι προτάσεις για παρουσίαση που έχει αρνηθεί, η πανδηµία, το lockdown που βίωσε επί τέσσερα χρόνια λόγω του πολέµου στη Γεωργία, η δύναµη µε την οποία την όπλισε αυτή η συνθήκη, ο Πάρης Κασιδόκωστας αλλά και όσα οραµατίζεται να της φέρει ο χρόνος. Γλυκιά και ειλικρινής, η δυναµική Τάµτα, σε µια εξοµολόγηση καρδιάς στον Γιάννη Βίτσα και το «7 ΜΕΡΕΣ TV» καταθέτει τις αλήθειες της.

Την Τρίτη παρακολουθήσαµε την πολύ ιδιαίτερη εµφάνισή σου, µε το Mente Fuerte, στο «GNTM», όταν οι παίκτες κλήθηκαν να κάνουν την promo φωτογράφιση για το ήδη πολύ επιτυχηµένο ρυθµικό τραγούδι σου µε τίτλο «Δεν είσαι εδώ». Μίλησέ µου για την εµπειρία που βίωσες στο παιχνίδι;

Τα παιδιά, όπως είδατε, φωτογραφήθηκαν χορεύοντας το τραγούδι με σκοπό να γίνουν τα μοντέλα του διαφημιστικού υλικού του «Δεν είσαι εδώ». Έπρεπε να κινηθούν με το ρυθμό του, να νιώσουν το τραγούδι και παράλληλα να ποζάρουν στον φακό. Δεχθήκαμε με πολλή χαρά να παρευρεθούμε στο «GNTM», καθώς εκτιμώ ιδιαίτερα τόσο την κριτική επιτροπή, όσο και την ομάδα παραγωγής αλλά και σύνταξης. Έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν και τους αγαπώ πολύ! Είναι ένα αγαπημένο στο ευρύ κοινό προγραμμα το οποίο που παρακολουθώ τώρα που έχω αρκετό χρόνο και στην καθημερινότητά μου. Όταν μας έγινε η πρόταση να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα, τηλεοπτικά οι παίκτες μόλις είχαν εισέλθει στο σπίτι. Ήταν ακόμη είκοσι άτομα στο παιχνίδι. Όταν έγιναν τα γυρίσματα, έμαθα αναγκαστικά ποιοι έφυγαν, βλέποντας τους οκτώ του τελικού. Στενοχωρήθηκα, γιατί αισθάνθηκα, όπως στις ταινίες, τις οποίες προτού τις δούμε στον κινηματογράφο μάς πληροφορούν για το ποιες είναι οι τελευταίες σκηνές (το λεγόμενο spoiler). Χάρηκα πολύ που έζησα αυτή την εμπειρία με τα παιδιά. Ήταν γνωστή σχετικά η ροή του γυρίσματος για μένα, λόγω της συμμετοχής μου και σε παρόμοιες εκπομπές με διαγωνιζόμενους. Σε γενικές γραμμές ήταν μια υπέροχη εμπειρία.

Εάν σου πρότειναν να συµµετάσχεις στην κριτική επιτροπή του «GNTM», γιατί ούτως ή άλλως πέραν της εξαίρετης φωνής σου έχεις απόλυτο στιλ, θα απαντούσες θετικά;

Δεν μου αρέσει ποτέ να λέω ποτέ. Προτιμούσα και προτιμώ, όμως, ειδικά εάν πρέπει να μπω στη διαδικασία να κρίνω τους διαγωνιζόμενους, να γνωρίζω πολύ καλά το αντικείμενο. Σίγουρα, μέσα στα χρόνια έχω συλλέξει εμπειρία, γιατί η μισή δουλειά μας βρίσκεται μπροστά από την κάμερα. Δεν ξέρω, όμως, αν θα δικαιολογούσα καταρχάς εγώ στον εαυτό μου να βρεθώ στη θέση κριτή, στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Προτιμώ να εμπλακώ με προγράμματα που έχουν να κάνουν με την μουσική.

