Επικαιρότητα:

Αφαίρεσε από τις φωτογραφίες ζευγαριών και οικογενειών τα κινητά

14 Οκτ. 2015 - 12:41 | Σχέσεις
Αφαίρεσε από τις φωτογραφίες ζευγαριών και οικογενειών τα κινητά

Ξυπνάτε και το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να πάρετε στα χέρια σας το κινητό σας. Το βράδυ πάλι, ενώ έχετε πέσει στο κρεβάτι, αν και μπορεί μόλις λίγα λεπτά πριν να έχετε κλείσει το λάπτοπ σας, θα πάρετε πάλι στα χέρια σας το κινητό σας για να ρίξετε μια τελευταία ματιά στο μέιλ σας, στο Twitter, στο FB. 

 

Το πάθος με τα gadgets των σημερινών ανθρώπων είναι τόσο μεγάλο που μοιάζει μεγαλύτερη η επιθυμία τους να σπαταλούν χρόνο μαζί τους, παρά με τους φίλους τους και την οικογένειά τους. 

 

 

Ο φωτογράφος Ερικ Πίκερσγκιλ, για να τονίσει αυτή την εξάρτηση των ανθρώπων από τα gadgets και ειδικά τα κινητά τηλέφωνα, κάνει κάτι πραγματικά ευφάνταστο: Αφαιρεί από τις φωτογραφίες τα κινητά. Το αποτέλεσμα είναι σοκαριστικό. 

 

Παιδιά που... οργιάζουν πίσω από την πλάτη των γονιών τους που είναι απασχολημένοι με τα κινητά τους, φίλοι εντελώς αποκομμένοι μεταξύ τους, ζευγάρια που γυρίζουν ο ένας την πλάτη στον άλλον... Ολοι τους αγνοούν τον άλλον, χάνουν τη στιγμή, αφήνουν τη ζωή να περάσει... πλάι τους. Ακόμη και τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής τους, όπως τη μέρα του γάμου τους. 

 

«Παρά τα προφανή οφέλη που έχουν προσφέρει στην κοινωνία οι εξελίξεις της τεχνολογίας, οι κοινωνικές και σωματικές επιπτώσεις αποκαλύπτονται αργά-αργά... », γράφει ο Ερικ στην ιστοσελίδα του παρουσιάζοντας το φωτογραφικό του πρότζεκτ. 

 

Η ιδέα για το πρότζεκτ αυτό ήρθε όταν ο ίδιος, ενώ καθόταν σε κάποιο καφέ ένα πρωί παρατήρησε τις αντιδράσεις μιας οικογένειας. Ο φωτογράφος περιγράφει τη σκηνή ως εξής: «Μια οικογένειά μου καθόταν δίπλα μου στο καφέ. Ηταν τόσο απομονωμένοι ο ένας από όταν άλλον. Και δεν μιλούσαν. Ο πατέρας και οι δύο κόρες κρατούσαν από ένα κινητό. Η μητέρα δεν είχε ή είχε αποφασίσει να το πετάξει. Κοιτούσε έξω από το παράθυρο, θλιμμένη και μόνη. Ο πατέρας κάθε λίγο και λιγάκι σήκωνε το κεφάλι του και ανακοίνωνε κάτι που είχε διαβάσει στο Διαδίκτυο. Δύο φορές είπε για κάποιο μεγάλο ψάρι που πιάστηκε. Καμία απάντηση από τους υπολοίπους. Με λυπεί η χρήση της τεχνολογίας για την αλληλεπίδραση με κόστος την αλληλεπίδραση με τους οικείους σου. Αυτό δεν συνέβαινε ποτέ στο παρελθόν και αμφιβάλλω αν έχει γίνει αντιληπτό το κόστος των επιπτώσεων της χρήσης της τεχνολογίας με αυτόν τον τρόπο».