Επικαιρότητα:

Τα 7 όρια που πρέπει να θέτετε και να τηρείτε πάντα σε μια σχέση, σύμφωνα με την ψυχολογία

05 Ιουν. 2024 - 19:52 | Σχέσεις
Τα 7 όρια που πρέπει να θέτετε και να τηρείτε πάντα σε μια σχέση, σύμφωνα με την ψυχολογία

Στην αρχή μίας σχέσης, ο ενθουσιασμός και η χαρά συχνά μας κάνουν να ξεχνάμε τη σημασία του σεβασμού των ορίων. Όσο ερωτευμένοι και αν είστε ωστόσο, τα όρια πρέπει πάντα να γίνονται σεβαστά.

Άλλωστε, χάρη στα όρια, οι σχέσεις είναι πιο ασφαλείς και περισσότερο υγιείς, αφού οριοθετούν τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα που κάθε σύντροφος μπορεί να ανεχθεί.

Τα 7 όρια που πρέπει να θέτετε και να τηρείτε πάντα σε μια σχέση, σύμφωνα με την ψυχολογία

  • Όρια στην επικοινωνία
  • Όρια του προσωπικού χρόνου και χώρου
  • Όρια στην τεχνολογία και στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
  • Όρια στη σωματική επαφή
  • Σεξουαλική συγκατάθεση και άνεση
  • Όρια στα οικονομικά
  • Όρια στις οικογενειακές σχέσεις

Όρια στην επικοινωνία

Οι άνθρωποι, έχουμε διαφορετικό τρόπο και στιλ επικοινωνίας, που έχει διαμορφωθεί από τις δικές μας, μοναδικές εμπειρίες. Οι διαφορές στον τρόπο επικοινωνίας, οδηγεί σε συγκρούσεις.

Οι άνθρωποι που μετανιώνουν κρυφά για τις επιλογές της ζωής τους, εμφανίζουν αυτές τις 10 συμπεριφορές

Οι συγκρούσεις και οι διαφωνίες δεν πρέπει να σας τρομάζουν. Αντίθετα, οι προστριβές είναι επωφελείς και υγιείς για τις σχέσεις, καθώς έτσι διασαφηνίζονται τα όρια και των δύο πλευρών. Ωστόσο, πρέπει η  οριοθέτηση να γίνεται με σεβασμό στην προσωπικότητα του άλλου, χωρίς προσβολές, υποτίμηση και εντάσεις.  Ξεκαθαρίζοντας τον προτιμώμενο τρόπο επικοινωνία σας, δημιουργείτε τις προϋποθέσεις της ελεύθερης και ασφαλούς έκφρασης στη σχέση σας.

Όρια του προσωπικού χρόνου και χώρου

Οι ανάγκες των δύο συντρόφων στη διάθεση του προσωπικού τους χώρου και χρόνου είναι διαφορετικές. Μπορεί ο ένας να είναι εσωστρεφής και ο άλλος εξωστρεφής, με αποτέλεσμα να προκύπτουν συγκρούσεις ή παρεξηγήσεις. Για τον λόγο αυτό, είναι καλό ο κάθε σύντροφος να οριοθετήσει τον δικό του χώρο και χρόνο.

Οι άνθρωποι που παλεύουν με την τελειομανία, εμφανίζουν αυτές τις 9 συμπεριφορές χωρίς να το συνειδητοποιούν
Έτσι άλλωστε, διασφαλίζει την ατομικότητά του, αποτρέπει τη δημιουργία ασφυκτικού κλίματος στη σχέση, ενώ ευνοεί και την επικοινωνία. Σκεφτείτε τη σημασία των ορίων και διασαφηνίστε τη και στον σύντροφό σας. Έτσι, θα δημιουργήσετε την ισορροπία στη σχέση σας, αναγκαίο στοιχείο για την ευτυχία και τον σεβασμό και των δύο συντρόφων.

Όρια στην τεχνολογία και στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

 Η αμέλεια στην οριοθέτηση της χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρανοήσεις.

