Η συντροφική σχέση στην εποχή μας: Καβγάδες, εγωισμός και…χωρισμός

20 Νοε 2022 - 14:01 | Σχέσεις
Η συντροφική σχέση στην εποχή μας: Καβγάδες, εγωισμός και…χωρισμός

Καλεσμένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη ήταν η ηθοποιός Βίκυ Κάβουρα. Μαζί με τον ψυχοθεραπευτή Γιώργο Λάγιο ανέλυσαν την έννοια μία υγιούς συντροφικής σχέσης αλλά και τον λόγο που εκλείπει από τη σημερινή εποχή.
Η Βίκυ Κάβουρα έχει δηλώσει αρκετές φορές πως δυσκολεύεται να κάνει μία ουσιαστική σχέση. Όπως λέει για εκείνη το ζητούμενο είναι ο άλλος να έχει έναν καλό χαρακτήρα.

«Πάνε χρόνια που έχω να κάνω μία σοβαρή σχέση. Επειδή κατάλαβα πως εγώ φταίω ήθελα λίγο τον χρόνο μου για να το βρω με τον εαυτό μου» λέει η ίδια. Σημειώνει πως το βασικό είναι οι δύο άνθρωποι που αποφασίζουν να μπουν σε μία σχέση να ξέρουν τι θέλουν.

«Μία σχέση είναι η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας σε προβολή» δηλώνει χαρακτηριστικά. Ερωτώμενη για το τι σημαίνει για εκείνη μία υγιής συντροφική σχέση απαντά: «Να είμαι ομάδα, μία γροθιά με τον άλλον και να έχουμε θέληση και οι δύο όλα τα προβλήματα να τα αντιμετωπίζουμε με χιούμορ, παιχνιδιάρικα και με ερωτισμό».

Ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας, Γιώργος Λάγιος εξηγεί πως σε μία υγιή συντροφική σχέση νιώθουμε ψυχικά και σωματικά καλά. «Για να συνδεθούμε εγκεφαλικά με κάποιον σημαίνει πως επικοινωνούμε αβίαστα, είμαστε συγχρονισμένοι χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια…αυτό σημαίνει πως έχουμε ίδια θέληση» συμπληρώνει.

Τονίζει πως παράλληλα είναι σημαντικό να θαυμάζουμε τον/την σύντροφό μας και στην πορεία θαυμάζουμε και αυτό που γινόμαστε με εκείνον/η. Υπογραμμίζει πως ένα βασικό κομμάτι είναι και η φροντίδα που δείχνουμε στον άλλον. «Την θέλουμε μέσα στη σχέση γιατί μας θυμίζει την ασφάλεια της οικογένειάς μας, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος να ταυτιστούμε με γονεϊκά πρότυπα και εκεί θα χαθεί το ερωτικό κομμάτι» προσθέτει ο κ. Λάγιος.

Η Βίκυ Κάβουρα εκτιμά πως η δυσκολία των ημερών είναι πως δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας.

«Η σχέση με τον εαυτό μας γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Δυσκολευόμαστε να κάνουμε μία δεμένη σχέση γιατί δεν ξέρουμε τι θέλουμε, δίνουμε πρόσβαση σε λάθους ανθρώπους και ύστερα λέμε “οι σχέσεις είναι δύσκολες”» αναφέρει ο ψυχοθεραπευτής.

Και συμπληρώνει: «Η ουσία είναι πως όταν επιλέγουμε ανθρώπους δεν επιλέγουμε πάντα εμείς αλλά οι γονείς μας, η κοινωνία και τα “τικς” που πιστεύουμε πως πρέπει να έχει μία σχέση».

Υπογραμμίζει πως η δική μας επιλογή πρέπει να περάσει από πολλές διεργασίες, ψυχοθεραπείες, αυτοεξερεύνηση διαφορετικά δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ψάχνουμε.

Τι σημαίνει «επικοινωνώ» σε μία σχέση
Αναφορικά με την επικοινωνία, ο κ. Λάγιος σημειώνει πως αυτή παύει να υπάρχει, όταν παύει να υπάρχει κίνητρο μες στην σχέση, ο ερωτισμός και επικρατεί η συνήθεια.

«Οι λέξεις είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι της επικοινωνίας, συνήθως έχει παραγλωσσικά και εξωγλωσσικά στοιχεία. Η ένταση της φωνής, η στάση του σώματος μπορούν να δώσουν μία άλλη πληροφορία, όπως το πώς αισθάνομαι» συμπλήρωσε ο ψυχοθεραπευτής.

Καβγάδες, εγωισμός και…χωρισμός
Σε ό,τι αφορά τον εγωισμό που μπορεί να δείξει ένας απ΄τους δύο συντρόφους, η Βίκυ Κάβουρα δηλώνει πως πάντοτε προσπαθεί να προστατέψει τον εαυτό της, χωρίς ωστόσο να “ρίχνει” και τη σχέση που ακόμα δεν έχει δοκιμαστεί.

«Πρέπει να προσέχουμε έαν όντως προστατεύουμε τον εαυτό μας και την ακεραιότητά μας και πως δεν αφήνουμε να “πέσουν πράγματα κάτω” μόνο και μόνο για να μη δημιουργηθεί ένας τσακωμός» συμπλήρωσε ο κ. Λάγιος.