Επικαιρότητα:

Έρωτας: Πώς να ξεκαθαρίζεις τα συναισθηματικά σου προβλήματα

07 Σεπ. 2015 - 09:24 | Σχέσεις
Έρωτας: Πώς να ξεκαθαρίζεις τα συναισθηματικά σου προβλήματα

Πώς να ξεκαθαρίζεις τα συναισθηματικά σου

Από τη ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέα Barbara De Angelis.

Σου δίνω εδώ, βήμα-βήμα, μια διαδικασία που μπορείς να χρησιμοποιείς κάθε φορά που νιώθεις οποιαδήποτε αναστάτωση ή έχεις πρόβλημα στα συναισθηματικά σου:

Βήμα πρώτο: Αναγνώρισε ότι νιώθεις άβολα και ότι θέλεις να κάνας κάτι γι’ αυτό.

Βήμα δεύτερο: Ρώτα τον εαυτό σου: "Αν ήμουν αναστατωμένος, για ποιο πράγμα θα ήμουν;" Σκεψου κάθε πιθανότητα, μέχρι να βρεις εκείνο που κάνει "κλικ” μέσα σου. Αυτό είναι που πραγματικά σ’ ενοχλεί!

Βήμα τρίτο: Κατέγραψε όλα τα συναισθήματά σου και εξερεύνησε ολόκληρη την αλήθεια σχετικά με το πώς αισθάνεσαι για το συγκεκριμένο ζήτημα που σε απασχολεί.

Βήμα τέταρτό: Ρώτα τον εαυτό σου: Τι είναι αυτό που πραγματικά μέσα μου θέλω να γίνει με την παρούσα κατάσταση;

Βήμα πέμπτο: Πες ολόκληρη την αλήθεια, καθώς και το τι θέλεις, στο άτομο με το οποίο είσαι αναστατωμένος/ η. Βεβαιώσου ότι τονίζεις την αγάπη και το ενδιαφέρον που υπάρχουν στη ρίζα της αναστάτωσής σου.

Τα συναισθήματά σου είναι αληθινό δώρο

Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους, λες και αυτά είναι άτακτα παιδιά που χρειάζονται πειθαρχία. Όμως η ικανότητά σου να αισθάνεσαι είναι δώρο, δεν είναι κατάρα.

Όπως ακριβώς τα νεύρα σου μεταφέρουν τα ερεθίσματα που προσλαμβάνουν οι αισθήσεις σου για να προστατεύουν το σώμα σου, έτσι και τα συναισθήματά σου σε φέρνουν σε επαφή με εκείνα που χρειάζεσαι για τη συναισθηματική σου υγεία.

Τι προσπαθούν να σου πουν τα συναισθήματα σου

Όταν βιώνεις θυμό: "Κάτι δε σου αρέσει από αυτά που σου συμβαίνουν. Χρειάζεται να λάβεις τα μέτρα σου για να αλλάξεις την κατάσταση!"

Όταν βιώνεις πόνο ή θλίψη: "Κάτι από αυτά που θέλεις η που χρειάζεσαι δεν το παίρνεις. Πρέπει να το ζητήσεις ή να πας να το πάρεις".

Όταν βιώνεις φόβο: "Ανησυχείς μήπως αποτύχεις, μήπως πονέσεις ή μήπως χάσεις κάτι. Χρειάζεται να ξεκαθαρίσεις αν πράγματι πρέπει να φοβάσαι για κάτι τέτοιο”.

Οταν βιώνεις τύψεις: "Με κάποιον τροπο, είσαι υπεύθυνος για τη δημιουργία ενός ανεπιθύμνητου αποτελέσματος ή μιας ανεπιθύμητης κατάστασης για τον εαυτό σου η για κάποιον άλλον. Πραγματικά φταις ή έχεις μάθει να λειτουργείς ενοχικά; Τι μπορείς να κάνεις για να διορθώσεις την κατάσταση;

Αντί να προσπαθείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου μάθε να τα ακούς και να τα ξεδιαλύνεις.