Έρχοµαι στην πολύ έντονη φήµη που υπάρχει, ότι σου έχει προταθεί να παρουσιάσεις το «House of fame» από τον ΣΚΑΪ. Είναι αλήθεια;

Ναι. Τα τελευταία δύο χρόνια οφείλω να σου ομολογήσω, πως οι περισσότερες προτάσεις, οι οποίες μου έρχονται αναφορικά με την τηλεόραση, είναι για παρουσίαση προγραμμάτων. Μου κάνει εντύπωση, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν κατέχω στο 100% αυτό που κατά τη γνώμη μου απαιτείται από μια παρουσιάστρια, που δεν είναι άλλο από την διαχείριση δηλαδή της υπέροχης ελληνικής γλώσσας, καθώς υπάρχουν φορές που μπορεί να κάνω λάθη, αφού δεν είναι η μητρική μου. Προσωπικά, είμαι αυστηρή και τελειομανής. Θα ήθελα να την μάθω ακόμα καλύτερα. Έχω, λοιπόν, αυτή την ανασφάλεια. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι με σκέπτονται, έχουν στο μυαλό τους αυτήν την πτυχή. Τους ευχαριστώ που με εμπιστεύονται. Το εκτιμώ πολύ. Εννοείται πως, αν αποφασίσω να πάρω μια ευθύνη στα χέρια μου, πρέπει να ξεπεράσω τα όριά μου και να σταθώ επάξια στον ρόλο που μου δίνεται, γιατί δεν μου αρέσει η μετριότητα. Το μότο της ζωής μου είναι ότι οφείλουμε πάντοτε να εξελισσόμαστε.

Άρα, θα παρουσιάσεις το «House of fame»;

Δεν έχω καταλήξει ακόμα σε κάποια απόφαση.

Κλίνεις προς τη θέση να το δοκιµάσεις;

Μπορώ να σου απαντήσω ότι είμαστε θετικοί στο να το συζητήσουμε. Εκτός από τις ανασφάλειές μου, υπάρχουν και άλλα πράγματα τα οποία θα πρέπει να συζητήσουμε με το κανάλι που για εμένα είναι πολύ σημαντικά. Σιγά σιγά θα μπουν όλα σε μια σειρά και μαζί με την erodios pr & management θα πάρουμε την τελική απόφαση. Έχω συνεργαστεί ξανά με τον ΣΚΑΪ και έχω τις καλύτερες εντυπώσεις. Αυτό φυσικά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Ποια άλλα προγράµµατα σου πρότειναν να παρουσιάσεις;

Μου είχε προταθεί να παρουσιάσω το περσινό «Voice», πριν από τον Γιώργο Λιανό, ο οποίος τελικά πήγε και είναι υπέροχος σε αυτό τον ρόλο. Μου προτάθηκε και φέτος η παρουσίαση για ένα πρόγραμμα που αφορά τη μόδα, στο οποίο επίσης αρνήθηκα. Όπως είπα και πριν προτιμώ να κάνω κάτι που να αφορά την μουσική. Οφείλω να σου πω βεβαίως ότι, αν για ένα πρόγραμμα κάνω δοκιμαστικό και δεν νιώθω καλά ή η παραγωγή μού πει «ότι δεν είναι αρκετά ικανοποιημένοι», ακόμα και απλόχερα να μου έδιναν την θέση, δεν θα την έπαιρνα έστω και αν επρόκειτο να λάβω πολλά χρήματα.

Πάντως, η τηλεόραση µε τον τρόπο της σου χτυπά την πόρτα.

Προσωπικά, όσο υπάρχω ως τραγουδίστρια, είμαι ενεργή και με στηρίζει το κοινό, θα προτιμούσα η βάση μου να εστιάζεται στο τραγούδι. Ειδικά, όμως, αυτόν τον καιρό, επειδή ζούμε σε περίεργες εποχές, δεν είναι η στιγμή να κρίνει ο οποιοσδήποτε τον οποιονδήποτε. Υπάρχει πολύς κόσμος που έχει ανάγκη για δουλειά. Δεν αποτελώ εξαίρεση. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, έχω ένα παραπάνω λόγο να συζητήσω μια πρόταση για την τηλεόραση.

Έχεις σοκαριστεί από τον τρόπο που έχει εισέλθει πια η πανδηµία στη ζωή µας;

Ναι, όπως όλοι. Τον Μάρτιο, όταν είχαμε μπει πρώτη φορά στην καραντίνα, έλεγα: «Είμαι τυχερή, γιατί έχω ένα μικρό απόθεμα, που μου επιτρέπει να μην δουλέψω για λίγο καιρό. Μπορεί να μου λείψουν πολλά πράγματα, να έχω μειώσει σαφέστατα τα έξοδά μου, αλλά έχω όλα τα απαραίτητα –κάτι που καταλαβαίνω ότι είναι πολυτέλεια– και νοιώθω βαριά ευγνωμοσύνη γι αυτό. Στη δουλειά μας δε διαφαίνεται ακόμα φως. Για μας επί της ουσίας θα χαθεί πάρα πολύς χρόνος, επειδή δεν θεωρώ ότι θα ανοίξουν άμεσα οι χώροι συναυλιών. Καλούμαστε να είμαστε πιο δημιουργικοί από πότε και χρειάζεται αλληλοϋποστήριξη σε όλα τα επίπεδα.

