Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: 5 λόγοι για να απορρίψεις κάποιον που δε βάζει προφυλακτικό

01 Δεκ. 2015 - 12:02 | Σχέσεις
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: 5 λόγοι για να απορρίψεις κάποιον που δε βάζει προφυλακτικό

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 1988 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, μιας μάστιγας η οποία μετρά εκατομμύρια θύματα, και από την οποία δυστυχώς συνεχίζουν να νοσούν χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη. Το AIDS λοιπόν, ή αλλιώς ιός HIV, είναι σήμερα πιο επίκαιρος από ποτέ.

Ως βασικότερος τρόπος μετάδοσης του AIDS, είναι στατιστικά η σeξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, κάτι που κάνει τη νόσο ιδιαιτέρως κοινή ανάμεσα στους νέους ανθρώπους. Γι' αυτό λοιπόν, και με αφορμή τη σημαντική αυτή ημέρα, λέμε να αναλύσουμε λίγο το θέμα σeξ και προφυλακτικό, ή στην προκειμένη σeξ... χωρίς προφυλακτικό. Για ποιο λόγο, ή μάλλον λόγους,  θα πρέπει να πεις όχι σε κάποιον που αρνείται να πάρει προφυλάξεις, δεδομένου ότι δεν είναι ο σταθερός σου σύντροφος; Για δες παρακάτω...

1. Φυσικά ο νούμερο 1 λόγος δεν είναι άλλος από το AIDS όπως αναφέραμε και παραπάνω. Και μπορεί εκείνος να σε διαβεβαιώσει ότι έκανε εξετάσεις πριν 15 μέρες και είναι υγιέστατος ή να σε κοροιδέψει λέγοντάς σου ότι δεν κολλάνε έτσι εύκολα οι άνθρωποι AIDS αλλά δυστυχώς βάλε καλά στο μυαλό σου, ότι αυτό που συμβαίνει στο διπλανό σου δε θα αργήσει να συμβεί και σε σένα. Εξάλλου είναι ένας άνθρωπος που δε γνωρίζεις καλά και ίσως να μην πάτε και ποτέ για έναν καφε. Οπότε νομίζουμε πως δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσεις και να διακινδυνεύσεις γιατί ένα σεξ, σίγουρα θα το βρεις και αλλού και μάλιστα προστατευμένο!

2. Ο δεύτερος λόγος είναι τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Μπορεί να μην είναι AIDS αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε φθείρουν τον οργανισμό, δεν ταλαιπωρούν τον ασθενή και κάποιες φορές δεν μπορούν να  προκαλέσουν ακόμα και μόνιμες βλάβες. Ο κατάλογος είναι μακρύς-κονδυλώματα, χλαμύδια, ηπατίτιδα, σύφιλη- είναι μόνο μερικά από αυτά, και το γεγονός ότι δε λέγονται AIDS δε σημαίνει ότι δεν θα πρέπει και να τα φοβάσαι. Γι' αυτό, σκέψου το λίγο καλύτερα πριν κάνεις το βήμα και του κάνεις το χατίρι.

3. Και αφού αφήσουμε τα... παθολογικά στην άκρη, περνάμε τώρα σε κάτι εξίσου σημαντικό. Έστω ότι όντως δεν έχει τίποτα, και έστω ότι πραγματικά οι εξετάσεις του είναι πεντακάθαρες, μπορεί όμως να είναι απολύτως σίγουρος; Ή είναι διατεθειμμένος να το ρισκάρει γιατί μάλλον δεν τον ενδιαφέρεις και ιδιαίτερα; Σίγουρα όχι σε σημείο να σου μεταδώσει κάτι σοβαρό, αλλά πιθανότατα να μην έχει και κανένα καημό για το αν εσύ είσαι 100% προστατευμένη και ασφαλής. Μάλλον ένας τέτοιος άντρας δεν σου ταιριάζει ούτε καν για σεξ. Έτσι δεν είναι;

4. Kαι καλά να μη σκέφτεται εσένα, δεν του είσαι και τίποτα, είναι δυνατόν να μη σκέφτεται τον ίδιο του τον εαυτό; Είναι δυνατόν να είναι ενήλικας και-υποθέτουμε νοήμων-και να ρισκάρει να θέσει σε κίνδυνο την ίδια του την υγεία απλά και μόνο για να έχει λίγη απόλαυση παραπάνω; Που για πολλούς βέβαια είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα αλλά τελοσπάντων. Nαι καλά το κατάλαβες: Δε σε σέβεται καθόλου γιατί πολύ απλά δε σέβεται και δεν υπολογίζει τον ίδιο του τον εαυτό. Οπότε μάλλον δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθείς παραπάνω.

5. Kαι εκτός από όλα τα υπόλοιπα, υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο μιας εγκυμοσύνης. Κάτι το οποίο είναι ίσως το πιο απίθανο από τα παραπάνω, αλλά σίγουρα με λίγη απροσεξία εφικτό. Και παρόλο που οι απόψεις σε τέτοια ζητήματα διίστανται-καθώς μπαίνει το θέμα των αμβλώσεων στην μέση-εσύ καλό θα ήταν να προσέχεις λίγο παραπάνω, εκτός πια αν θέλεις τόσο πολύ να κάνεις παιδί με κάποιον με τον οποίο δεν έχεις καμία σχέση ουσιαστικά.

Και κάτι τελευταίο: Υποθέτουμε έχεις συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι πλέον ταμπού να έχει μία γυναίκα προφυλακτικά στην τσάντα της. Just in case...