Επικαιρότητα:

Γάμος σχέση: Γιατί τα πρώτα δύο χρόνια παίζουν σημαντικό ρόλο

18 Φεβ. 2021 - 10:00 | Σχέσεις
Γάμος σχέση: Γιατί τα πρώτα δύο χρόνια παίζουν σημαντικό ρόλο

Καθώς το θέμα της επιτυχίας του γάμου και του διαζυγίου μελετάται όλο και περισσότερο, η έρευνα δείχνει ότι το ζευγάρι που τα πρώτα 2 χρόνια μαζί μπορούν να μείνουν ή να σπάσουν το γάμο τους. Ο Δρ. Ted Huston του Πανεπιστημίου του Τέξας παρείχε σχόλια για μια μελέτη σχετικά με τους δείκτες της οικογενειακής ικανοποίησης και του στρες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι διαφορές μεταξύ των ευτυχισμένων παντρεμένων και των δυστυχισμένων ομάδων ήταν εμφανείς αμέσως μετά τον  γάμο τους.

Η μελέτη εξέτασε 156 ζευγάρια που παντρεύτηκαν για πρώτη φορά το 1981. Ερευνητές ανακάλυψαν τα ακόλουθα μετά από 13 χρόνια:

  • 32 ζευγάρια δεν ήταν ευτυχισμένα ζευγάρια
  • 56 ζευγάρια είχαν χωρίσει
  • 68 ζευγάρια παντρεύτηκαν ευτυχισμένα
  • Τα ζευγάρια που χώρισαν μέσα στα πρώτα 2 χρόνια παρουσίασαν σημάδια απογοήτευσης και ήταν αρνητικά το ένα για το άλλο τους πρώτους 2 μήνες του γάμου τους. Αποτελεί ένδειξη προβλήματος εάν ένα νέο ζευγάρι αρχίσει να έχει απογοήτευση μέσα στο πρώτο έτος.

Τα ζευγάρια που ήταν ακόμα ευτυχισμένα παντρεμένα ήταν ζευγάρια που είχαν θετικά συναισθήματα για τους συζύγους τους κατά τη διάρκεια αυτής της πρώιμης περιόδου στη σχέση τους. Αν βρεθείς λίγο θλιμμένος μετά το γάμο σου, δεν πειράζει. Τα μπλουζ του μέλιτος είναι φυσιολογικά. Και οι δυο σας έχετε εμπλακεί σε χρονοβόρες γαμήλιες προετοιμασίες. Είναι βέβαιο ότι αν δεν έχεις να αντιμετωπίσεις αυτό το άγχος, θα έχεις μια αίσθηση απώλειας. Είναι παρόμοιο με την μεταεορταστική απογοήτευση που βιώνουν πολλοί άνθρωποι.