Επικαιρότητα:

Ο πραγματικός λόγος που δεν θέτεις όρια στις σχέσεις σου και 3 tips για να το καταφέρεις

13 Μαίου 2024 - 13:08 | Σχέσεις
Ο πραγματικός λόγος που δεν θέτεις όρια στις σχέσεις σου και 3 tips για να το καταφέρεις

Οι περισσότερες ρήξεις που προκύπτουν στις ανθρώπινες σχέσεις, οφείλονται στην έλλειψη οριοθέτησης, όπως ισχυρίζονται πολλοί ψυχολόγοι. Αν το καλοσκεφτείς, είναι επόμενο να παραβιαστούν οι ανάγκες σου, όταν αυτές δεν γίνονται ξεκάθαρες.

Πολλοί είναι εκείνοι που δουλεύουν με τον εαυτό τους, για να βάλουν τα όριά τους, ωστόσο στην πορεία απελπίζονται, γιατί οι προσπάθειες τους αποδεικνύονται μάταιες. Αν είσαι σε αυτή τη κατηγορία και αναρωτιέσαι τι μπορεί να συμβαίνει και δεν έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις στις σχέσεις σου, συνέχισε να διαβάζεις.

Τα όρια μπορεί να απέτυχαν, επειδή ένιωσες άβολα και μια μικρή δυσφορία. Δεν παίρνεις τον χρόνο σου, για να διαχειριστείς τη δυσφορία του να ξέρεις, ότι έχεις κάνει κάποιον άλλο να νιώθει άβολα. Δεν είσαι συνηθισμένη σε αυτό το συναίσθημα, οπότε κάνεις πίσω για να ικανοποιήσεις το άλλο άτομο. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα αυτό οδηγεί σε απογοήτευση, αφού τα όριά σου δεν γίνονται σεβαστά.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις σου, καθώς οι άλλοι μπορεί να μην καταλάβουν γιατί είσαι τόσο αναστατωμένη και μπορεί να δυσκολεύεσαι να το εξηγήσεις. Παρακάτω έχουμε μερικά tips ειδικών, για να γίνονται σεβαστά τα όριά σου.

Να είσαι σαφής για τα όριά σου

Ανακοίνωσε την απόφασή σου σταθερά και συνοπτικά, χωρίς να μπεις στη διαδικασία να εξηγήσεις υπερβολικά ή να απολογείσαι, σαν να είσαι ένοχη για κάτι.

Χρησιμοποίησε α’ πρόσωπο

Όταν βάζεις όρια, είναι σύνηθες οι άλλοι να αισθάνονται προσβεβλημένοι, καθώς αρκετοί το παίρνουν ως προσωπική επίθεση. Για να το αποφύγεις, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις α’ ενικό για να εξηγήσεις την απόφασή σου. Για παράδειγμα: «Αποφάσισα να θέσω αυτό το όριο, γιατί νιώθω άβολα όταν οι άνθρωποι αγγίζουν τα μαλλιά μου». Αυτό δείχνει ότι είναι μία δική σου επιλογή που θέλεις να γίνει σεβαστή, επειδή σέβεσαι πάνω από όλα τον εαυτό σου.

Να είσαι επίμονη

Δυστυχώς, θα υπάρξουν άνθρωποι που θα αμφισβητήσουν τα όριά σου. Μπορεί να αισθάνονται άβολα όταν τα εκφράσεις, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να τα παραβιάσουν, για να δοκιμάσουν τα όριά σου. Είναι σημαντικό να μείνεις πιστή στα λεγόμενά σου, ώστε να μην έχουν άλλη επιλογή από το να τα σεβαστούν.

Το να συνηθίσεις ένα άβολο συναίσθημα είναι δύσκολο. Το να είσαι σταθερή στο να λες «όχι» είναι ακόμα πιο δύσκολο. Αλλά με εξάσκηση, χρόνο και υπομονή, θα μπορέσεις να θέσεις σταθερά όρια.

Πηγή: ladylike.gr