Επικαιρότητα:

Μελομακάρονα: Εύκολη Συνταγή

Μελομακάρονα

Υλικά  για  80 (περίπου) κομμάτια

3 ποτήρια ελαιόλαδο

1 ½ ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι πορτοκαλόχυμο

½ ποτήρι κονιάκ

1 κ.γλ σόδα

1 συσκευασία μπέικιν πάουντερ

ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κ.γλ κανέλα σε σκόνη

½ κ.γλ γαρίφαλο σε σκόνη

1 κ.σ. μέλι

1,5 κιλό (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι

1 ποτήρι νερ

1 ποτήρι ζάχαρη

1 ½ ποτήρι μέλι

4 γαρύφαλλα

1 μικρό ξυλάκι κανέλα

χυμό από ½ μικρό λεμόνι

Για το πασπάλισμα:

καρύδια, σουσάμι, κανέλα

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο λεκανάκι χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη καλά. Ρίχνουμε το κανελογαρύφαλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μπεικιν πάουντερ, το μέλι. Ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τη σόδα στο ποτήρι του πορτοκαλιού και το προσθέτουμε στο μίγμα.

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ζυμώνοντας ελαφρά. Δεν θέλει πολύ πλάσιμο για να μην σφίξει η ζύμη. Πλάθουμε μελομακάρονα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 17 -18 λεπτά. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας να βράσουν όλα τα υλικά μαζί. Μόλις δέσει λίγο το σιρόπι είναι έτοιμο.

Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα όταν θα έχουν κρυώσει και το σιρόπι θα είναι ζεστό όχι καυτό.

Κατόπιν τα πασπαλίζουμε με χοντροκομμένο καρύδι, σουσάμι καβουρντισμένο και κανέλα.