Επικαιρότητα:

Πώς θα βάψετε φυσικά τα πασχαλινά αυγά

05 Απρ. 2018 - 05:46 | Χρήσιμες συμβουλές
Πώς θα βάψετε φυσικά τα πασχαλινά αυγά

Πάσχα χωρίς βαμμένα αυγά δεν γίνεται! Αν και πλέον αρκετοί τα αγοράζουν έτοιμα, βαμμένα, υπάρχουν πάντα οι επιλογές της βαφής των αυγών στο σπίτι είτε με τα χρώματα που αγοράζουμε από τα σούπερ-μάρκετ, είτε με φυσικό τρόπο, με τη βοήθεια υλικών που έχουμε στο σπίτι.

Παρακάτω θα δούμε τόσο τους τρόπους που μπορούμε να βάψουμε τα αυγά μόνοι μας, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τεχνητές βαφές, καθώς και συμβουλές για ένα άψογο αποτέλεσμα για όποια μέθοδο κι αν επιλέξουμε.

Ιδέες για φυσικές βαφές χωρίς χημικά και τοξικά

Η διαδικασία βαφής των αυγών με φυσικό τρόπο απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο πρωτότυπο και σίγουρα πιο υγιεινό.

Η αναλογία των υλικών που αναφέρεται είναι για κάθε αυγό ξεχωριστά. Θα υπολογίσετε τη συνολική ποσότητα των υλικών, ανάλογα με τα αυγά που θέλετε να βάψετε.

Για να πετύχετε ροζ ή βιολετί χρώμα θα χρειαστείτε για κάθε αυγό:

1 κούπα χυμό από παντζάρι και 2 κουταλιές σούπας λευκό ξύδι

ή 1 κούπα κόκκινο κρασί και μία κουταλιά σούπας μπαλσάμικο

ή 1 κούπα χυμό ροδιού και 2 κουταλιές λευκό ξύδι

Για πράσινο χρώμα θα χρειαστείτε:

1 κούπα ζωμό από βρασμένο σπανάκι

2 κουταλιές σούπας λευκό ξύδι

Για κίτρινο χρώμα θα χρειαστείτε:

1 κούπα νερό

2 κουταλιές σούπας κουρκουμά ή σκόνη κάρι

2 κουταλιές σούπας λευκό ξύδι

Για καφέ χρώμα θα χρειαστείτε

1 κούπα δυνατό μαύρο καφέ

2 κουταλιές σούπας λευκό ξύδι

ή 1 κούπα σάλτσα Γούστερ (Worcestershire sauce) και δύο κουταλιές σούπας σάλτσα σόγιας.

Για πορτοκαλί χρώμα θα χρειαστείτε:

2 κούπες νερό

2 κουταλιές σούπας πάπρικα σε σκόνη

2 κουταλιές σούπας ξύδι

Εκτέλεση

Για το ροζ, το πράσινο, το κίτρινο και το καφέ χρώμα: Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα μπολ και βάλτε μέσα τα βρασμένα αυγά. Αφήστε τα αυγά για όσο χρόνο θέλετε, ανάλογα με το χρώμα που επιθυμείτε. Όσο περισσότερο μείνουν στο μείγμα, τόσο πιο έντονο θα είναι το χρώμα. Αν θέλετε να τα αφήσετε πολλές ώρες, τοποθετήστε το μπολ στο ψυγείο. Βγάλτε τα αυγά από το μπολ, ακουμπήστε τα σε μια σχάρα, πάνω σε λαδόκολλα μέχρι να στεγνώσουν εντελώς.

Για τα πορτοκαλί αυγά: Τοποθετήστε τα αυγά σε κατσαρόλα και προσθέστε το μείγμα της βαφής. Αφήστε τα να βράσουν αρχικά σε δυνατή και έπειτα σε σιγανή φωτιά. Βγάλτε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήστε τα αυγά μέσα στο μείγμα έως ότου έχετε πετύχει το επιθυμητό χρώμα. Αν θέλετε να τα αφήσετε πολλές ώρες, περιμένετε έως ότου κρυώσει η κατσαρόλα και βάλτε την στο ψυγείο. Βγάλτε τα αυγά από την κατσαρόλα, ακουμπήστε τα σε μια σχάρα, πάνω σε λαδόκολλα μέχρι να στεγνώσουν εντελώς.

Συμβουλές για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα ανεξάρτητα του τρόπου βαφής

Όσοι χρησιμοποιούν τις βαφές του εμπορίου, θα έχουν διαπιστώσει ότι μερικές φορές ακόμη κι αν ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες που δίνονται στη βαφή, το αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο ικανοποιητικό, με ασπρίλες στην επιφάνεια των αυγών κι άλλα ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε τις πιθανότητες για ένα σωστό βάψιμο, είτε χρησιμοποιείται τεχνητά χρώματα, είτε με φυσικό τρόπο…

Αρχικά, είναι σημαντικό η θερμοκρασία των αυγών που θα βάψουμε να είναι δωματίου. Όποτε βγάζοντάς τα από το ψυγείο περιμένουμε λίγο και δεν τα ρίχνουμε απευθείας σε νερό που βράζει. Αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες να σπάσουν κατά τη διάρκεια του βρασίματος.

Έπειτα, πρέπει να φροντίσουμε για όσο το δυνατόν καλύτερο πλύσιμο πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία. «Λεκέδες» που μπορεί και να μη φαίνονται στην επιφάνεια του τσοφλιού θα εμποδίσουν το χρώμα να σταθεροποιηθεί.

Το ξύδι, θα κάνει πιο λαμπερά τα βαμμένα αυγά. Μπορούμε να προσθέσουμε έως και μια κούπα ξυδιού σε περίπου 2 λίτρα νερό για ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πιο έντονο χρώμα μπορεί να εξασφαλίσει και ο χρόνος που θα αφήσουμε τα αυγά μέσα στη βαφή. Το τελευταίο βεβαία μπορεί να γίνει μόνο όταν η διαδικασία γίνεται με φυσικές βαφές. Σε περιπτώσεις τεχνητών, ακολουθούμε τις οδηγίες και το χρόνο που γράφουν οι οδηγίες.

Τέλος, αφού τα στεγνώσουμε, αφήνοντάς τα σε μια λαδόκολλα, μπορούμε να τα περάσουμε με ένα χαρτί ή ύφασμα στο οποίο έχουμε βάλει λάδι για ακόμη πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.