Επικαιρότητα:

Αυτά είναι τα προβλήματα των αντρών και των γυναικών στο σeξ

17 Ιαν. 2021 - 14:03 | Σχέσεις
Αυτά είναι τα προβλήματα των αντρών και των γυναικών στο σeξ

Και οι άντρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σεξουαλικά ζητήματα που, συχνά, αποτελούν λόγους διαζυγίων ή προβλημάτων στην σχέση. Αν δεν αντιμετωπιστούν τα ζητήματα αυτά-μέσω συζήτησης, θεραπείας, φαρμακευτικών αγωγών- συχνά τα θέματα που προκύπτουν στην συνέχεια είναι ακόμα πιο σοβαρά για την ψυχοσύνθεση των ατόμων και του ζευγαριού.

Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν με κάποια σεξουαλικά ζητήματα και έχυν συμφιλιωθεί μαζί τους.

Μειωμένη Σεξουαλική Επιθυμία: Ο άντρας και η γυναίκα χάνουν την όρεξή τους για σεξ και φαίνεται να τον απασχολεί λιγότερο ή να το έχει στις τελευταίες προτεραιότητές του. Αιτίες μπορεί να είναι λόγοι ηλικίας, ορμονικοί, χρόνιες ασθένειες, άλλες σεξουαλικές διαταραχές, ψυχικές διαταραχές,  παρενέργειες φαρμάκων, προβλήματα στη σχέση.

Σεξουαλική Αποστροφή: Ολική αποφυγή της σεξουαλικής επαφής. Πρόκειται για κατάσταση που ο άντρας, αλλά και η γυναίκα αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή και αυτό μπορεί να επιφέρει προβλήματα δυσφορίας τόσο στον ίδιο όσο και στη σύντροφό του οδηγώντας τη σχέση σε δυσαρμονία. Αιτίες μπορεί να είναι λόγοι ορμονικοί, ψυχικές διαταραχές,  παρενέργειες φαρμάκων, ασθένεια, ενώ συνήθως είναι η κατάληξη μιας χρόνιας πάλης με μια άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Προβλήματα Στύσης: ό, τι αγχώνει περισσότερο τους άντρες

Στυτική Δυσλειτουργία: Πρόκειται για μια συνηθισμένη διαταραχή που εμφανίζεται συχνότερα στη μέση ηλικία, ενώ δεν είναι ασύνηθης και στις νεαρές ηλικίες. Ο άντρας δεν μπορεί να αποκτήσει στύση ικανή για διείσδυση ή χάνει τη στύση του γρήγορα ή αμέσως με τη διείσδυση στο γυναικείο κόλπο.

Είναι μια κατάσταση που ψυχολογικά τραυματίζει τον άντρα πάρα πολύ και μπορεί να του προκαλέσει Μειωμένη Σεξουαλική Επιθυμία ή Αποστροφή. Δευτερογενώς, μπορεί να τον οδηγήσει σε ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη. Εδώ θα αναφερθούμε μόνο στην προβληματική της έλλειψης ικανής στύσης και όχι στις άλλες στυτικές δυσλειτουργίες που απαιτούν ιατρική παρέμβαση, όπως η Παρατεταμένη Στύση (πριαπισμός,) και η Δυσμορφικού τύπου Στύση, όπου το πέος έχει κλίση που δεν επιτρέπει τη διείσδυση ή την κάνει πολύ οδυνηρή.

Οι αιτίες του προβλήματος της έλλειψης ικανής για διείσδυση στύση ή τη διατήρησή της μπορεί να είναι αμιγώς οργανικές, αμιγώς ψυχολογικές ή μεικτές δηλαδή συνδυασμός οργανικών και ψυχολογικών αιτιών. Στους αργανικούς παράγοντες περιλαμβάνονται αιτίες ηλικίας, ορμονικοί, χρόνιες ασθένειες, ανατομικοί λόγοι και παρενέργειες φαρμάκων.

Στους ψυχολογικούς παράγοντες περιλαμβάνονται αιτίες όπως κάποια ψυχική διαταραχή (πχ. άγχος, κατάθλιψη) , το άγχος επίδοσης του άντρα να ικανοποιήσει με υψηλές επιδόσεις τη γυναίκα και προβλήματα στη μεταξύ τους σχέση.

Πρόωρη Εκσπερμάτωση: Ο άντρας εκσπερματώνει πριν τη διείσδυση ή πολύ άμεσα μετά από αυτή. Έτσι, δεν αντλεί από το σεξ την ικανοποίηση που τόσο ο ίδιος επιθυμεί να λάβει, αλλά και θέλει να χαρίσει στη σύντροφό του . Η γυναίκα δεν ευχαριστιέται το σεξ και μοιραία σταδιακά καταλήγουν σε Μειωμένη Σεξουαλική Επιθυμία ή Αποστροφή, προβλήματα στη σχέση και σε ατομική ψυχοπαθολογία (πχ. κατάθλιψη, άγχος ).

Οι αιτίες του προβλήματος της πρόωρης εκσπερμάτωσης μπορεί να είναι αμιγώς οργανικές, αμιγώς ψυχολογικές ή μεικτές δηλαδή συνδυασμός οργανικών και ψυχολογικών αιτιών. Στους αργανικούς παράγοντες περιλαμβάνονται αιτίες ηλικίας, χρόνιας ασθένειας, ανατομικοί λόγοι και προβλήματα του προστάτη.