Είναι σηµαντικό ότι σοκαρίστηκες, γιατί έχεις βιώσει τόσο ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις, στα πρώτα χρόνια της ζωής σου, στη Γεωργία.

Ναι, είμαι εκπαιδευμένη και σκληραγωγημένη σ’ αυτά τα θέματα. Αυτή η εμπειρία έχει βοηθήσει ώστε να είμαι περισσότερο ψύχραιμη τη δεδομένη στιγμή. Δεν το είχα προβλέψει, όμως, ούτε μπορούσα να διανοηθώ, ότι θα ζήσω ξανά απαγόρευση κυκλοφορίας. Πάντοτε, βλέπεις, όσα και αν περάσουμε αισιοδοξούμε και ελπίζουμε στις καλύτερες ημέρες που ακολουθούν. Εγώ έχω ζήσει lockdown για πολεμικές καταστάσεις.

Μίλησέ µου για την εµπειρία του lockdown που έχεις βιώσει εξαιτίας του πολέµου στη Γεωργία.

Το μόνο που με βοήθησε τότε ήταν πως ήμουν μικρό παιδί. Όταν σκέπτομαι πώς περνούσε η μητέρα μου, η γιαγιά μου, ο παππούς μου, αντιλαμβάνομαι πόσο αφάνταστα δύσκολη ήταν η κατάσταση για εκείνους. Εμείς ως παιδιά ήμασταν λίγο πιο ανέμελα, όπως φαντάζομαι είναι και οι ανήλικοι σήμερα. Βλέπουν ως παιχνίδι το ότι για κάποιο διάστημα κάνουν τα μαθήματα του σχολείου μέσω του υπολογιστή. Εύχομαι να περάσει γρήγορα και να μην αφήσει κανένα αποτύπωμα σε όλη αυτήν τη γενιά ο κορονοϊός.

Τι µνήµες έχεις από εκείνη τη συνθήκη;

Δεν έχω ωραίες αναμνήσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολύ δύσκολο να ταυτιστεί ένας άνθρωπος με αυτές τις καταστάσεις, αν δεν έχει ακούσει ή δεν έχει διαβάσει στην Ιστορία τι έχει συμβεί. Ήταν επώδυνα τότε, για όλες τις πρώην σοβιετικές χώρες. Στη Γεωργία είχαμε πολλά θέματα επιβίωσης. Ήμασταν στην εμπόλεμη ζώνη, επί της ουσίας, ενώ είχαμε παράλληλα εμφύλιο πόλεμο. Το έζησα από την ηλικία των εννέα ετών έως τα δεκατέσσερα. Μετά τις έξι το απόγευμα δεν έβγαινε άνθρωπος έξω. Σε κάθε γωνία στέκονταν οπλισμένοι στρατιώτες. Υπήρχαν τανκς στους δρόμους. Σκέψου ότι παίρναμε το ψωμί με κουπόνι. Υπήρχαν ατέλειωτες ουρές για το ψωμί. Αν δεν ήσουν από το πρωί στην ουρά, προκειμένου να πάρεις μια καλύτερη θέση, υπήρχε πιθανότητα να μη λάβεις ούτε αυτό το υποτυπώδες αγαθό, γιατί δεν έφτανε για όλους. Γινόταν πόλεμος. Ξέρω ότι είναι πολύ άσχημες οι συνθήκες για όλο τον κόσμο αυτήν τη στιγμή, ταυτόχρονα θέλω να τους πω ότι υπάρχουν ακόμα πιο οδυνηρές και τραυματικές καταστάσεις από τις οποίες τελικά βγήκαμε αλώβητοι. Αυτός είναι και ο λόγος που δημοσιοποιώ όσα βίωσα τότε. Χρειάζεται ελπίδα και είμαι σίγουρη ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος! Αυτή η κατάσταση δεν θα διαρκέσει για πάντα. Να έχουν δύναμη και να σκέπτονται θετικά.

Τι θεωρείς ότι σου έµαθε αυτή η συνθήκη;

Με όπλισε με δύναμη να μην τα παρατώ, να παλεύω και να κρατώ ακλόνητη την πεποίθησή μου, ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες. Ήταν μια εκπαίδευση για τη ζωή μου. Όποτε βιώνω κάτι περίπλοκο και σοβαρό, υπενθυμίζω στον εαυτό μου: «Θυμήσου εκείνες τις ημέρες. Παρατήρησε τι έχεις περάσει. Και όμως κατάφερες να πας στο επόμενο στάδιο. Θα τελειώσει και η τωρινή δυσκολία». Δεν μένω ποτέ σε σκοτεινούς δρόμους στη ζωή. Προχωρώ, γιατί γνωρίζω ότι λίγο παρακάτω θα υπάρχει σίγουρα ένα φωταγωγημένο σημείο.

