Επικαιρότητα:

Πόσο συχνά κάνουμε σ@ξ και από τι εξαρτάται

21 Οκτ. 2020 - 21:34 | Σχέσεις
Πόσο συχνά κάνουμε  σ@ξ και από τι εξαρτάται

Οι Αυστραλιανοί αναφέρουν ότι κάνουν σ2ξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Οι Βρετανοί μιλάνε για λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα την ώρα που οι Αμερικανοί αναφέρουν ότι κάνουν σεξ δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσο συχνά οι άνθρωποι κάνουν σ3ξ. Ορισμένοι εξ αυτών μπορεί να σημειώνουν λανθασμένη συχνότητα, είτε από λάθος είτε επί σκοπού. Αλλά σε εθνικό επίπεδο τα δεδομένα βασίζονται σε αντιπροσωπευτικά δείγματα τα οποία είναι ένας χρήσιμος οδηγός.

Τι εννοούμε λέγοντας σ2ξ;

Σε ορισμένες μελέτες οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν πόσο συχνά κάνουν σ2ξ, σε όλες ζητήθηκε να διευκρινιστεί η μορφή της σεξουαλικής δραστηριότητας. Φυσικά οι μέσοι όροι δεν αντανακλούν την ολότητα του πληθυσμού. Ορισμένοι άνθρωποι, είτε βρίσκονται σε σχέση είτε όχι δεν κάνουν σ2ξ ποτέ ή σχεδόν ποτέ. Κάποιοι άλλοι κάνουν σ2ξ κάθε μέρα. Επίσης υπάρχουν και άτομα που η δραστηριότητά τους να εναλλάσσεται χρόνο με το χρόνο ανάλογα με τις ευκαιρίες που θα τους παρουσιαστούν ή άλλους παράγοντες.

Γιατί ο μέσος όρος κυμαίνεται στη μία με δύο φορές την εβδομάδα;

Το πόσο συχνά κάνουμε σ2ξ βασίζεται στα γονίδιά μας, τη βιολογία και τις περιστάσεις της ζωής. Βιολογικά, αν τα ζευγάρια έχουν σ2ξουαλική επαφή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, τότε είναι πιθανό η γυναίκα να κάνει σεξ τουλάχιστον μία φορά κατά τις έξι γόνιμες μέρες του γυναικείου κύκλου. Το ζευγάρι αυτό λοιπόν είναι πιο πιθανό να αποκτήσει παιδιά συγκριτικά με άλλα ζευγάρια που κάνουν λιγότερο συχνά σ2ξ. Επομένως όσοι κάνουν σ2ξ συχνά μάλλον είναι πιο πιθανό να κάνουν παιδιά και να δουν τα γονίδιά τους να αναπαράγονται στους απογόνους τους.

Ωστόσο και οι περιστάσεις της ζωής παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πόσο συχνά κάνουμε σ2ξ, ειδικά όταν άλλα πράγματα διεκδικούν το χρόνο μας, όπως η δουλειά, η φροντίδα του παιδιού, οι δουλειές του σπιτιού, τα smartphones μας αλλά και η μεγάλη ποικιλία επιλογών διασκέδασης.

Στην πραγματικότητα λοιπόν, οι Αυστραλοί και οι Αμερικάνοι κάνουν λιγότερο σεξ απ’ ότι έκαναν τις προηγούμενες δεκαετίες.

Το 2013 οι έρευνα έδειξε πως οι Αυστραλοί έκαναν σεξ περίπου 20 φορές λιγότερο συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία. Ενώ οι Αμερικάνοι το 2014 έκαναν σεξ περίπου εννέα φορές λιγότερες κατά μέσο όρο συγκριτικά με δέκα χρόνια πριν.

Ποιοι κάνουν περισσότερο και λιγότερο σ2ξ

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι άνθρωποι οι οποίοι έχουν σταθερή σχέση κάνουν σ2ξ πιο συχνά από εκείνους που είναι «ελεύθεροι». Ενώ εκείνοι που μπήκαν πρόσφατα σε μία ερωτική σχέση κάνουν περισσότερο σ2ξ συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Τα ζευγάρια συνηθίζουν να κάνουν λιγότερο σ2ξ κατά τη διάρκεια της προχωρημένης εγκυμοσύνης καθώς επίσης και τα πρώτα χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού. Ο περιορισμός των ευκαιριών και η κακή υγεία συνδέονται επίσης με χαμηλά ποσοστά σ2ξ. Η συχνότητα της ερωτικής επαφής μειώνεται επίσης κατά τη γήρανση.

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα γιατί συμβαίνει αυτό αλλά θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σε μία μακροχρόνια σχέση. Η ικανοποίηση από τη σχέση που τείνει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, πιθανά οδηγεί και σε μείωση του σ2ξουαλικού ενδιαφέροντος στον σύντροφό τους.

Επίσης όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν βιώνουν περισσότερα προβλήματα υγείας και καθίστανται λιγότερο ενεργητικοί. Οι άνδρες ενδέχεται να χάνουν μέρος των σ2ξουαλικών τους ικανοτήτων όσο μεγαλώνουν.

Περισσότερο σ2ξ δεν θα σας κάνει απαραίτητα πιο χαρούμενους

Οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν το σ2ξ και πιστεύουν ότι προσθέτει απόλαυση στη ζωή τους. Όσο πιο συχνά γίνεται η ερ2τική επαφή ενός ζευγαριού τόσο πιο πιθανό είναι για ένα ζευγάρι να αισθάνεται ικανοποιημένο από τη σχέση, αλλά μόνο ως ένα σημείο. Αυτό το σημείο βρίσκεται περίπου στη μία φορά την εβδομάδα. Η μεγαλύτερη συχνότητα από αυτήν δεν φαίνεται να επηρεάζει το ζευγάρι. Ψυχολογικά, τα ζευγάρια τείνουν να είναι χαρούμενα αν κάνουν σ2ξ τόσο συχνά όσο αμφότεροι θέλουν. Σημαντικό ρόλο παίζει όμως και το πόσο συχνά κάνουν σ2ξ άλλα ζευγάρια. Τα ζευγάρια είναι χαρούμενα αν πιστεύουν ότι κάνουν σ2ξ περισσότερο από τους άλλους.

Τσάντες, Ρούχα, Αξεσουάρ, Gino Perardi