Συνταγές για την πιο νόστιμη Καθαρά Δευτέρα - Λαγάνα και καλαμάρια γεμιστά

13 Μαρ. 2021 - 12:40 | Συνταγές
Συνταγές για την πιο νόστιμη Καθαρά Δευτέρα - Λαγάνα και καλαμάρια γεμιστά

Η Καθαρά Δευτέρα είναι κοντά μας και είναι δυνατόν να μην έχεις ένα πλούσιο τραπέζι από σαρακοστιανά;

Δεν θέλει πολλά λεφτά ...

Όρεξη και χρόνο θέλει και καλή διάθεση.

Ότι θέλεις μπορείς  να έχεις τα πάντα στο τραπέζι σου. Μην αγοράσεις τίποτα ακόμη και η λαγάνα θα είναι σπιτική και πεντανόστιμη.

Λαγάνα: Εύκολη και πολύ νόστιμη συνταγή για την Καθαρή Δευτέρα

Απαιτούμενος χρόνος: 40 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας (από 1 - 5): 2 - Εύκολη
 
Υλικά
 
Για 2-4 άτομα
50 γραμμάρια ούζο
400 γραμμάρια πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
200 γραμμάρια ελαιόλαδο
2.900 γραμμάρια νερό
50 γραμμάρια βελτιώτικο άρτου
300 γραμμάρια λιαστή ντομάτα αποξηραμένη και  ψιλοκομμένη
100 γραμμάρια αλάτι
3 κιλά χωριάτικο αλεύρι και  2 κιλά δυνατό
400 γραμμάρια φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
150 γραμμάρια νωπή μαγιά
 
Εκτέλεση
 
Στο κάδο του μίξερ ρίχνετε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, τη μαγιά, διαλυμένη σε ένα φλιτζάνι νερό, και το αλεύρι.
Δουλεύετε σε μέτρια ταχύτητα για μερικά λεπτά, σταματάτε και ελέγχετε την πυκνότητα της ζύμης.
 
Προσθέτετε ακόμα λίγο χλιαρό νερό.
Όταν το ζυμάρι σας γίνει ομοιογενές και αρχίσει να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ, το αδειάζετε πάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.
 
Ζυμώνετε με τα χέρια σας για μερικά λεπτά και, με τη βοήθεια ενός χοντρού πλάστη, δίνετε στη ζύμη σας το σχήμα της λαγάνας, που δεν πρέπει να είναι πολύ παχιά, διότι πρέπει να υπολογίσετε ότι θα διπλασιαστεί σε όγκο στη διάρκεια του ψησίματος.
 
Τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί, σκεπάζετε με βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα, διαφορετικά τη βάζετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς στην (αντίσταση για 10 λεπτά).
Στη συνέχεια πατάμε με τα δάχτυλα δίνοντας σχήμα λαγάνας. Περνάμε την επιφάνεια από απορροφητικό βρεγμένο σφουγγάρι και στη συνέχεια την περνάμε από ένα μείγμα που περιλαμβάνει 50% σουσάμι και 50% μαυροσούσαμο, ανακατεμένα μεταξύ τους.
 
Τρυπάμε την επιφάνεια, φουρνίζουμε και με την τοποθέτηση μέσα στο φούρνο, ψεκάζουμε 3 δευτερόλεπτα με ατμό στους 230 βαθμούς κελσίου για 35 – 40 λεπτά περίπου.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ, ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΥΛΙΚΑ


1 1/2 κιλό μέτρια καλαμάρια (10-12)

3/4 κούπας λάδι

1/2 κούπα τριμμένο κρεμμύδι

1/4 κούπας ρύζι για πιλάφι

1/2 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο

2 κουταλιές σταφίδα μαύρη

2 κουταλιές κουκουνάρια

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1/2 κούπα λευκό κρασί

1 κούπα νερό

1 κουταλιά χυμό λεμονιού
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίστε και πλύντε τα καλαμάρια. Χωρίστε τα πλοκάμια και ψιλοκόψτε τα. Τρυπήστε τα καλαμάρια μ' ένα σουβλάκι σε μερικά σημεία εδώ κι εκεί. Ζεστάνετε το μισό λάδι και σοτάρετε μέσα σ' αυτό το κρεμμύδι και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια των καλαμαριών. Κατεβάστε τα από τη φωτιά, ρίξτε μέσα το ρύζι, τον άνηθο, τη σταφίδα, τα κουκουνάρια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Γεμίστε τα καλαμάρια ως τη μέση, γιατί στο ψήσιμο, το μεν ρύζι θα φουσκώσει, τα δε καλαμάρια θα μαζέψουν. Κλείστε το άνοιγμα, στερεώνοντάς το με ξύλινες φουρκέτες.

Αν θέλετε, πριν γεμίσετε τα καλαμάρια, βάλτε τα σε κατσαρόλα με ελάχιστο νερό κι ανακατέψτε τα 5' επάνω σε δυνατή φωτιά, να φύγει το νερό τους, οπότε θα μαζέψουν κι έτσι θα τα γεμίσετε πιο εύκολα, βάζοντας περισσότερη γέμιση, ως τα 2/3. Αραδιάστε τα γεμιστά καλαμάρια σε πλατιά κατσαρόλα, περιχύστε τα με το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετέ τα ελαφρά, γυρίζοντάς τα απ' όλες τις πλευρές. Περιχύστε τα με το κρασί, προσθέστε το νερό και το χυμό λεμονιού, σκεπάστε και σιγοβράστε, ώσπου να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγη σάλτσα. Αν θέλετε, μπορείτε να δέσετε τη σάλτσα με 1 κουταλάκι κορν φλάουρ. ΄Οταν τα κατεβάσετε από τη φωτιά, τρίψτε στην επιφάνεια λίγο μαύρο πιπέρι. Σερβίρετέ τα με φέτες λεμονιού.

ΠΗΓΗ: Βέφα Αλεξιάδου

Τσάντες, Ρούχα, Αξεσουάρ, Gino Perardi