Αν το φαγητό άφησε τα σημάδια του στο φούρνο σας, τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις συμβουλές μας για να τα ξεφορτωθείτε!
Λατρεύετε το κοτόπουλο και τις πατάτες στο φούρνο ή ακόμα περισσότερο κάθε είδος σουφλέ και πίτας. Τι συμβαίνει όμως όταν τρέξουν τα λάδια του πρώτου ή το μείγμα του δεύτερου πέσει από το ταψί στο φούρνο σας; Για να σας βοηθήσουμε, η σωστή απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν είναι ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Αυτό, βέβαια, αν δράσετε εύκολα και γρήγορα και σας εγγυόμαστε ότι θα δείτε το φούρνο σας να αστράφτει και πάλι. Πώς; Μα φυσικά ακολουθώντας τις συμβουλές μας.
Κατ’αρχάς, αφού κρυώσει λίγο ο φούρνος, κατεβάστε την ασφάλεια της κουζίνας σας. Όσο είναι ακόμα σχετικά ζεστός, αφαιρέστε με το ειδικό εργαλείο όσα περισσότερα υπολείμματα φαγητού μπορείτε. Στη συνέχεια, ψεκάστε την επιφάνειά του με λίγη αμμωνία. Έπειτα, ρίξτε λίγη μαγειρική σόδα και μερικές σταγόνες λευκό ξίδι.
Αφήστε το μείγμα να αφρίσει και να δράσει για 2-3 λεπτά προτού τρίψετε καλά το φούρνο με ένα σφουγγάρι για τα πιάτα. Τέλος, σκουπίστε καλά την επιφάνεια με ένα καθαρό πανί και αφήστε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή ώστε να στεγνώσει καλά... και καθαρίσατε!
Tip Αν δεν έχετε αμμωνία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά μαγειρική σόδα και νερό. Η μόνη διαφορά σε αυτή την περίπτωση είναι πως ο καθαρισμός θα διαρκέσει λίγο παραπάνω. Φτιάξτε μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό και απλώστε την στον φούρνο σας. Αφήστε τη να δράσει για 12-24 ώρες και μόλις περάσει αυτό το χρονικό διάστημα καθαρίστε τη με ένα σφουγγάρι.
Πηγή: spirossoulis.com