Επικαιρότητα:

Η τεχνική των 5 λεπτών που σταματά τους καβγάδες και μπορεί να σώσει τη σχέση σας

02 Νοε 2023 - 12:28 | Σχέσεις
Η τεχνική των 5 λεπτών που σταματά τους καβγάδες και μπορεί να σώσει τη σχέση σας

Ένας ψυχοθεραπευτής συστήνει μια τεχνική για τους καβγάδες που είναι ριζωμένη στις αρχές της θεωρίας της προσκόλλησης και της νευροεπιστήμης.

Οι συγκρούσεις στις σχέσεις είναι αναπόφευκτες. Διαφωνίες και παρεξηγήσεις μπορούν να προκύψουν σε μία ερωτική σχέση, σε μία φιλία ακόμη και σε μία οικογένεια,  δοκιμάζοντας συχνά τους δεσμούς που μας ενώνουν.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της αποτελεσματικής επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων, ο ψυχοθεραπευτής Stan Tatkin έχει πρωτοστατήσει σε μια μετασχηματιστική προσέγγιση γνωστή ως «Τεχνική 5-λεπτών». Αυτή η απλή τεχνική θα μπορούσε να σώσει τη σχέση σας.

Πώς λειτουργεί η τεχνική των 5 λεπτών
Το «5-Minute Argument» είναι μια θεραπευτική τεχνική που αναπτύχθηκε από τον Δρ Stan Tatkin. Αυτή η τεχνική έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα ζευγάρια να βελτιώσουν τις δεξιότητες επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων.

Η τεχνική αυτή έχει τις ρίζες της στις αρχές της θεωρίας της προσκόλλησης και της νευροεπιστήμης, τονίζοντας τη σημασία της συναισθηματικής ασφάλειας και της ασφαλούς προσκόλλησης στις σχέσεις. Η παροχή ενός δομημένου τρόπου επικοινωνίας και σύνδεσης στα ζευγάρια μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της κλιμάκωσης – δηλαδή μικρά προβλήματα να εξελιχθούν σε σοβαρές συγκρούσεις – και να ενισχύσει την υγιή δυναμική σχέσης.

Γιατί είναι τόσο αποτελεσματική – Οι κανόνες
Συγχρονισμός
Ο Δρ. Tatkin αναφέρει ότι ακούει συχνά τους πελάτες του να λένε: «Λοιπόν, δεν νομίζω ότι μπορούμε να το λύσουμε αυτό σε πέντε λεπτά», αφού τους πρότεινε να δοκιμάσουν την τεχνική. Αυτό καταδεικνύει ένα από τα βασικά στοιχεία της πρακτικής.

Το κλειδί σε αυτήν την τεχνική είναι η αντιμετώπιση των συγκρούσεων όταν είναι ακόμα μικρές και διαχειρίσιμες. Η αναμονή έως ότου τα ζητήματα κλιμακωθούν σε σοβαρές διαφωνίες μπορεί να κάνει την επίλυση πολύ πιο δύσκολη.

Συμφωνία για δέσμευση
Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε σε 5 λεπτά, αυτό εξακολουθεί να σας δίνει ένα χρονικό όριο για να παραμείνετε σε φάση συζήτησης και στη συνέχεια να το αντιμετωπίσετε.

Και οι δύο εταίροι πρέπει να συμφωνούν να συμμετάσχουν στη συζήτηση για μια καθορισμένη περίοδο, συνήθως 5 λεπτών. Αυτή η συμφωνία θέτει τις βάσεις για μια εστιασμένη και χρονικά περιορισμένη συζήτηση.

Επαφή με τα μάτια και σωματική επαφή
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των 5 λεπτών, τα ζευγάρια ενθαρρύνονται να διατηρήσουν οπτική επαφή και σωματική επαφή. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των συναισθημάτων ασφάλειας και σύνδεσης.

Ακούγοντας ενεργά
Κάθε σύντροφος μιλάει εκ περιτροπής και ο άλλος ακούει ενεργά χωρίς να διακόπτει. Το να ακούς ενεργά σημαίνει να δίνεις πλήρη προσοχή σε αυτό που λέει ο άλλος, χωρίς να απαντάς ή να διακόπτεις.

Επικύρωση και ενσυναίσθηση
Αφού ο ένας σύντροφος εκφράσει την άποψή του, ο άλλος σύντροφος επικυρώνει τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του. Η επικύρωση περιλαμβάνει την αναγνώριση ότι τα συναισθήματά τους είναι έγκυρα και κατανοητά, ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε απαραίτητα με την άποψή τους.

Αφού ο πρώτος «παίκτης» έχει τα δικά του 5 λεπτά, αλλάζετε ρόλους. Ο δεύτερος «παίκτης» έχει 5 λεπτά για να εκφράσει την άποψή του, ενώ ο πρώτος ακούει πλέον ενεργά, επικυρώνει και δείχνει ενσυναίσθηση.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα
Επίλυση προβλήματος
Εάν υπάρχει ένα ζήτημα που χρειάζεται επίλυση, αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί σε μια ξεχωριστή συνομιλία. Η Τεχνική Επιχειρηματολογίας 5 λεπτών επικεντρώνεται κυρίως στο να επιτρέπει σε κάθε άτομο να ακουστεί και να γίνει κατανοητό, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει τη βάση για πιο αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων αργότερα.

Θετική κατάληξη
Ανεξάρτητα από το αν το ζήτημα έχει επιλυθεί πλήρως, η 5λεπτη συνομιλία θα πρέπει να τελειώσει με θετικό τρόπο. Η έκφραση ευγνωμοσύνης ή στοργής από τον έναν προς τον άλλο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της αίσθησης της σύνδεσης.

Αν και αυτή η τεχνική είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, μπορεί να μην λειτουργεί για όλα τα ζευγάρια ή για όλες τις καταστάσεις. Ορισμένα θέματα μπορεί να απαιτούν εκτενέστερη συζήτηση και επίλυση προβλημάτων. Τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν χρόνια ή σοβαρά προβλήματα σχέσης μπορεί να ωφεληθούν από την αναζήτηση της καθοδήγησης ενός ειδικευμένου θεραπευτή ή συμβούλου.

enikos