Επικαιρότητα:

5 red flags που δεν πρέπει να αγνοείς σε μία φιλία

02 Απρ. 2024 - 19:33 | Σχέσεις
5 red flags που δεν πρέπει να αγνοείς σε μία φιλία

Ηλέξη φιλία συνδέεται αυτόματα με την αφοσίωση, την κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό, χωρίς να υπάρχει συμφέρον, κίνητρο ή απώτερος σκοπός. Ισχύει όμως αυτό για όλους; Γιατί αν παρατηρήσει κανείς από τα άτομα τριγύρω του, αλλά και από τον ίδιο του τον εαυτό, οι άνθρωποι πραγματικά πασχίζουν να διατηρήσουν τις φιλίες τους. Τι είναι αυτό όμως που το κάνει τόσο δύσκολο;

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι τείνουν να αντιλαμβάνονται και να αναγνωρίζουν καλύτερα τα red flags σε μία ερωτική σχέση ή μέσα στην οικογένεια και λιγότερο σε μία φιλία, παρά το γεγονός ότι έχουν το ίδιο σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή τους. Μάλιστα, έρευνα του 2023 απέδειξε ότι μία καλή φιλία, όχι μόνο σου φτιάχνει τη διάθεση και σε κάνει να γελάς, αλλά συνδέεται με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, λιγότερο στρες και άρα πιο σταθερή αρτηριακή πίεση.

Από την άλλη, οι κακές φιλίες απορροφούν τεράστια ενέργεια. Αυτό δεν γίνεται εύκολα αναγνωρίσιμο σε μία φιλία όπως είπαμε, γιατί είναι πιο δύσκολο ή αποκαρδιωτικό να διακρίνεις πως πίσω από ένα κακό αστείο κρύβεται ένα επιθετικό σχόλιο.

Παρακάτω, 5 red flags που δείχνουν ότι μάλλον η/ο φίλη/ος σου δεν είναι και τόσο φίλη/ος, σύμφωνα με ειδικούς.

Σε ανταγωνίζεται

Καλή η φίλη στα άσχημα, αλλά η φιλία φαίνεται και στα καλά. Σκέψου το εξής: Λες στη φίλη σου ότι πήρες αύξηση και εκείνη αντί να σε συγχαρεί ή να σε αγκαλιάσει, σχολιάζει «Και εγώ πήρα την προηγούμενη βδομάδα». Όταν ένας άνθρωπος μετατρέπει τα πάντα σε ανταγωνισμό, ίσως δεν έχει τις καλύτερες προθέσεις. Εάν πάλι προσπαθείς να το συζητήσεις και η άλλη πλευρά δεν το δέχεται, συγχαρητήρια! Μόλις φανερώθηκε και άλλο ένα red flag.

Δεν είναι ικανός/ -η να ζητήσει συγγνώμη

Σε όλες τις υγιείς φιλίες μπορεί να υπάρξουν μικροτσακωμοί. Όπως από το να αργήσει κάποιος στη συνάντηση, μέχρι να πει κάτι που δεν είναι πολύ κομψό, χωρίς να το αντιληφθεί. Σε αυτή τη περίπτωση οι φίλοι πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους, για να βρουν λύση και όποιος/-α έχει κάνει κάποιο λάθος, να το παραδεχτεί. Υπάρχει τεράστια διαφορά στο «Συγγνώμη, δεν είχα σκοπό να σε πληγώσω» και στο «Συγγνώμη, αλλά δεν πίστευα ότι αυτό θα σε πληγώσει». Μία ειλικρινής συγγνώμη και μία ουσιαστική συζήτηση, δείχνει ότι δεν βάζεις τον εγωισμό σου πάνω από όλα.

Δεν σέβονται τα όρια σου

Στις υγιείς σχέσεις, οι άνθρωποι κατανοούν ότι το «όχι» πρέπει να γίνεται σεβαστό. Αν δεν θες να συζητήσεις κάτι που σε έχει ενοχλήσει ή δεν θες να πηγαίνεις στο μαγαζί που προτείνει μόνο η φίλη σου, οφείλει να το σεβαστεί. Ακόμα και αν δεν είναι κάτι ξεκάθαρο, συζήτησέ το. Αν και πάλι δεν γίνεται σεβαστό το όριό σου, τότε μιλάμε για red flag.

Νιώθεις να «πνίγεσαι»

Ναι, έχεις βρει ένα άτομο, με το οποίο ταιριάζετε και περνάτε πραγματικά ευχάριστο χρόνο μαζί. Παρ’ όλα αυτά, αυτό που σταματά; Η συνεξάρτηση, η οποία συμβαίνει επίσης σε ρομαντικές σχέσεις, συνήθως καταλήγει στο να χάσει το ένα ή και τα 2 άτομα, την ατομική τους ταυτότητα (τις απόψεις τους ή την ικανότητά τους να σκέφτονται μόνοι τους). Μερικά κοινά παραδείγματα περιλαμβάνουν την ανάγκη της έγκρισης του άλλου ατόμου πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση ή το να συνειδητοποιήσεις ότι δεν μπορείς να αφιερώσεις χρόνο σε διαφορετικές παρέες, από φόβο μήπως κάνεις το άλλο άτομο να ζηλέψει.

Η φιλία κυμαίνεται σε ακραία ψηλά και χαμηλά επίπεδα

Υπάρχει διαφορά μεταξύ περιστασιακών τσακωμών και μιας ασταθούς σχέσης, που κυμαίνεται σε ακραία ψηλά και χαμηλά επίπεδα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη συναισθηματική δυσφορία.

Η μελέτη του 2023 που αναφέρθηκε παραπάνω, υποδηλώνει ότι σε ταραχώδεις σχέσεις, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να επικεντρωθούν σε αρνητικές εμπειρίες, όπως λογομαχίες και συγκρούσεις, παρά σε θετικές, όπως στιγμές υποστήριξης. Αν νιώθεις ότι αυτή η φιλία έχει γίνει πολύ απρόβλεπτη, τότε αν συνεχιστεί δεν θα ωφελήσει κανέναν.

Πηγή: ladylike.gr