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα, τα οποία δεν θέλουν να μοιραστούν και τα δύο μέλη μίας σχέσης.  Για τον λόγο αυτό, είναι καλό να συζητούνται τα όρια σχετικά με το τι θεωρούν επιτρεπτό οι δύο σύντροφοι. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση των συσκευών.

Όρια στη σωματική επαφή

Η σωματική επαφή είναι ένα προσωπικό και ευαίσθητο ζήτημα για τον καθένα. Άλλοι νιώθουν άνετα, άλλοι καθόλου και άλλοι έχουν τις προτιμήσεις τους. Οι σύντροφοι πρέπει να γνωρίζουν τις εκατέρωθεν προτιμήσεις ώστε να διασφαλίσουν την ηρεμία και την άνεση στη σχέση τους. Είναι πολύ σημαντικό να σέβεστε τα  σωματικά όρια του συντρόφου σας.

Αν δεν ξεκαθαρίσετε τα όριά σας σε σχέση με τη σωματική επαφή,  μάλλον δεν θα αποφύγετε την αμηχανία που είναι πιθανό να προκύψει από την έλλειψη αλληλοκατανόησης.

Σεξουαλική συγκατάθεση και άνεση

Στα σωματικά όρια περιλαμβάνονται και τα όρια στο σεξ. Μην διστάζετε να μιλήσετε ανοιχτά στον σύντροφό σας για όσα επιθυμείτε ή για όσα σας κάνουν να νιώθετε άβολα.

Το σεξ είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα. Κάθε ανοιχτή συζήτηση για το σεξ μας αφήνει εκτεθειμένους και μας κάνει να νιώθουμε ευάλωτοι. Ο φόβος μας μην θίξουμε τον σύντροφό μας, μας αποτρέπει από το να κουβεντιάσουμε για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Η ερωτική ζωή των ζευγαριών, είναι προσωπική τους ευθύνη. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να βρουν από νωρίς έναν ασφαλή τρόπο επικοινωνίας σχετικά με τη σεξουαλική επαφή.

Όρια στα οικονομικά

Η αποτυχία καλής, κοινής οικονομικής διαχείρισης και η έλλειψη κοινής οικονομικής στρατηγικής είναι η τρίτη αιτία διαζυγίων. Τα ζευγάρια δεν ταιριάζουν πάντα ως προς την οικονομική διαχείριση-άλλος μπορεί να ξοδεύει, άλλος να εξοικονομεί, με αποτέλεσμα να προκύπτουν συγκρούσεις. Για την αποφυγή αυτών των προβλημάτων, είναι αναγκαία να θέτετε από νωρίς τα όριά σας. Εξηγήστε τα οικονομικά σας σχέδια και προστατεύστε τον κόπο σας και τα χρήματά σας.

Οργανώστε από κοινού ένα σχέδιο εξόδων, αποφασίστε ποιοι είναι οι στόχοι σας για εξοικονόμηση χρημάτων. Φροντίστε να επιδεικνύετε ευαισθησία, χρησιμοποιώντας τον όρο «προϋπολογισμό». Η ζωή σας θα γίνει ευκολότερη και τα έξοδά σας, αποτελεσματικότερα

Όρια στις οικογενειακές σχέσεις

Πολλά ζευγάρια μαλώνουν ή βιώνουν μία «κόλαση» επειδή πρέπει να υπομείνουν την αδιακρισία ή η την ασέβεια από μέλη της οικογένειας του συντρόφου.  Ξεκαθαρίστε από νωρίς τι είστε διατεθειμένος /-η να ανεχθείτε, και οργανώστε ένα σχέδιο αλληλό-υποστήριξης, σε περίπτωση παραβίασης των ορίων από τις εκατέρωθεν οικογένειες.

Tip: Αν προσέξετε, θα παρατηρήσετε ότι ο κοινός, συνδετικός κρίκος όλων των παραπάνω ορίων, είναι ο σεβασμός. Αυτή είναι άλλωστε και η πεμπτουσία των ορίων. Όσο ερωτευμένοι και αν είστε, τα όρια αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα. Την ίδια στιγμή, στη διάρκεια μίας σχέσης, τα όρια και των δύο συντρόφων υπόκεινται σε διαπραγμάτευση και αναπροσαρμόζονται.

Πηγή: enikos.gr