Επικαιρότητα:

Διαζύγιο ύπνου: Η νέα τάση στις σχέσεις που έχει γίνει της μόδας

30 Νοε 2019 - 10:16 | Σχέσεις
Διαζύγιο ύπνου: Η νέα τάση στις σχέσεις που έχει γίνει της μόδας

Ολοι όσοι ακούμε τη λέξη διαζύγιο, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι ο χωρισμός, οι συζητήσεις για την επιμέλεια των παιδιών σας και ο διαχωρισμός των περουσιακών στοιχείων. 

Μπορεί όμως ένα διαζύγιο να είναι ό,τι καλύτερο έχετε κάνει ποτέ για τη σχέση σας; Ναι μπορεί, αρκεί να είναι το «διαζύγιο ύπνου». Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη έρευνα σε 3.000 Αμερικανούς διαπίστωσε ότι το 31% αυτών έφτασαν στο «διαζύγιο ύπνου». Μάλιστα η ερευνητές διαπίστωσαν πως το 19% των Αμερικανών κατηγορούν τον σύντροφό τους για τον κακό ύπνο τους, υποδηλώνοντας ότι η υιοθέτηση του διαζύγιο ύπνου θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της πιθανότητας ενός κανονικού διαζυγίου. 

Μια από τις πιο συχνές αιτίες που ο ένας από τους δυο σε μια σχέση δεν κοιμάται σωστά είναι το δυνατό ροχαλητό. Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν τις προτιμήσεις θερμοκρασίας δωματίου και / ή κλινοστρωμνής - ίσως επιθυμείτε να παραμείνετε ζεστοί κάτω από ένα σωρό κουβέρτες, ενώ ο σύντροφός σας προτιμάει να κοιμάται με ένα σεντόνι- αλλά και τα διαφορετικά ωράρια εργασίας μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. 

«Ένα διαζύγιο ύπνου» σημαίνει ότι το ζευγάρι αποφασίζει να κοιμηθεί σε ξεχωριστά κρεβάτια στο ίδιο δωμάτιο ή σε ξεχωριστά δωμάτια. Όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς ένα διαζύγιο ύπνου προσφέρει πολλά οφέλη: δεν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, κοιμάστε πιο καλά και γενικά έχετε μια καλύτερη υγεία τόσο σωματική όσο και ψυχική.

Μάλιστα οι ερευνητές επισημαίνουν πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να ανατρέψει τα θετικά αισθήματα που έχουμε για τον σύντροφό μας, ενώ εντόπισαν ότι τα άτομα με χαμηλότερη ποιότητα ύπνου δείχνουν χαμηλότερα επίπεδα ευγνωμοσύνης και εγωισμού απέναντι σε αυτούς που κοιμήθηκαν καλά.

Αν λοιπόν θέλετε να δοκιμάσετε το «διαζύγιο ύπνου», τότε συζητήστε το με τον σύντροφό σας. Εξηγήστε ότι τα συναισθήματά σας δεν έχουν αλλάξει, αλλά πως η σχέση μπορεί να γίνει καλύτερη αν κοιμόσασταν χωριστά. Προτείνετε του αρχικά μια δοκιμή για 1-2 νύχτες την εβδομάδα και αν δείτε βελτίωση μπορείτε να το ξανασυζητήσετε.