Αλμυρή κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

27 Ιουλ. 2017 - 09:49 | Συνταγές
Αλμυρή κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

Η σημερινή αλμυρή κολοκυθόπιτα είναι από τις πιο εύκολες .
Δεν έχει βλέπετε φύλλο και έτσι φτιάχνεται στο πι και φι .Έτσι είναι και λιγότερο παχυντική.  Εγώ χρησιμοποιώ ξινομυζήθρα για να τη νοστιμίσω – είναι λιγότερο λιπαρή από τη φέτα – αλλά ούτως ή άλλως  τα  τυριά δεν είναι πολλά για την ποσότητα των υλικών.

Η χρήση ελαιολάδου και όχι βουτύρου την κάνει πιο ελαφριά. Τρώγεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου και όπως όλες τις πίτες μπορούμε να την απολαύσουμε όλες τις ώρες! Είναι  ιδανική για ελαφρύ δείπνο.

Υλικά:
3 κούπες τριμμένο και στραγγισμένο κολοκύθι (προκύπτει από 5-6 μεσαία κολοκύθια, περίπου 800 γραμμάρια όλα μαζί)
2 κούπες αλεύρι  (κατάπροτίμηση 1 κούπα σταρένιο ,1 κούπα για όλες τις χρήσεις)
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 μεγαλούτσικο ξερό
4 μεσαία αυγά ή 3 μεγάλα
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι
1 κούπα ξινομυζήθρα ή φέτα
1 κούπα γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί
1 φακελάκι μπέικιν (είναι 3,5 κουταλάκια του γλυκού)
Μαϊντανό ψιλοκομμένο  (1 κούπα περίπου, όχι πατητή)
Προαιρετικά, 2-3 κουταλιές αβάρσαμο (δυόσμο)  ψιλοκομμένο
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο για το πυρέξ και για την επιφάνεια της
πίτας

Επί το έργον:

Δείτε και το βίντεο μας (έχουμε φτιάξει μισή δόση σ’ αυτό) και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube  για περισσότερα βίντεο!

Τρίβουμε το κολοκύθι στον τρίφτη της ντομάτας και το αλατίζουμε . Το αφήνουμε σε σουρωτήρι για μια ώρα και το πιέζουμε να βγάλει και
όσα υγρά γίνεται ακόμη.
 Μετράμε τρεις κούπες και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Πάνω ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα πράσινα.
 
Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ τα τυριά  και σε άλλο τα αλεύρια με το μπέικιν και το πιπέρι .
Χτυπάμε τα αυγά με το ελαιόλαδο σε σκεύος ανάμειξης  με το χέρι ή με το μίξερ χειρός.
Προσθέτουμε τα πράσινα (κολοκύθια κλπ) , τα λευκά (τυριά),  και τα λευκοκίτρινα (αλεύρια)  ανακατεύοντας με το χέρι  κάθε φορά που προσθέτουμε ένα μείγμα. 
 
Αδειάζουμε τον πηκτό χυλό σε ελαφρά λαδωμένο πυρέξ ή σε ταψάκι (40×28 είναι το δικό μου) . Βάζουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο στο χέρι μας και στρώνουμε την επιφάνειά της να ισιώσει.

Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 60-65 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει  η επιφάνεια και να ψηθεί και ο πάτος της. Τη σερβίρουμε ελαφρά ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
 
Παρατηρήσεις:

1)Επειδή τα τυριά είναι αλμυρά, το μοναδικό αλάτι που βάζω στην πίτα είναι το 1 κουταλάκι  με το οποίο πασπαλίζω το τριμμένο κολοκύθι για να βγάλει τα υγρά του. Αν χρησιμοποιήσουμε ανάλατα  τυριά αλατίζουμε λίγο και το μείγμα.

2)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ψίχα από το άδειασμα των κολοκυθιών που σκοπεύουμε να κάνουμε γεμιστά  .  Αν δεν είναι αρκετή τρίβουμε  ολόκληρα κολοκύθια και τη συμπληρώνουμε. Εγώ συνήθως μ’ αυτή την ψίχα κάνω κέικ κολοκυθιού γιατί είναι λευκή και δεν γίνεται σκούρο το γλυκό μου.

3)Τα τυριά πρέπει να είναι συνολικά 2 κούπες. Μπορούμε να αυξομειώσουμε τις ποσότητες από κάθε είδος ανάλογα με τι τυρί έχουμε στο ψυγείο μας. Αξιοποιούμε ό,τι τυρί μας έχει περισσέψει.

4)Χρησιμοποιώ πυρέξ για τις πίτες αυτές για να ελέγχω αν έχουν ψηθεί καλά και στο κάτω μέρος. Τις ψήνω στη μεσαία σχάρα του φούρνου.