Επικαιρότητα:

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τον τοξικό ανταγωνισμό και πώς αντιμετωπίζεται;

24 Ιουν. 2023 - 10:20 | Σχέσεις
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τον τοξικό ανταγωνισμό και πώς αντιμετωπίζεται;

Η δημοσιογράφος Στέλλα Στυλιανού και η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τον ανταγωνισμό, και πώς μπορούμε να αποφύγουμε μία τοξική εργασιακή ή προσωπική σχέση.
Συνήθως οι λέξεις που συνοδεύουν τον ανταγωνισμό είναι «αθέμιτος» ή «θεμιτός». Πολλοί λένε ότι είναι η κινητήριος δύναμη για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι ή για να πετύχουμε περισσότερα πράγματα στη ζωή μας.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά του ανταγωνισμού, η τοξική πλευρά, που εκεί διαταράσσονται οι σχέσεις, μπορούμε να φτάσουμε στα άκρα και το χειρότερο από όλα είναι να παραχθεί τόση τοξικότητα που μπορεί να οδηγήσει στον ψυχολόγο, προκειμένου κάποιος να αντιμετωπίσει έναν ανταγωνιστικό σύζυγο, σύντροφο ή ακόμη και αναγνωστικό αδερφό μέσα στην οικογένεια.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τον τοξικό ανταγωνισμό και πώς αντιμετωπίζεται;

Η δημοσιογράφος του MEGA και παρουσιάστρια, Στέλλα Στυλιανού, μίλησε στο «Όλα για τη Ζωή μας» για τον χώρο της τηλεόρασης, τον ανταγωνισμό και το κατά πόσο μπορεί να καταστρέψει τις ανθρώπινες σχέσεις.

«Είμαι αρκετά χρόνια στον χώρο της τηλεόρασης και έχω βιώσει ανταγωνισμό κυρίως από άνδρες. Έχω βρεθεί σε συνθήκη συμπαρουσιαστής εκπομπής και εκεί ο συμπαρουσιαστής ήταν άνδρας και εκεί κάτι δεν πήγε καλά. Οι άνδρες θέλουν να είναι κυρίαρχοι ενώ οι ρόλοι είναι ίσοι, ότι έχουν τον πρώτο λόγο. Το ακούω ότι μπορεί να είναι στερεότυπο, είναι κυρίως θέμα ανθρώπου. Το να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός, αυτό βοηθά τους ανθρώπους να εξελίσσονται μέσα από αυτή τη σχέση»,  είπε αρχικά.

«Εάν όμως υπάρχει τοξικός ανταγωνισμός, μπλοκάρει του ανθρώπους. Έχω σκεφτεί να φύγω από κάποια δουλειά. Περνούσα άσχημα, είχα κρίσεις πανικού στον ύπνο μου. Είχα μιλήσει με έναν ειδικό και μου είχε πει ότι σωματοποιώ το άγχος μου», συμπλήρωσε η Στέλλα Στυλιανού.

Η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Δρ. Ναταλία Κουτρούλη έδωσε την επιστημονική διάσταση του θέματος.

«Ο ανταγωνισμός είναι κάτι που μας απασχολεί όλους τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και στο κομμάτι των σχέσεων. Εξ ορισμού ο ανταγωνισμός δεν μπορεί να είναι υγιής. Η μοναδική περίπτωση είναι αν φτάσεις στο επίπεδο του συναγωνισμού, όταν υπάρχει παράλληλος αγώνας για διάκριση και όχι μέσω της «εξόντωσης» του αντιπάλου», τόνισε αρχικά.

Η Στέλλα Στυλιανού αναφέρθηκε στον θεμιτό και στον αθέμιτο ανταγωνισμό.

«Στον εργασιακό χώρο, για μένα, ο αθέμιτος ανταγωνισμός είναι να χρησιμοποιεί κάποιος κάποια άλλα μέσα για να κερδίσει κάτι το οποίο θα έπρεπε να κερδηθεί από τη δουλειά και την συνέπεια. Στις σχέσεις δεν έχω βιώσει κάτι τέτοιο αλλά εάν οι άνθρωποι έχουν ανταγωνισμό μεταξύ τους, πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τα συναισθήματα μεταξύ τους. στη φιλία ο ανταγωνισμός είναι όταν ο φίλος ή φίλη δεν χαίρεται με τη χαρά σου ή κοιτάει να βγει καλύτερος ή καλύτερη από εσένα», δήλωσε η δημοσιογράφος.

Γεννιόμαστε ή γινόμαστε ανταγωνιστικοί;
Σύμφωνα με την κ. Κουτρούλη, «ο ανταγωνισμός είναι ένας συνδυασμός και των δύο. Έχουμε μία ιδιοσυγκρασία εκ γενετής η οποία έχει κληρονομηθεί, και μπορεί να γεννηθεί κανείς με την τάση να είναι ανταγωνιστικός, αλλά τα βιώματα θα είναι καθοριστικά για το εάν θα εκδηλωθεί το χαρακτηριστικό αυτό. Αν μεγαλώνεις σε αναγνωστικό περιβάλλον που ευνοεί τη σύγκριση ή επιβάλλει ανταγωνιστικά πρότυπα και να κυριαρχεί σαν αξία το να επικρατεί κανείς, αυτό θα καθορίσει το πώς θα εξελιχθεί».

Ο ανταγωνισμός διαφέρει στο κάθε φύλο, έχει σχέση με την ιδιοσυγκρασία και στις πεποιθήσεις που μεγαλώνουμε. Στους άνδρες εκδηλώνεται περισσότερο με την έννοια της «επιβολής» στον εργασιακό χώρο, και στις γυναίκες με το αίσθημα της ζήλιας, ανταγωνισμός γύρω από την εμφάνιση ή την οικογενειακή κατάσταση.

«Θεωρώ ότι είναι στερεότυπο ο ανταγωνισμός μεταξύ γυναικών. Έχω μεγαλώσει σε περιβάλλον με γυναίκες. Αγαπώ τις γυναίκες, τις θαυμάζω, θα πω σε μία συνάδελφο ότι είναι όμορφη σήμερα. Σημασία έχει να είμαστε καλά μέσα μας», σχολίασε η Στέλλα Στυλιανού.

Τι υποδηλώνει η φράση «πατάει επί πτωμάτων» σύμφωνα με τους ειδικούς;

Η κ. Κουτρούλη επεσήμανε ότι, «έχει μία γκάμα χαρακτηριστικών. Από τη μία ο ανταγωνιστικός άνθρωπος κάνει επίκληση στο ανταγωνιστικό του ήθος, και από την άλλη κάνει επίθεση στο ήθος του δέκτη. Συνήθως υπάρχει η ναρκισσιστική τάση, δημιουργεί αυτή την τάση γιατί θέλει να προβάλλεται. Στο βάθος υπάρχει έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αυτός που πιστεύει στον εαυτό του, δεν έχει ανάγκη να επιτεθεί στους άλλους για να ξεχωρίσει, και με την αξία και τη δουλειά του θα μπορέσει να εξελιχθεί. Κάποιος που δεν έχει πίστη στον εαυτό του, εκεί θα χρησιμοποιήσει και αθέμιτα μέσα για να ξεχωρίσει».