Ο συμβιβασμός στις σχέσεις – Πότε είναι καλός και πότε όχι;

19 Φεβ. 2023 - 09:41 | Σχέσεις
Ο συμβιβασμός στις σχέσεις – Πότε είναι καλός και πότε όχι;

Ο παρουσιαστής και δημοσιογράφος, Δημήτρης Ουγγαρέζος και η ψυχολόγος, Ιωάννα Φαντζίκη, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τον συμβιβασμό στις σχέσεις.
Οι σχέσεις μπορεί να γίνουν πολύ δύσκολες και ορισμένες φορές μπορεί να χρειαστεί κάποιος να κάνει συμβιβασμούς ώστε να καταφέρει να τις διατηρήσει.

Ο Δημήτρης Ουγγαρέζος αναφέρει πως υπάρχουν ζευγάρια που θέλουν να χωρίσουν αλλά δεν έχουν τα «κότσια» να το παραδεχτούν ακόμα και πέντε χρόνια μετά.

«Είμαι ρεαλιστής. Κάνω συμβιβασμούς αλλά ανάλογα με τη συνθήκη. Προσαρμόζεσαι μέχρι εκεί που μπορείς. Όλοι συμβιβαζόμαστε μέχρι τα όρια μας είτε αυτά είναι ηθικά είτε είναι αντοχών. Έτσι, είμαι και εγώ. Για μένα συμβιβασμός είναι δύο βήματα μπροστά και ένα βήμα πίσω. Υπάρχει όμως, όριο. Μέχρι εκεί που αντέχει ο καθένας».

Η ψυχολόγος, Ιωάννα Φαντζίκη αναφέρει πως ο συμβιβασμός έχει δύο πλευρές.

«Η μια είναι πως έρχομαι να συναντήσω τον άλλον στη μέση κα να καταλήξουμε κάπου χωρίς να συγκρουστούμε και η αρνητική πλευρά είναι αυτή που χάνω τον εαυτό μου, παραιτούμαι από τα όνειρά και κάνω αυτό που θέλει ο άλλος. Είναι το σημείο που χάνεις τον εαυτό σου».

Σύμφωνα με την κ. Φαντζίκη όταν αρχίσουμε να νιώθουμε πως τα θέλω μας πάνε πίσω και πως νιώθουμε εγκλωβισμό, εκεί πρέπει να καταλάβουμε πως κάτι δεν πάει καλά.

Ο συμβιβασμός στη δουλειά
«Ο συμβιβασμός στη δουλειά είναι διαφορετικός από τις σχέσεις. Στη δουλειά υπάρχει μια συγκεκριμένη συνθήκη, υπάρχει αμοιβή. Αμείβεσαι για συγκεκριμένες υπηρεσίες που προσφέρεις. Στη σχέση δεν ισχύει αυτό», δήλωσε ο Δημήτρης Ουγγαρέζος.

Η κ. Φαντζίκη αναφέρει πως από όταν εντασσόμαστε σε μια κοινωνία, ήδη από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια, στην κοινωνία, στο σχολείο πάντοτε συμβιβαζόμαστε.

«Κάθε σχέση έχει τα δικά στης χαρακτηριστικά. Όταν σε μια σχέση υπάρχει συναισθηματική εμπλοκή τότε υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία στο να βάλω τα όρια μου. Αντίθετα, μια εργασιακή σχέση έχει συγκεκριμένα δεδομένα. Βέβαια, όλα έχουν να κάνουν  με την προσωπικότητα του καθενός».

Πότε ο συμβιβασμός κάνει κακό;
Ο συμβιβασμός κάποιες φορές μπορεί να είναι θετικός και να βοηθήσει την εκάστοτε σχέση να προχωρήσει, υπάρχουν όμως, και κάποιες περιπτώσεις που ο συμβιβασμός μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετο αποτέλεσμα.

«Πολλές φορές το συναίσθημα πνίγει την κρίση. Δεν πρέπει να επιλέγουμε τα άκρα. Για παράδειγμα, όταν ένα άτομο είναι σε μια τοξική σχέση δεν είναι σωστό να την συνεχίσει επειδή αυτό που σκέφτεται είναι πως δεν θέλει να χωρίσει. Αυτό είναι ο κακός συμβιβασμός. Υπάρχει όμως, και ο καλός συμβιβασμός», αναφέρει η κ. Φαντζίκη.

Ο Δημήτρης Ουγγαρέζος είπε πως υπήρξαν πολλές φορές που έκανε υποχωρήσεις, οι οποίες στο τέλος του βγήκα σε καλό.

«Αυτό που κερδίζω είναι να μην τα παρατήσω εξαρχής, διότι τότε δεν θα είχα ούτε τις καλές στιγμές που αποκόμισα από την εκάστοτε σχέση. Το τέλος μιας σχέσης είναι σαν ένα να μικρός θάνατος. Εγώ κάνω πάρα πολλούς συμβιβασμούς και μετά απασφαλίζω και αυτό μπορεί και να μην είναι καλό, διότι συσσωρεύονται πράγματα, τα οποία μπορεί να μην είναι σημαντικά εκείνη τη χρονική στιγμή».

Πότε ο συμβιβασμός είναι καλός;
«Σε μια φιλική ή ερωτική σχέση ο καλός συμβιβασμός είναι όταν νιώθουμε πως η σχέση εξελίσσεται και προχωράει παρακάτω. Όταν βλέπουμε πως είμαστε σε μια σχέση που νιώθουμε πως εμείς είμαστε αυτοί που υποχωρούμε συνεχώς, γεμίζουμε άγχος και δυσφορικά συναισθήματα», είπε αρχικά η κ. Φαντζίκη και συνέχισε, λέγοντας:

«Το να κάνω μια βουτιά μέσα μου, είναι μια διαδικασία δύσκολη και ψυχοφθόρα αλλά βγαίνουμε περισσότερο οριοθετημένοι και γνωρίζουμε τις αντοχές μας. Αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε».

Ο Δημήτρης Ουγγαρέζος θα αναφέρει πως κάποτε είχε σχέση που είχαν αλλάξει τα ‘’θέλω’’ τους και αφού το συζητήσαν και είδαν πως δεν είναι στην ίδια κατεύθυνση, τελείωσαν τη σχέση.

Υποχωρώ ή συμβιβάζομαι
Η κ. Φαντζίκη αναφέρει πως όταν κάποιος έχει το πάνω χέρι σε μια σχέση συνήθως πρόκειται για άτομα που είναι δυναμικά και ασυμβίβαστα.

«Συνήθως, τα άτομα αυτά είχαν έντονες προσωπικότητες για γονείς ή μπορεί να είναι προσωπικότητες, οι οποίες έχουν βιώματα από προηγούμενες σχέσεις και βγάζουν μια πιο οριοθετημένη συμπεριφορά στη νέα τους σχέση».

Υπάρχει όμως, διαφορά ανάμεσα στο συμβιβάζομαι από το υποχωρώ.

«Υποχωρώ σημαίνει πως κάνω πίσω εγώ για να κάνει ο άλλος αυτό που θέλει. Συμβιβάζομαι σημαίνει πως κάνουμε μια σύγκλιση προς τη μέση. Θεμελιώδης λίθος σε μια σχέση είναι να επικοινωνώ σωστά τα θέλω μου. Δηλαδή να μην κατηγορήσω αλλά να εκφράσω τις ανάγκες μου, χωρίς να εστιάζω στο πρόσωπο».