Η pop κουλτούρα συχνά απεικονίζει τους χωρισμούς ως γεμάτους συναισθηματικές υπερβολές, με δάκρυα, παγωτό και δραματικές κινηματογραφικές στιγμές. Στις ταινίες, οι γυναίκες φαίνεται να αγωνίζονται με τη θλίψη, ενώ οι άντρες προχωρούν εύκολα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ποιος άραγε ξεπερνά πιο γρήγορα έναν χωρισμό;
Ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι οι άντρες ξεπερνούν πιο γρήγορα τους χωρισμούς σε σύγκριση με τις γυναίκες. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί σε θέματα σχέσεων θεωρούν ότι τα φύλα δεν διαφέρουν τόσο πολύ όσο πιστεύουμε. Η κύρια διαφορά φαίνεται στον τρόπο που τα δύο φύλα αντιμετωπίζουν τα συναισθήματά τους.
Οι γυναίκες έχουν την τάση να εκφράζουν ευκολότερα τη θλίψη τους και να αναζητούν στήριξη από φίλους, κάτι που βοηθά στη διαχείριση του πόνου. Από την άλλη, οι άντρες συνήθως κρατούν τα συναισθήματά τους για τον εαυτό τους και προσπαθούν να τα εκλογικεύσουν. Μια μελέτη του 2021 από το Πανεπιστήμιο του Lancaster έδειξε ότι οι άντρες μπορεί να βιώνουν εξίσου έντονη ή και μεγαλύτερη συναισθηματική οδύνη μετά από έναν χωρισμό. Ωστόσο, λόγω των κοινωνικών στερεοτύπων, συχνά προσπαθούν να φαίνονται «σκληροί».
Πώς αντιμετωπίζουν οι άντρες και οι γυναίκες έναν χωρισμό;
Οι ειδικοί εξηγούν επίσης ότι υπάρχουν και βιολογικές διαφορές στον τρόπο που τα φύλα αντιδρούν σε έναν χωρισμό:
- Οι άντρες επεξεργάζονται τον χωρισμό εσωτερικά, χρησιμοποιώντας τον προμετωπιαίο φλοιό για να εκλογικεύσουν τα συναισθήματά τους.
- Οι γυναίκες εκφράζουν εξωτερικά τα συναισθήματά τους, μοιράζονται τον πόνο τους και επιτρέπουν στο συναισθηματικό τους σύστημα να επανέλθει.
Επιπλέον, βιολογικοί παράγοντες, όπως η σημασία του μακροχρόνιου συντρόφου για την αναπαραγωγή, μπορεί να εξηγούν γιατί οι γυναίκες επεξεργάζονται πιο γρήγορα το τέλος μιας σχέσης, όπως υποδεικνύει μια μελέτη του 2015.
Επηρεάζει η ηλικία ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός;
Η ηλικία και η γενιά παίζουν ρόλο στο πώς αντιμετωπίζεται ένας χωρισμός.
- Οι μεγαλύτερες γενιές συχνά έχουν την νοοτροπία «ξεπέρασέ το και συνέχισε».
- Οι νεότερες γενιές, όπως οι Gen Z, είναι πιο ανοιχτές στα συναισθήματα, ζητούν βοήθεια και προσεγγίζουν τον χωρισμό με πιο υγιή τρόπο.
- Όσο για την LGBTQ+ κοινότητα, παράγοντες όπως οι κοινωνικές διακρίσεις μπορούν να κάνουν έναν χωρισμό πιο δύσκολο. Οι queer σχέσεις συχνά αντανακλούν τη φύση του κάθε ατόμου, με πιο θηλυκές ταυτότητες να υιοθετούν μοτίβα που παρατηρούνται στις γυναίκες.
Τι πρέπει να κάνεις μετά από έναν χωρισμό
Ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας, η καλύτερη στρατηγική για να προχωρήσεις μετά από έναν χωρισμό είναι να επικεντρωθείς στη φροντίδα του εαυτού σου.
- Εξέφρασε τα συναισθήματά σου.
- Αναζήτησε στήριξη από φίλους ή ειδικούς.
- Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να θεραπευτεί.
Όλοι κουβαλάμε τη δική μας ιστορία και τα δικά μας τραύματα. Αντί να αναρωτιέσαι τι κάνει @ πρώην σου, χρησιμοποίησε την περίοδο αυτή για να επενδύσεις στην προσωπική σου ανάπτυξη και ευτυχία.
Η ταχύτητα με την οποία ξεπερνάς έναν χωρισμό εξαρτάται από την προσωπικότητά σου, την ποιότητα της σχέσης και τη στήριξη που αναζητάς. Οπότε, μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με κανέναν άλλο. Κάθε χωρισμός, (όπως και κάθε σχέση) είναι διαφορετικός.
πηγή: ladylike.gr