Επικαιρότητα:

Το politically correct στη ζωή μας: Οι κανόνες για το πώς μιλάμε στους άλλους

15 Ιαν. 2023 - 10:52 | Σχέσεις
Το politically correct στη ζωή μας: Οι κανόνες για το πώς μιλάμε στους άλλους

Ο δημοσιογράφος – παρουσιαστής, Κώστας Τσουρός ήταν ο σημερινός καλεσμένος του Μιχάλη Κεφαλογιάννη, στο «Όλα για τη Ζωή μας». Το σημερινό θέμα της εκπομπής ήταν το «politically correct». Μαζί τους και η κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Άννα Κανδαράκη.

«Αυτό που σκέφτομαι, συνήθως το λέω. Πάντα όμως με ευγένεια. Έχει να κάνει και σε ποιον μιλάς, στους κολλητούς μου για παράδειγμα, νιώθω το χρέος να τους πως αυτό που θέλω να τους πω ακόμη και εάν δυσαρεστηθούν, χωρίς βέβαια να γίνομαι προσβλητικός» εξηγεί ο Κώστας Τσουρός.

Και συμπλήρωσε: «Θεωρώ πως μέσα στις έννοιες “παιδεία” και “ευγένεια” εμπεριέχονται όλα…έχει να κάνει με τον χαρακτήρα και τον τρόπο που προσεγγίζει κανείς τα πράγματα. Δεν χρειαζόταν να έρθει το “politically correct” για να μιλήσουμε όπως πρέπει να μιλήσουμε».

Ο δημοσιογράφος – παρουσιαστής επισήμανε πως είναι σημαντικό να μη φτάσουμε στο άλλο άκρο και να μην μπορούμε να εκφέρουμε την άποψη μας ελεύθερα ή να ακολουθούμε τυφλά την άποψη που είναι αρεστή, καθώς έτσι θα πάψει να υπάρχει αντίλογος και διάλογος.

«Έχω ζητήσει πολλές φορές συγνώμη, ποτέ όμως δεν γίνεται επίτηδες για να προσβάλλω κάποιον, αλλά μέσα στη ροή του λόγου, σίγουρα κάποιες φορές μπορεί να μου ξεφύγει κάτι, ειδικά στον αέρα μιας ζωντανής εκπομπής, μπορεί να πεις πράγματα που εάν τα σκεφτείς δύο και τρεις φορές, να μην τα έλεγες τελικά» σημείωσε ο Κώστας Τσουρός.

«Τα όρια είναι προστασία, δεν είναι εμπόδιο. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι η γλώσσα και η επικοινωνία εμπεριέχει τουλάχιστον δύο, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για όρια μόνο στον έναν, αλλά για τη σχέση. Έχει να κάνει σε ποιον μιλάω, αυτό θα καθορίσει τον τρόπο επικοινωνίας» εξήγησε η κα Κανδαράκη.

Τόνισε πως το λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι είναι πως μιλάμε με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις σχέσεις μας, δίχως να τις διαχωρίζουμε.

«Ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε λέξεις οι οποίες “πονάνε” γιατί από πίσω κρύβουνε άγνοια, είναι η ενημέρωση» είπε η ψυχολόγος.

Οι κανόνες για το πώς μιλάμε στους άλλους
-Απόλυτη ειλικρίνεια, αλλά με σεβασμό, δεν κρίνουμε.

-Δεν δείχνω περιέργεια, αλλά ενδιαφέρον.

Η παγίδα της επικοινωνίας στα social media
Η κα Κανδαράκη ερωτώμενη για την επικοινωνία στα social media επισήμανε πως η μεγαλύτερη «παγίδα» σε αυτά είναι η ανωνυμία. «Όταν έχω την ανάγκη ανώνυμα, να κάτσω να σχολιάσω και να πω ένα αρνητικό ή πικρό σχόλιο στον άλλον, δείχνει κάτι για εκείνον που το λέει και όχι για εκείνον που το δέχεται» σημείωσε η ίδια.