Επικαιρότητα:

Πόσο συχνά κάνουν σeξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

25 Ιουλ. 2017 - 14:05 | Σχέσεις
Πόσο συχνά κάνουν σeξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Στο μυαλό πολλών ανθρώπων τα ζευγάρια κάνουν σεξ σε σχεδόν καθημερινή βάση, αφού η επιλογή βρίσκεται... στο πιάτο. Και όμως, η καθημερινότητα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν απ΄ αυτήν αποτελούν από μόνα τους ανασταλτικό παράγοντα στη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών.

Έρευνες έχουν καταρρίψει την πεποίθηση ότι τα άτομα που είναι σε σχέση κάνουν πιο συχνά σεξ, καθώς τα περισσότερα ζευγάρια επιδίδονται σε σεξουαλική πράξη 1-2 φορές την εβδομάδα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μελέτη του Archives of Sexual Behavior απεφάνθη ότι Αμερικανοί κάνουν λιγότερο σεξ απ΄ ότι μια δεκαετία πριν. Χαρακτηριστικά, από το 2010-2014 ο μέσος ενήλικας Αμερικανός έκανε σεξ 9 φορές λιγότερο σε σχέση με τους Αμερικανούς το διάστημα 2000-2004. Όσο για τους τους παντρεμένους, αυτοί έκαναν σεξ κατά μέσο όρο 16 φορές λιγότερο μέσα στην χρονιά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον David Schnarch και συμμετείχαν πάνω από 20.000 ζευγάρια, διαπίστωσε πως μόνο το 26% των ζευγαριών επιδίδεται σε σεξ μια φορά την εβδομάδα, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ανέφερε πως κάνει σεξ 1-2 φορές τον μήνα ή και λιγότερο!

Σε κάθε περίπτωση, η σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριούεπηρεάζεται από πολλούς και διαφορετικούς μεταξύ τους παράγοντες: την ηλικία, τον τρόπο ζωής, την υγεία των συντρόφων, τη λίμπιντο και φυσικά την ποιότητα συνολικά της σχέσης τους.

Τι συμβαίνει;

«Μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες» αναφέρει μια εκ των συγγραφέων της έρευνας, καθηγήτρια στο State University του Σαν Ντιέγο και συγγραφέας του «Generation Me», Jean Twenge. Σύμφωνα με την ίδια, ο χρόνος που περνάμε στην εργασία ή στη γονική μέριμνα ενδεχομένως συγκαταλέγονται στους λόγους που τα ζευγάρια δεν κάνουν με την ίδια συχνότητα σεξ. Συμπληρώνει δε, ότι «υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι για να περάσετε τον ελεύθερο χρόνο σας στο σπίτι», που ορισμένη επιλέγουν να τον επενδύσουν αλλιώς.

«Ακόμη πιο πολλοί άνθρωποι συνδέονται με συσκευές -παρακολουθώντας βίντεο ή τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα, στέλνουν μηνύματα ή ενημερώνονται για τα updates στο twitter, κάτι που είναι επιζήμιο για τη σεξουαλική τους ζωή», σημειώνει από την πλευρά της η Mary Andres, καθηγήτρια του University of Southern California.

Είναι ανησυχητικό;

Όχι, καθώς παρά τη μείωση που παρατηρείται στη συχνότητα που τα ζευγάρια κάνουν σεξ, απέχουν πολύ από την... αποχή! Ο μέσος ενήλικας απολαμβάνει σεξ 54 φορές τον χρόνο ή λίγο περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα, εξηγεί η Twenge. Τα παντρεμένα ζευγάρια δε, κάνουν σεξ περίπου 51 φορές τον χρόνο.

Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015 από το πανεπιστήμιο Carnegie Mellon κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ζευγάρια που προσπάθησαν να κάνουν περισσότερο σεξ, δεν αισθάνθηκαν πιο ευτυχισμένα, καθώς η προσπάθεια να διπλασιάσουν τη συχνότητα μετέτρεψε τη σεξουαλική επαφή σε δουλειά.

Ενώ το πιο πιθανό διαβάζοντας τις έρευνες είναι να συγκρίνει κάποιος τη σεξουαλική ζωή του με τα αποτελέσματα των ερευνών, δεν υπάρχει «μαγικός αριθμός» για το πόσο συχνά θα πρέπει να κάνει σεξ ένα ζευγάρι, εξηγεί η καθηγήτρια του University of Southern California.

Με πληροφορίες από time.com, Usatoday.com, everydayfamily.com