Τα μελομακάρονα είναι το χριστουγεννιάτικο γλυκό που αγαπάς πιο πολύ; Βρήκαμε μια συνταγή που θα σε βοηθήσει να τους απολάυσεις με λιγότερες θερμίδες.
Συστατικά
2 φλιτζάνια λάδι
3/4 του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κιλό αλεύρι
¼ του φλιτζανιού κονιάκ
2 κ.σ baking powder ή μαγειρική σόδα
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
Κανέλα και γαρύφαλλο
Υλικά για το σιρόπι: 2 φλιτζάνια μέλι
2 φλιτζάνια νερό
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
Τρόπος μαγειρέματος
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το χυμό του πορτοκαλιού, την σόδα, το κονιάκ, τα μπαχαρικά, ένα κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεύρι μέσα σε ένα δοχείο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Αφού γίνει ένα συμπαγές μείγμα πλάθουμε σε μικρά μεγέθη τα μελομακάρονα και τα ψήνουμε στους 180 °C.
- Τα τοποθετούμε σε μια βαθιά πιατέλα και προσθέτουμε από πάνω το σιρόπι.
- Τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι και λίγη κανέλα.
- Για το σιρόπι ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε το μείγμα για περίπου λεπτά.