Κουραμπιέδες: Η καλύτερη συνταγή από τον Πάνο Ιωαννίδη

Κουραμπιέδες: Η καλύτερη συνταγή από τον Πάνο Ιωαννίδη

Η εύκολη συνταγή του Πάνου Ιωαννίδη με ελάχιστα υλικά και μόλις 15 λεπτά προετοιμασίας για λαχταριστούς κουραμπιέδες. Η συνταγή είναι της κυρίας Μαρίας, της μαμάς μίας φίλης του Πάνου Ιωαννίδη, όπως αναφέρει ο ίδιος.

Ανάλαφροι σαν σύννεφο, με άρωμα και γεύση απο φρέσκο βούτυρο και με την τέλεια αναλογία στη ζάχαρη τόσο-όσο. 

Υλικά για τους κουραμπιέδες

  • 500 γρ.αμύγδαλα ωμά αποφλοιωμένα
  • 500 γρ.φρέσκο βούτυρο
  • 500 γρ.μαλακό αλεύρι
  • 60 γρ.ζάχαρη
  • 1λωβός βανίλιας
  • 1κ. ζάχαρη άχνη

Βήμα βήμα η διαδικασία για τους κουραμπιέδες

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180o C, στον αέρα και ψήνουμε τα αμύγδαλα για 10 λεπτά.
  • Σπάμε σε μεγάλα κομμάτια τα ψημένα αμύγδαλα σε ένα γουδί και τα αφήνουμε να κρυώσουν, πριν τα ενώσουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και τους σπόρους από τον λωβό βανίλιας και χτυπάμε με το φτερό για 2 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα.
  • Μειώνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε χαμηλή και σιγά – σιγά, μία κουταλιά τη φορά, προσθέτουμε το αλεύρι στο μείγμα.

Tip: Όταν θέλουμε να προσθέσουμε σε μίξερ που δουλεύει αλεύρι, κακάο, ζάχαρη άχνη ή οποιοδήποτε υλικό σε μορφή σκόνης, πρέπει να μειώσουμε κατά πολύ την ταχύτητά του, γιατί διαφορετικά το εκάστοτε υλικό θα καταλήξει εκτός κάδου.

  • Αφού ομογενοποιηθεί όλο το αλεύρι, βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και αρχίζουμε να πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 30 γραμμαρίων.
  • Τα τοποθετούμε πάνω σε ταψιά που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και πιέζουμε ελαφρά στο κέντρο κάθε κουραμπιέ, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα μικρό «λακκάκι», για να κάτσει η άχνη, μετά το ψήσιμο.
  • Ψήνουμε τους κουραμπιέδες για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170o C, στον αέρα.
  • Όσο ψήνονται, απλώνουμε αλουμινόχαρτο πάνω σε έναν καθαρό πάγκο εργασίας.
  • Βάζουμε τη ζάχαρη άχνη σε ένα λεπτό σουρωτήρι και πασπαλίζουμε καλά το αλουμινόχαρτο.
  • Μόλις είναι έτοιμοι οι κουραμπιέδες, τους μεταφέρουμε κατευθείαν πάνω στην άχνη στο αλουμινόχαρτο, όσο πιο κοντά μπορούμε τον έναν στον άλλο.
  • Τους καλύπτουμε από πάνω με άχνη και περιμένουμε 10 - 15 λεπτά να κρυώσουν, για να τους τοποθετήσουμε σε πιατέλα για σερβίρισμα ή σε δοχείο αποθήκευσης.

Προσοχή: Όταν μεταφέρουμε τους ψημένους κουραμπιέδες από το ταψί στην άχνη, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί είναι ιδιαίτερα εύθραυστοι, όσο είναι ακόμα ζεστοί. Το ιδανικό εργαλείο γι’ αυτήν τη δουλειά είναι μια λεπτή και σκληρή σπάτουλα.

πηγή: reader.gr