Επικαιρότητα:

Τα 11 πράγματα που κάνουν οι πετυχημένοι άνθρωποι την πρώτη βδομάδα στη δουλειά

21 Ιαν. 2017 - 16:17 | Σχέσεις
Τα 11 πράγματα που κάνουν οι πετυχημένοι άνθρωποι την πρώτη βδομάδα στη δουλειά

Επαγγελματίες, ειδικοί σε θέματα καριέρας ανέλυσαν τα κοινά χαρακτηριστικά των πετυχημένων επαγγελματιών, κατά τη διάρκεια της πρώτης τους βδομάδας σε μία νέα δουλειά.

Προτείνουν λοιπόν και στους υπόλοιπους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, κάνοντας τα εξής:

1. Πάρτε πρωτοβουλία να γνωρίσετε τους συναδέλφους σας. Πείτε καλημέρα σε όσους συναντάτε, στο ασανσέρ, στα διπλανά γραφεία, στην κουζίνα. Συστηθείτε, κάνοντας το πρώτο βήμα.

2. Μην ντραπείτε να κάνετε πολλές ερωτήσεις. Πρέπει να γνωρίζετε πως κινούνται τα νήματα στη δουλειά, ποιος είναι υπεύθυνος για τι, πως λειτουργεί η εταιρία. Έτσι θα έχετε τα σωστά επιχειρήματα, όταν έρθει η ώρα να προτείνετε μια αλλαγή.

3. Να είστε ταπεινοί. Κανένας δε θέλει κοντά του έναν ξερόλα, έναν εξειδικευμένο σε όλα. Όταν κάποιος σας προσφέρει μία συμβουλή, να την αποδέχεστε ακόμα και αν γνωρίζετε από πριν τι θα πει.

4. Προσπαθήστε να χτίσετε μία σχέση με έναν έμπειρο υπάλληλο. Για να εργάζεται καιρό στην εταιρία, προφανώς ξέρει καλά πως λειτουργούν τα πράγματα και μπορεί να σας κατατοπίσει.

5. Παρατηρήστε πως λειτουργεί ο εργοδότης και οι προϊστάμενοι. Πως επικοινωνούν μεταξύ τους, τι ωράρια έχουν, ποιες είναι οι προτεραιότητες τους.

6. Λειτουργήστε σαν σφουγγάρι ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα. Από το να μάθετε που είναι η καφετιέρα και από πού μπορείτε να παραγγείλετε ένα σάντουιτς, μέχρι τις συνήθειες των συναδέλφων σας.

7. Εάν υπάρχει η δυνατότητα φαγητού ενδιάμεσα, καλέστε συναδέλφους σας για μεσημεριανό φαγητό. Όχι πάντως τους ίδιους κάθε φορά, καθώς είναι σημαντικό να γνωριστείτε με όσους περισσότερους δυνατόν.

8. Τηρήστε οργανωμένο το γραφείο σας. Όχι μόνο η ζωή στο γραφείο θα γίνει ευκολότερη, αλλά θα δείξει στους συναδέλφους σας ότι είστε οργανωτικός ως επαγγελματίες. Ακόμα κι όταν λείπετε, όλο και κάποιος θα παρατηρήσει αν το αφήνετε ακατάστατο.

9. Επιβεβαιώστε τους λόγους για τους οποίους σας προσέλαβα. Αν για παράδειγμα αναφέρατε στη συνέντευξη ότι είστε αστέρι στα social media, φροντίστε να το αποδείξετε άμεσα. Επίσης, καλό είναι να σημειώνετε τις επιτεύξεις σας, ώστε να μπορείτε να τις αναφέρετε όταν αργότερα θελήσετε προαγωγή ή αύξηση.

10. Μην δειλιάζετε να συμμετέχετε στα μίτινγκ. Ακόμα και στην αρχή, είναι καλό να ακούγεται η άποψή σας, αρκεί να εκφέρεται με σεβασμό. Είναι ένας τρόπος να παρατηρήσουν την ύπαρξή σας κι άλλα στελέχη, τα οποία αγνοούσαν την ύπαρξή σας.

11. Ενημερώστε τους λογαριασμούς σας στα social media –ειδικά στο twitter και το linkedin- για τη νέα σας εργασία, και κάντε αίτημα φιλίας στους συναδέλφους. Στο facebook δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε αυτό, αν το χρησιμοποιείτε μόνο για φιλικά πρόσωπα και η σελίδα σας έχει έναν προσωπικό τόνο.