Αυτή η ευέλικτη συνταγή για μπιφτέκια με λαχανικά σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε ό,τι έχετε εύκαιρο στην κουζίνα σας ελαχιστοποιώντας τα απορρίμματα τροφίμων και μεγιστοποιώντας τις ευεργετικές ιδιότητες των λαχανικών.
Υλικά
- 2 κ.σ. αλεσμένος λιναρόσπορος
- 2 φλ. τριμμένα κολοκυθάκια
- 1/2 φλ. τριμμένο κρεμμύδι (από 1 κρεμμύδι)
- 1 κ.γ. χοντρό αλάτι (χωρισμένο)
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 φλ. τριμμένο μπρόκολο ή κουνουπίδι
- 1 φλ. αλεύρι ρεβιθιών ή για όλες τις χρήσεις
- 1/4 φλ. ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός
- 6 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (χωρισμένο)
Οδηγίες
- Ανακατέψτε τον αλεσμένο λιναρόσπορο με 1/4 φλιτανιού νερό σε ένα μεγάλο μπολ. Αφήστε το να σταθεί μέχρι να πάρει μια υφή σαν ζελέ, για περίπου 15 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι σε ένα σουρωτήρι και πασπαλίστε τα με 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Αφήστε τα να σταθούν για 10 λεπτά. Μεταφέρετέ τα σε ένα καθαρό πανί και στύψτε όσο περισσότερο υγρό μπορείτε.
- Προσθέστε το μείγμα κολοκυθιών, το σκόρδο, το μπρόκολο, το αλεύρι, τον μαϊντανό, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το υπόλοιπο 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι στο μείγμα λιναρόσπορου. Ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
- Πλάστε το μείγμα σε 16 μπαλάκια (περίπου 2 κουταλιές της σούπας το καθένα) και τοποθετήστε τα σε ένα φύλλο λαδόκολλας. Πιέστε κάθε μπαλάκι σε πάχος περίπου 1/4 της ίντσας.
- Ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τοποθετήστε τα μισά μπιφτέκια στο καυτό λάδι. Ψήστε μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά και από τις δύο πλευρές, για 2 έως 3 λεπτά ανά πλευρά.
- Μεταφέρετε τα μπιφτέκια σε ένα πιάτο. Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα μπιφτέκια. (Εναλλακτικά, ψήστε τα μπιφτέκια στους 200°C μέχρι να γίνουν τραγανά, για 12 έως 15 λεπτά.)
- Σερβίρετε με ένα ντιπ της αρεσκείας σας.
πηγή: enikos.gr