Οι περιπλοκότητες και οι προκλήσεις των συντροφικών σχέσεων γίνονται περισσότερο δαιδαλώδεις όταν οι άνθρωποι έχουν έλλειμμα αυτοπεποίθησης.
Οι άνδρες που έχουν μεγαλώσει χωρίς ισχυρό πατρικό πρότυπο, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 8 συμπεριφορές αργότερα στη ζωή τους
Οι άνδρες με χαμηλή αυτοεκτίμηση εμφανίζουν ορισμένα μοτίβα στη συμπεριφορά τους και κάνουν λάθη, τα οποία σαμποτάρουν τη σχέση τους. Οι συμπεριφορές που απορρέουν από την έλλειψη αυτοπεποίθησης, μπορεί να είναι ασυνείδητες, κάτι που επιδεινώνει το πρόβλημα.
Οι άνδρες με χαμηλή αυτοεκτίμηση κάνουν αυτά τα 7 λάθη στις ερωτικές σχέσεις τους
Υπερβολική αναπλήρωση
H παγίδα της υπερβολικής αναπλήρωσης του ελλείμματος αυτοεκτίμησης, παρατηρείται συχνά στους ανασφαλείς άνδρες. Αισθανόμενοι δηλαδή μια ανεπάρκεια, υιοθετούν την ακριβώς αντίθετη συμπεριφορά προκειμένου να αντισταθμίσουν την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Δηλαδή, μπορεί να είναι πολύ πιο κυριαρχικοί, ελεγκτικοί, ή και αλαζόνες, στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν τις ανασφάλειές τους.
Αυτό που δεν συνειδητοποιούν είναι ότι αυτή η υπερβολική συμπεριφορά, είναι εξίσου ζημιογόνα, καθώς αναδεικνύει τις ανασφάλειές τους, με τον ίδιο τρόπο. Την ίδια στιγμή, επιφέρει ανισορροπία στη σχέση, κάνοντας τη σύντροφο να αισθάνεται υποδεέστερη. Κανείς δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι έχει αυτοπεποίθηση. Πρόκειται για ένα αίσθημα που πηγάζει από μέσα μας. Η αυθεντική αυτοπεποίθηση δεν κάνει θόρυβο, ούτε είναι κυριαρχική. Αυτοπεποίθηση σημαίνει ότι ο άνθρωπος γνωρίζει την αξία του και έχει επίγνωση των δυνατών και των αδύναμων σημείων του.
Αποφυγή συγκρούσεων
Γενικά, οι ανασφαλείς άνδρες αποφεύγουν τις συγκρούσεις στη σχέση τους. Φοβούνται ότι αν αξιώσουν κάτι, ή αν εκφράσουν τις ανάγκες τους, αν εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους, η σύντροφος θα τους απορρίψει, κάτι που θέλουν ν’ αποφύγουν πάση θυσία. Ωστόσο, οι υγιείς σχέσεις στηρίζονται στην ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία.
Μία κεντρική παράμετρος της ανοιχτής επικοινωνίας, είναι και η εκδήλωση δυσαρέσκειας και δυσφορίας που αισθάνονται περιστασιακά οι σύντροφοι. Ζητούμενο σε μια σχέση είναι τα μέλη της να μπορούν να διαφωνήσουν εποικοδομητικά και με σεβασμό, απαλλαγμένα από τον φόβο του χωρισμού. Μπορεί, βραχυπρόθεσμα η αποφυγή της σύγκρουσης να φαίνεται ως η ασφαλής επιλογή, στην πραγματικότητα όμως, οδηγεί στην καταπίεση του θυμού, ενώ συσσωρεύει τα ανεπίλυτα προβλήματα. Είναι η βέβαιη συνταγή για την καταστροφή της σχέσης σας.
Διαρκής ανάγκη έγκρισης και αποδοχής
Ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στις σχέσεις των ανδρών που δεν έχουν αυτοεκτίμηση, είναι η διαρκής αναζήτηση έγκρισης και αποδοχής από τη σύντροφο. Μπορεί να ρωτούν διαρκώς αν η σύντροφός τους, τους αγαπά, τους εκτιμά ή αν τους βρίσκει ελκυστικούς.
Όσο φυσιολογικό και αν είναι να θέλουμε την αποδοχή των άλλων, η διαρκής αναζήτησή της, οδηγεί σε εξάρτηση στη σχέση. Επιπλέον, είναι κουραστική και εξουθενωτική για την σύντροφο, οδηγώντας, μακροπρόθεσμα, σε ανισορροπία στις δυναμικές της σχέσης. Το σημαντικότερο είναι να μάθετε να αποδέχεστε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας και να καλλιεργήσετε μόνοι σας το αίσθημα της προσωπικής σας αξίας. Αυτό δεν είναι μόνο αναγκαίο για την ψυχική σας υγεία, αλλά και για την υγεία και την ισορροπία της σχέσης σας.
Συγκρίσεις
Μία συχνή παγίδα στην οποία πέφτουν πολλοί άνδρες που δεν έχουν αυτοεκτίμηση είναι η σύγκριση. Συγκρίνουν τον εαυτό τους, τα επιτεύγματά τους, την εμφάνισή τους ή τις ικανότητές τους, με εκείνα άλλων ανδρών. Ο αγώνας της σύγκρισης είναι αδιάλειπτος και βασανιστικός. Ο ηθοποιός Bill Murray εξήγησε με τον καλύτερο τρόπο ότι η σύγκριση είναι χάσιμο χρόνου λέγοντας ότι «προσπαθώντας να γίνεις κάποιος άλλος, χαραμίζεις τον εαυτό σου».