Στους ψυχολογικούς παράγοντες περιλαμβάνονται αιτίες όπως κάποια ψυχική διαταραχή (πχ. άγχος, κατάθλιψη) , το άγχος επίδοσης του άντρα να ικανοποιήσει με υψηλές επιδόσεις τη γυναίκα και προβλήματα στη μεταξύ τους σχέση…

Η διαταραχή αυτή μπορεί να επιφέρει μεγάλη δυσαρμονία στο σεξ και στη σχέση του ζεύγους, ενώ προκαλέι τεράστια μείωση της αυτοπεποίθησης του άντρα και συχνά οδηγεί σε δευτερογενή ψυχολογικά προβλήματα. Οι αιτίες είναι κυρίως ψυχολογικές και σε μερικές περιπτώσεις αποτέλεσμα φαρμάκων (πχ.ψυχοφάρμακα).

Ανήδονος Οργασμός

Στους άντρες, ο οργασμός ταυτίζεται με τη στιγμή της εκσπερμάτωσης. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου συνυπάρχουν ψυχικές διαταραχές πχ. κατάθλιψη, άγχος, φοβίες, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή προσωπικότητα, κλπ το άτομο μπορεί να εκσπερματώνει χωρίς να νιώθει ηδονή. Στις περιπτώσεις αυτές η παρέμβαση Γνωσιακής και Συμπεριφορικής Κατέυθυνσης είναι ενδεδειγμένη για τη θεραπεία των διαταραχών αυτών και την αντιμετώπιση των συνοδών τους σεξουαλικών προβλημάτων βοηθώντας τον άντρα να βιώνει ηδονή κατά τον οργασμό.

Διαταραχές του Οργασμού στην Γυναίκα

Η γυναίκα νιώθει δυσφορία στο σεξ διότι δεν έχει κλειτοριδικό ή κολπικό οργασμό. Αυτό της προκαλέι έντονο άγχος και θλίψη με απότοκο τη μείωση της Σεξουαλικής Επιθυμίας και την τρώση της αυτοπεποίθησής της με ευρύτερες επιπτώσεις στη σχέση με το σύντροφό της. Αιτίες του προβλήματος μπορεί να είναι οργανικοί παράγοντες, όπως η ηλικία, η εμμηνόπαυση, η ασθένεια και ορμονολογικοί λόγοι.

Ψυχολογικά, μπορεί να υπάρχουν ψυχικές διαταραχές, ανικανοποίηση από τη σχέση της με το σύντροφό της, υπερβολικές προσδοκίες από την ίδια ή το σύντροφό της, ελλειπής εκπαίδευση ως προς τη σεξουαλικότητα κλπ.

Πόνος κατά το Σεξ
Κολεόσπασμος (κολπόσπασμος): Κατά τη διαταραχή αυτή συμβαίνει ακούσιος σπασμός του έξω τριτημορίου του κόλπου με αποτέλεσμα ο κόλπος να κλείνει και να μην είναι δυνατή η διείσδυσή του ανδρικού μορίου. Σε πολλές περιπτώσεις δε γίνεται διείσδυση ούτε κάν με το μικρό δάκτυλο του χεριού της γυναίκας ενώ για το λόγο αυτό η γυναίκα εκτός από το σεξ αποφεύγει και τη γυναικολογική εξέταση.

Στις περιπτώσεις αυτές η γυναίκα δε μπορεί να κάνει σεξ και νιώθει μειονεκτικά. Δευτερογενείς διαταραχές πχ. κατάθλιψη είναι συχνές σε τέτοιες περιπτώσεις που η γυναίκα έχει πολύ μειωμένη αυτοπεποίθηση. Μάλιστα, μπορεί να αποφεύγει γενικά και το να συνάψει σχέση με άντρα για το λόγο αυτό ενώ δεν μπορεί να κάνει οικογένεια και να αποκτήσει παιδιά λόγω του προβλήματος αυτού.

Ως αντισταθμιστική σεξουαλική δραστηριότητα χρησιμοποιείται η πρωκτική συνουσία όταν οι γυναίκες με το πρόβλημα αυτό έχουν σχέση. Τα προβλήματα στη σχέση με το σύντροφο είναι μεγάλα λόγω του προβλήματος αυτού. Αιτίες μπορεί να είναι τραυματισμοί των γεννητικών οργάνων, χειρουργικές επεμβάσεις, φλεγμονές του κόλπου, κλπ που έκαναν κάποια στιγμή τη διείσδυση επώδυνη.

Ακόμη, θέματα ανατροφής, στάσεων σχετικά με το σεξ, ψυχικές διαταραχές, παρθενία και σύνδεση του σεξ με την αμαρτία και την ανηθικότητα εμπλέκονται, όπως και μύθοι γύρω από το σεξ.

Δυσπαρεύνια: Επίμονος πόνος στα γεννητικά όργανα πριν, κατά ή μετά τη σεξουαλική πράξη. Η Συχνότητά της αγγίζει το 35% στις γυναίκες με ενεργή σεξουαλική ζωή. Στις περιπτώσεις αυτές η γυναίκα αποφεύγει το σεξ και νιώθει μειονεκτικά. Δευτερογενείς διαταραχές πχ. κατάθλιψη είναι συχνές σε τέτοιες περιπτώσεις που η γυναίκα έχει πολύ μειωμένη αυτοπεποίθηση.

Προβλήματα με το σύντροφο είναι συνηθισμένα στις περιπτώσεις αυτές. Αιτίες μπορεί να είναι η ηλικία, ορμονικοί παράγοντες, ασθένειες, τραυματισμοί των γεννητικών οργάνων, χειρουργικές επεμβάσεις, φλεγμονές του κόλπου, κλπ που έκαναν κάποια στιγμή τη διείσδυση επώδυνη. Ακόμη, θέματα ανατροφής, στάσεων σχετικά με το σεξ, ψυχικές διαταραχές, παρθενία και σύνδεση του σεξ με την αμαρτία και την ανηθικότητα εμπλέκονται, όπως και μύθοι γύρω από το σεξ.