Επικαιρότητα:

Η αλήθεια για τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών: Τρία ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουμε

13 Δεκ. 2021 - 09:51 | Σχέσεις
Η αλήθεια για τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών: Τρία ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουμε

Τίποτα δεν είναι δεδομένο σε ό,τι αφορά τη συχνότητα της σεξουαλικής επαφής, καθώς κάθε περίπτωση και κάθε ζευγάρι διαφέρει επισημαίνει η Δρ. Kristen Mark,  καθηγήτρια σεξουαλικής εκπαίδευσης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και τονίζει ότι συχνά αναφερόμαστε στη συχνότητα γιατί είναι μετρήσιμη. Όμως αυτή η παράμετρος θα μπορούσε να είναι παραπλανητική καθώς δεν εξασφαλίζει την ποιότητα, σύμφωνα με την ειδικό. Δεν υπάρχει αυτό που λέμε «φυσιολογικό» στη συχνότητα του σεξ. Υπάρχουν όμως κάποιες ερωτήσεις που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας και να αναλογιστούμε το κατά πόσο η ποσότητα σχετίζεται με την ποιότητα της σεξουαλικής μας ζωής.

Υπάρχει «φυσιολογικό»;

Οι σχέσεις αλλάζουν με τον καιρό για πολλούς διαφορετικούς λόγους όμως κάθε ζευγάρι διατηρεί έναν σεξουαλικό ρυθμό. Αν νιώθετε πως έχετε βγει από το ρυθμό σας, πάρτε λίγο χρόνο να παρατηρήσετε γιατί συμβαίνει αυτό. Η συχνότητα του σεξ είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη; Υπάρχει κάτι που έχει γίνει και έχει οδηγήσει σε αυτή τη κατάσταση; Η ίσως είναι κι αυτό κάτι «φυσιολογικό»; Απλώς βρείτε τον ρυθμό σας και αναγνωρίστε πότε ξεφεύγετε από αυτόν αλλά και πώς να επανέλθετε σε αυτόν.

Συμβαίνει κάτι άλλο;

Αρκετοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη συχνότητα του σεξ: ο ερχομός του πρώτου παιδιού, η μετακόμιση σε καινούρια πόλη, η μετάβαση στην συγκατοίκηση, είναι μόλις μερικοί από αυτούς. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μετάβαση στην μητρότητα μπορεί να επηρρέασει αρνητικά τη συχνότητα του σεξ μόνο λόγω του άγχους αλλά και λόγω των σωματικών αλλαγών που γίνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της γέννας και μετά τον τοκετό. Συγκεκριμένα, μια έρευνα έδειξε ότι ιδιαίτερα το στρες των ζευγαριών που έγιναν για πρώτη φορά γονείς ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τη σεξουαλική τους ικανοποίηση ένα χρόνο μετά τον ερχομό του παιδιού, ειδικά για τις μητέρες. Μια άλλη έρευνα υποστηρίζει ότι η μετάβαση στην πατρότητα και τη μητρότητα δεν άλλαξε την σεξουαλική ικανοποίηση, επηρρέασε όμως τη συχνότητα λόγω των νέων δεδομένων.

Έχετε παρατηρήσει πως όσο πιο ικανοποιημένοι είστε σε μια σχέση τόσο περισσότερο σεξ κάνετε; Ή ακριβώς επειδή κάνετε συχνά σεξ σας κάνετε να νιώθετε χαρούμενοι στη σχέση σας; Δεν εύκολο να διακρίνουμε τι έρχεται πρώτο όμως οι επιστήμονες ήδη έχουν συνδέσει τη σεξουαλική μας ζωή με την ποιότητα της σχέσης μας. Γιατί άλλωστε να κάνετε σεξ με τον σύντροφο σας αν δεν νιώθετε κανέναν ενθουσιασμό; Οπότε θα πρέπει να αναρωτηθείτε και σε αυτή την περίπτωση αν έχει γίνει κάποια αλλαγή στη σχέση σας που έχει επηρεάσει τη συχνότητα.

Το σεξ σας προσφέρει ικανοποίηση; 

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ποιότητα είναι πολύ πιο σημαντική από την ποσότητα. Ειδικότερα, μια έρευνα συνέκρινε τη σεξουαλική πράξη ομόφυλων και ετεροφυλόφυλων ζευγαριών και παρατήρησαν ότι η διάρκεια της σεξουαλικής πράξης ήταν μεγαλύτερη στα γυναικεία ομόφυλα ζευγάρια παρότι σε οποιοαδήποτε άλλη ομάδα και αυτό μάλλον επηρεάζει θετικά την σεξουαλική ικανοποίηση. Οπότε ακόμα κι αν δεν κάνετε συχνά σεξ, θα βοηθήσει να αναρωτηθείτε το κατά πόσο νιώθετε ικανοποίηση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Αν παίρνετε μεγάλη ευχαρίστηση, ίσως να μην χρειάζεστε την ίδια συχνότητα σε σύγκριση με κάποιον που παίρνει λιγότερη ικανοποίηση αλλά κάνει πιο συχνά σεξ.

Αν και η συχνότητα δεν είναι το ζητούμενο, μια άλλη ενδιαφέρουσα έρευνα βρίσκει την «χρυσή τομή» μεταξύ συχνότητας και ικανοποίησης: στα ζευγάρια που έκαναν σεξ περισσότερες από μια φορές την εβδομάδα η σεξουαλική τους ικανοποίηση δεν αυξήθηκε. Αντίθετα, τα ζευγάρια που έκαναν σεξ λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα παρατήρησαν μείωση της ικανοποίησης. Συμπερασματικά, επομένως, μια φορά την εβδομάδα ίσως είναι ικανοποιητική για να διατηρήσετε την σεξουαλική σας ευχαρίστηση.

ygeiamou