Η ιδιαίτερη σχέση μάνας – κόρης. Τι δεν πρέπει να κάνει μία μητέρα

03 Ιουν. 2023 - 10:04 | Σχέσεις
Η ιδιαίτερη σχέση μάνας – κόρης. Τι δεν πρέπει να κάνει μία μητέρα

Η ηθοποιός, Δωροθέα Μερκούρη, και η κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια , Άννα Κανδαράκη, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τη σχέση μητέρας - κόρης και για τις προϋποθέσεις ώστε η σχέση αυτή να είναι αρμονική.

Η σχέση μάνας – κόρης είναι από τις πιο πολυσυζητημένα είδη σχέσεων. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται εύκολη αλλά κρύβει πολλές παγίδες.

Η ηθοποιός, Δωροθέα Μερκούρη, μίλησε για τη σχέση της με τις κόρες της αλλά και γθια τη σχέση που είχε με τη μητέρα της.

«Με την μαμά μου είμασταν πολύ δεμένες. Ήταν το καταφύγιό μου. Παλιά της έλεγα τα πάντα αλλά όσο μεγαλώνει η μητέρα μου δεν θέλω να της λέω τα πάντα γιατί δεν θέλω να την στεναχωρώ. Με τα παιδιά μου είναι εύκολη η σχέση γιατί δεν τους μεταφέρω τα πάντα. Το παιδί μου όταν ήταν στην εφηβεία, δεν θέλω να τους κάνω ‘’σκουπιδοτενεκέ’’ και να τους μεταφέρω ό,τι νιώθω και εγώ».

Η κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Άννα Κανδαράκη, είπε πως η σχέση μητέρας και κόρης είναι από τις πιο σημαντικές.

«Μέσα από το πώς απενοχοποιεί η μητέρα τη σεξουαλικότητα ή τη συντροφικότητα, επηρεάζεται και η κόρη όταν μεγαλώσει».

Η σχέση της Δωροθέας Μερκούρη με τις κόρες της
Η Δωροθέα Μερκούρη είπε πως όταν χώρισαν με τον πρώην σύζυγό της, τα παιδιά της ξεκίνησαν ψυχοθεραπεία ώστε να τοπ αντιμετωπίσουν σωστά.

Η Άννα Κανδαράκη είπε πως η καλύτερη περίοδος στη σχέση μάνας – κόρης είναι η παιδική ηλικία.

«Μετά θα έρθει η εφηβεία όπου θέλουμε να υπάρξει σύγκρουση γιατί αυτό είναι που χτίζουμε. Αυτό που λέω στις μαμάδες για να τις καθησυχάσω με τις κόρες τους, είναι πως ο λογαριασμός θα έρθει  μετά την πρώτη ενηλικίωση μετά τα 22, 23. Στην ενήλικη φάση θα δούμε πόσο κοντά μπορεί να έρθει αυτή η σχέση».

Η Δωροθέα Μερκούρη δεν πιστεύει πως υπάρχει η «τέλεια» μητέρα.

«Εγώ δεν μεταφέρω τη δικό μου στρες στα παιδιά. Μόνο όταν με ρωτήσει για κάτι λέω τη γνώμη μου. Δεν θα κάνω κήρυγμα και κριτική».

Οι παγίδες της σχέσης μάνας – κόρης
Σύμφωνα με την κ. Άννα Κανδαράκη, η μητέρα πρέπει να παραμένει στο ρόλο της. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να μπει στην παγίδα να «ποτίσει» τα στερημένα τη  κομμάτια μέσα από τον μητρικό της ρόλο.

Μια ακόμη παγίδα είναι πως δεν πρέπει να γίνεται φίλη η μητέρα με την κόρη. Επιπλέον, παγίδα είναι όταν μία μητέρα ανέχεται στην κακοποίηση τότε γίνεται κακοποιητής για την κόρη.

«Όσα φτερά μπορεί να σου δώσει μία καλή σχέση με τη μητέρα σου, άλλο τόσο μία κακή σχέση να μπορεί να είναι μία πληγή που καθορίζει τις σχέσεις μας».

Η Δωροθέα Μερκούρη αναφέρει πως όταν ήταν μικρά τα παιδιά της ήταν πολύ υπερπροστατευτική και αυτό δεν ήταν πολύ καλό. Πλέον, όπως λέει, τις αφήνει ελεύθερες.

Ο οδηγός της καλής σχέσης μητέρας – κόρης
Η ψυχολόγος, Άννα Κανδαράκη, δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος οδηγός για την καλή σχέση μητέρας – κόρης.

Τα πιο σημαντικά όμως, που μπορεί να κάνει είναι τα εξής:

-Πρέπει να είναι συνεπής και παρούσα χωρίς να πνίγει τα πάντα.

-Να γίνεται έμπνευση για το μέλλον

-Να μην απαξιώνουμε ή να επικρίνουμε

-Να μην υπάρχει μεγάλη εμπλοκή στη ζωή της κόρης

Η Δωροθέα Μερκούρη αναφέρει πως ήθελε πάντα να έχει κόρες και είχε φανταστεί πως θα το έκανε.

Η ειδικός αναφέρει πως υπάρχουν γυναίκες που φέρονται σαν να είναι εκείνες οι ανήλικες ή έφηβες κόρες και αυτό συμβαίνει διότι δεν μπόρεσαν να χαρούν τα δική τους νιότη.

«Εγώ έχω κάνει τα πάντα. Έχω πληγωθεί, έχω ερωτευτεί, έχω χωρίσει. Δεν θα ζηλέψω κάτι από το παιδί μου. Εγώ πλέον ζω μία δεύτερη ζωή. Γιατί να κάνω παρεμβάσεις στη ζωή τους», είπε η Δωροθέα Μερκούρη.

Τι δεν πρέπει να κάνει μία μητέρα
Σύμφωνα με την ειδικό, μία μητέρα δεν πρέπει να αλλάζει συνεχώς «πρόσωπα» καθώς τότε τείνει να γίνει επικίνδυνη.

«Το παιδί μπαίνει στη διαδικασία να κερδίζει την αγάπη της μητέρας συνέχεια και αυτή η αγωνία για την αγάπη σε κυνηγάει σε όλη σου τη ζωή. Ουσιαστικά, ταυτίζεις την  αγάπη mε το κυνήγι».

Η Δωροθέα Μερκούρη ανέφερε πως πλέον οι κόρες της έχουν φύγει από το σπίτι και μένουν μόνες τους.

«Έβλεπα πως δεν με άντεχαν άλλο γιατί όσο και να θεωρώ πως δεν είμαι εγώ το επίκεντρο του σπιτιού και επειδή κάνω θόρυβο στο σπίτι και δεν κάθομαι στη ‘’γωνία μου’’ και είδα πως ενοχλούσα, πήγαν να μείνουν αλλού».

Η κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Άννα Κανδαράκη, είπε η μητέρα πρέπει να φροντίζει για την αυτονομία του παιδιού της και να μπορεί να του επιτρέπει να δημιουργεί νέες σχέσεις.

Η ειδικός αναφέρει πως μία κοπέλα που δεν είχε καλή σχέση με τη μητέρα της, μπορεί να αλλάξει αυτόν τον φαύλο κύκλο και να γίνει εκείνη στο μέλλον για την κόρη της, η μητέρα που θα ήθελε να είχε.