Επικαιρότητα:

Τι συμβαίνει στο σώμα και οι άνδρες οδηγούνται στην απιστία, τι ισχύει με τις γυναίκες

10 Ιαν. 2022 - 07:37 | Σχέσεις
Τι συμβαίνει στο σώμα και οι άνδρες οδηγούνται στην απιστία, τι ισχύει με τις γυναίκες

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει σε μεγάλο βαθμό (και αρκετά ενδεικτικά και πειστικά) τι συμβαίνει στο σώμα και το μυαλό ενός άνδρα όταν είναι ένα βήμα προτού απατήσει την σύντροφό του ή την σύζυγό του. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Eurek Alert, πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη μελέτη έως τώρα του τρόπου που η απιστία πραγματοποιείται πρώτα σε ορμονικό επίπεδο και μετέπειτα… στην πράξη, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα αλληλουχία νευροφυσιολογικών παραγόντων.

Το βασικό συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η τεστοστερόνη επηρεάζει διαφορετικά τα δύο φύλα, με τα επίπεδά της να φαίνεται πως συνδέονται άρρηκτα με το είδος των ερωτικών σχέσεων και τη σεξουαλική συμπεριφορά τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.

Οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών της Βρετανίας, συμπέραναν ότι η τεστοστερόνη είναι αυτή που ωθεί τους άνδρες σε πολλαπλές συντρόφους, αν και δεν συμβαίνει το ίδιο με τις γυναίκες που έχουν πολύ υψηλή τεστοστερόνη.

Πως λειτουργεί η τεστοστερόνη σε άνδρες και γυναίκες
   
Οι επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Sex Research, μέτρησαν την τεστοστερόνη σε δείγματα σάλιου από σχεδόν 4.000 άτομα, ηλικίας από 18 έως 74 ετών και των δύο φύλων. Όλα αυτά τα άτομα στη συνέχεια κλήθηκαν να απαντήσουν σε αναλυτικό ερωτηματολόγιο σχετικά με την έκφραση της σεξουαλικότητάς τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «η τεστοστερόνη θεωρούνταν πρωτίστως η βιολογική κινητήρια δύναμη πίσω από τη σεξουαλική επιθυμία των ανδρών, ενώ ο αντίστοιχος ρόλος της στη γυναικεία σεξουαλικότητα δεν έχει κατανοηθεί πλήρως», με τη νέα αυτή έρευνα να ρίχνει έστω λίγο φως παραπάνω στις πλέον υποφωτισμένες γωνιές της ανθρώπινης σεξουαλικότητας αμφότερων των φύλων.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης ήταν πιθανότερο να έχουν πάνω από μία σεξουαλική σύντροφο ταυτόχρονα με μια άλλη γυναίκα κατά την τελευταία πενταετία, καθώς επίσης να έχουν και συχνότερες ετεροφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές. Από την άλλη, τα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν σημαντικά υψηλότερα στις γυναίκες που είχαν είτε σεξουαλικές σχέσεις με άλλη γυναίκα είτε παραδέχονταν ότι αυνανίζονταν περισσότερο κατά μόνας.

   
Ασυγχώρητη η συναισθηματική απιστία
Η απιστία αποτελεί, ασφαλώς, μόνιμο πεδίο έρευνας για σεξολόγους και ψυχολόγους. Δύο πρόσφατες έρευνες, μία αμερικάνικη και μία ιταλική, κατέληξαν επίσης σε μερικά πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Chapman στην Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι οι άντρες προσπαθούν να ξεπεράσουν τη σεξουαλική απιστία, ενώ οι γυναίκες αισθάνονται περισσότερο πληγωμένες όταν αντιλαμβάνονται ότι ο σύντροφός τους έχει εμπλακεί συναισθηματικά και όχι σεξουαλικά με κάποια άλλη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης τους, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 63.000 ανθρώπων και των δύο φύλων, το σεξ εκτός σχέσης είναι ασυγχώρητο για το 54% των αντρών έναντι του 35% των γυναικών, την ώρα που η συναισθηματική προδοσία αποτελούσε αφορμή χωρισμού για το 65% των γυναικών συγκριτικά με το 46% των αντρών.

   
Λίγους μήνες μετά, ο ιταλικός ιστότοπος Incontri-ExtraConiugali.com αποφάσισε να διεξάγει τη δική του έρευνα σε σχέση με την απιστία, ζητώντας από 4.000 ενήλικες αναγνώστες, άντρες και γυναίκες, να απαντήσουν σε ένα online ερωτηματολόγιο.

Το 65% των ιταλών αντρών λοιπόν δήλωσε ότι δεν θα ανεχόταν την σωματική απιστία της συντρόφου του σε σύγκριση με το 48% των γυναικών. Ωστόσο, η συναισθηματική απιστία χαρακτηρίστηκε ασυγχώρητη από το 62% των γυναικών έναντι του 32% των αντρών συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με την ιταλική έρευνα, το 43% των γυναικών και το 65% των αντρών παραδέχτηκαν ότι έχουν εξαπατήσει τον σύντροφό τους τουλάχιστον μία φορά με κυριότερη αιτία την γνωστή και αναμενόμενη: την μονοτονία στο σεξ για το 68% των γυναικών και το 61% των αντρών.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Αντίστοιχες έρευνες έχουν γίνει, φυσικά, και στην χώρα μας. Στην πιο πρόσφατη από αυτές, το 2017, σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες απιστούν σε διπλάσιο βαθμό απ’ ό,τι οι γυναίκες που βρίσκονται σε μόνιμη σχέση, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά της γυναικείας απιστίας εμφανίζονται διογκωμένα σήμερα σε σύγκριση με το παρελθόν.

   
Η έρευνα που διενεργήθηκε από τα μέσα του 2015 έως τα τέλη του 2016 σε δείγμα 500 ατόμων, από την Αθήνα, ηλικίας 25-45 ετών, κατέδειξε ότι οι άνδρες απιστούν κατά 20%, ενώ οι γυναίκες σχεδόν στο μισό.

Ωστόσο, οι νέες γυναίκες κάτω των 30 ετών φεύγουν πιο εύκολα από μία σχέση όταν υπάρξει απιστία από οποιαδήποτε πλευρά, σε αντίθεση με τους άνδρες 40+ ετών που τα θέλουν όλα δικά τους, δηλαδή και την μόνιμη σύντροφο/σύζυγο, αλλά και μια εξωσυζυγική σχέση.

«Αυτό το 20% των ανδρών περιλαμβάνει κυρίως σωματική απιστία, η οποία δεν έχει πάντα τις ίδιες βαρύνουσες συνέπειες για τη μόνιμη σχέση, δηλαδή μπορεί να την διαταράξει, αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι θα την οδηγήσει σε χωρισμό. Αντίθετα το 10% των γυναικών έχει πιο βαρύνουσες συνέπειες, γιατί οι γυναίκες τείνουν να απιστούν περισσότερο συναισθηματικά, επομένως αυτό είναι καταλυτικό για τη σχέση και μπορεί να οδηγήσει πιο συχνά σε χωρισμό», καταλήγει με νόημα η ελληνική έρευνα, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, και τις ανωτέρω μελέτες που υποστηρίζουν ότι για μια γυναίκα η συναισθηματική προδοσία είναι περισσότερο ασυγχώρητη από ένα απλό «κέρατο».