Οι συγκρίσεις, το μόνο που καταφέρνουν είναι να τροφοδοτούν περισσότερη ανασφάλεια και να επιβαρύνουν άσκοπα τις σχέσεις, δημιουργώντας αίσθημα δυσαρέσκειας. Αντί να εστιάζετε σε τι υστερείτε σε σχέση με άλλους, προσπαθήστε να εκτιμήσετε όσα μοναδικά γνωρίσματα έχετε εσείς ως άνθρωπος. Μην επιδίδεστε σε άσκοπες συγκρίσεις. Να αναγνωρίζετε την αξία σας και την μοναδικότητά σας στη σχέση. Όταν εστιάζετε στη δική σας πορεία, η ζωή και οι σχέσεις, είναι πιο ικανοποιητικές.
Παραμέληση προσωπικής εξέλιξης
Έχει παρατηρηθεί ότι, οι άνδρες με χαμηλή αυτοεκτίμηση, δεν επιδιώκουν την προσωπική τους ανάπτυξη και βελτίωση. Άλλωστε, οι ανασφάλειες τους τρώνε τόση πολλή ενέργεια που ξεχνούν να επενδύσουν στον εαυτό τους. Βάζουν τον εαυτό τους στο περιθώριο και αφήνουν την προσωπική τους αξία να καθορίζεται από τη σχέση τους ή την άποψη της συντρόφου. Ωστόσο, η προσωπική εξέλιξη αποτελεί θεμέλιο λίθο κάθε υγιούς σχέσης.
Ζητούμενο είναι η εξέλιξη, η πρόοδος, η βελτίωση, όχι μόνο για χάρη της συντρόφου αλλά κυρίως για τους ίδιους. Είναι καιρός να κάνετε την προσωπική σας εξέλιξη κομμάτι της καθημερινότητάς σας. Αρχίστε άμεσα να επενδύετε στον εαυτό σας: διαβάστε βιβλία, καλλιεργήστε δεξιότητες ή ξεκινήστε ένα δημιουργικό χόμπι.
Παίρνουν τα πάντα πολύ προσωπικά
Οι άνδρες που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, έχουν την τάση να παίρνουν τα πράγματα πολύ προσωπικά. Βιάζονται να δώσουν στις ενέργειες και τα λόγια της συντρόφου τους ερμηνείες που υποτιμούν την προσωπική τους αξία. Λαμβάνουν τα πάντα σαν προσωπική επίθεση.
Όμως, η Eleanor Roosevelt είχε εύστοχα διαπιστώσει ότι «κανείς δεν μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ότι είσαι κατώτερος, χωρίς τη συγκατάθεσή σου». Η φράση της μας υπενθυμίζει ότι κάθε μας απόκριση και κάθε συναίσθημα, είναι δική μας ευθύνη. Η τόσο προσωπική ερμηνεία των λόγων και των ενεργειών των άλλων, μπορεί να γίνει αιτία άσκοπων συγκρούσεων στις συντροφικές σχέσεις.
Την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι δέχεστε προσωπική επίθεση από τη σύντροφό σας, σκεφτείτε πιο ψύχραιμα και λάβετε υπόψη σας και άλλους παράγοντες. Μπορεί για παράδειγμα, η σύντροφός σας να βιώνει πίεση στη δουλειά. Μπορεί να υπάρχει και κάποιος άλλος τρόπος ερμηνείας. Θα δείτε ότι, μικρές αλλαγές όμως αυτή, θα βελτιώσουν τη σχέση σας.
Συμβιβάζονται με λιγότερα
Ένα συνηθισμένο γνώρισμα των ανδρών με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι το γεγονός ότι, στις συντροφικές σχέσεις, συμβιβάζονται με λιγότερα απ’ ό,τι αξίζουν. Με άλλα λόγια, δέχονται την άδικη μεταχείριση από τη/τον σύντροφο, υπομένουν ακόμη και τη συναισθηματική κακοποίηση επειδή θεωρούν ότι δεν αξίζουν κάτι καλύτερο.
Σε όλους αξίζει σεβασμός, ευγένεια και αγάπη, ανεξάρτητα από το τι γνώμη έχετε εσείς για τον εαυτό σας. Ο συμβιβασμός με τα λιγότερα στις σχέσεις, δεν βλάπτει μόνο την αυτοεκτίμηση του ανθρώπου, αλλά επιδρά αρνητικά στη συνολική του ευημερία. Η τάση αυτή, εγκλωβίζει τους ανασφαλείς άνδρες σ’ έναν κύκλο αρνητικότητας και δυσαρέσκειας. Καιρός να ορθώσετε ανάστημα και να συνειδητοποιήσετε ότι σας αξίζουν πολλά περισσότερα απ’ όσα έχετε αποδεχτεί.
Υπομονή και αποφασιστικότητα
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των μοτίβων συμπεριφοράς που χαρακτηρίζουν έναν ανασφαλή σύντροφο, η υπέρβασή τους απαιτεί αυτογνωσία, υπομονή και αποφασιστικότητα. Ζητούμενο δεν είναι η τελειότητα αλλά, η συνειδητή προσπάθεια αυτοβελτίωσης και δημιουργίας υγιών μοτίβων σχέσης.
πηγή: enikos.gr