Η 26η Νοεµβρίου έχει καθιερωθεί ως διεθνής ηµέρα εξάλειψης βίας κατά των γυναικών. Έχεις εξοµολογηθεί στο παρελθόν ότι έχεις βιώσει ψυχολογική βία σε σχέση. Τι προτρέπεις κάθε γυναίκα που αντιµετωπίζει αυτήν την κατάσταση;

Νομίζω ότι οι γυναίκες πρέπει να ελευθερωθούν από οποιοδήποτε ταμπού και να συζητούν, τόσο με ειδικούς, όσο και με τους δικούς τους ανθρώπους, όταν δέχονται βία σε ένα γάμο ή μια σχέση. Έχω δει στο παρελθόν κοπέλες να έχουν μελανιές σε εμφανή σημεία του σώματός τους και να προσπαθούν να τα κρύψουν. Είναι ανεπίτρεπτο. Δεν έχει κανένας δικαίωμα να ασκεί λεκτική ή σωματική βοήθεια. Κάθε γυναίκα που βρίσκεται σ’ αυτήν την κατάσταση οφείλει να ζητά βοήθεια.

Έβλεπα την τόσο ωραία κουβέντα σας στο «Σηµείο συνάντησης» της ΕΡΤ1 µε τον Στέλιο Χανταµπάκη. Μου άρεσε µεταξύ άλλων ότι στη συζήτησή σας, µιλώντας για τον Πάρη Κασιδόκωστα, ανέφερες πως η σχέση σας δεν εµπεριέχει µόνο έρωτα αλλά και αγάπη. Είναι ό,τι πολυτιµότερο, φαντάζοµαι, αυτό για ένα ζευγάρι.

Η ουσία της ζωής βρίσκεται στην αγάπη. Αισθάνομαι τυχερή όχι μόνο όταν αγαπιέμαι αλλά και όταν αγαπώ αληθινά. Δεν υπάρχει κάτι σπουδαιότερο. Αγάπη σημαίνει μοιρασιά και αφοσίωση.

Υπάρχει στην άλλη όψη του µυαλού σου ο γάµος;

Όχι, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής.

Έρχοµαι ξανά στα επαγγελµατικά σου. Πριν από έξι µήνες συνεργάστηκες µε τον Ισραηλινό σταρ Stefane Legar, δηµιουργώντας το έθνικ τραγούδι, «Yala».

Όταν έστειλαν αυτό το κομμάτι οι δημιουργοί, σκεφθήκαμε με την εταιρία και την ομάδα μου να το ερμηνεύσω με έναν ακόμη τραγουδιστή. Έτσι έγινε η επίσημη πρόταση στον Stefane, τον οποίον εκτιμώ απεριόριστα και με πολλή χαρά συμφώνησε. Βέβαια, εξαιτίας της καραντίνας δεν ήταν εφικτό να συναντηθούμε. Κάναμε μέρος του βιντεοκλίπ ξεχωριστά, εγώ από την Ελλάδα και εκείνος από το Ισραήλ. Έχουμε μιλήσει μόνο τηλεφωνικά και facetime. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε ούτε να το γράψουμε μαζί στο ίδιο στούντιο. Το τραγούδι είχε εντυπωσιακή πορεία στο Spotify και χάρηκα πραγματικά γι αυτό! Εύχομαι να συναντηθούμε, όταν η πανδημία τελειώσει.

Ποιοι τραγουδιστές αποτέλεσαν πρότυπό σου;

Θαυμάζω απεριόριστα τον Michael Jackson και την Eartha Kitt. Ο πρώτος θεωρώ ότι μου έμαθε να τραγουδώ. Ακούγοντάς τον, ερμήνευα παράλληλα τα κομμάτια του στα παιδικά μου χρόνια, όταν για πρώτη φορά αντιλήφθηκα ότι έχω ένα μικρό ταλέντο.

Τι ονειρεύεσαι να σου χαρίσουν τα επόµενα χρόνια;

Δεν κάνω τόσο όνειρα, όσο οραματίζομαι ότι θα ήθελα να μου φέρει ο χρόνος. Ξέρεις, όταν το όραμά μας έχει συναίσθημα, όλα είναι πιθανόν να συμβούν. Το βασικότερο για μένα είναι οι άνθρωποί μου να είναι υγιείς και ευτυχισμένοι, όπως και να τραγουδώ για πολλά χρόνια ακόμα.