Κορονοϊός: Πώς απολυμαίνουμε σωστά το σπίτι

31 Μαρ. 2020 - 17:18 | Χρήσιμες συμβουλές
Κορονοϊός: Πώς απολυμαίνουμε σωστά το σπίτι
Η πανδημία του κορωνοϊού μας έχει κάνει πολύ προσεκτικούς στις καθημερινές μας συνήθειες ώστε να περιορίσουμε, όσο είναι εφικτό, τη μετάδοση του ιού.
 
Μέρος αυτών των αλλαγών είναι και ο τρόπος με τον οποίο καθαρίζουμε το σπίτι μας και ιδίως επιφάνειες .όπου ο ιός μπορεί να... ελλοχεύει.
 
Το σωστό εν μέσω πανδημίας, λοιπόν, είναι να καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες που αγγίζουμε συχνότερα. Τέτοιες είναι τραπέζια, πόμολα, διακόπτες, χειρολαβές, γραφεία, τουαλέτες, βρύσες, νεροχύτες κ.α.
 
Αυτό πρέπει να γίνεται με οικιακά καθαριστικά και απολυμαντικά που είναι κατάλληλα για την κάθε επιφάνεια.
 
Οι ετικέτες στα καθαριστικά παρέχουν οδηγίες για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του κάθε προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων των προφυλάξεων που πρέπει να λάβετε κατά την χρήση του (γάντια, εξαερισμός κλπ) όπου αυτό είναι απαραίτητο.
 
Πώς γίνεται η απολύμανση στο σπίτι
  • Τα μέλη των νοικοκυριών πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται ο κορονοϊός και να αποτρέπουν την εξάπλωσή του στο σπίτι.
  • Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες που ακουμπάτε συνέχεια με τα χέρια στις κοινές περιοχές οικιακής χρήσης (π.χ. τραπέζια, καρέκλες, πόμολα, διακόπτες, τηλεχειριστήρια, γραφεία, τουαλέτες, νεροχύτες)
  • Στο υπνοδωμάτιο και στο μπάνιο που προορίζεται για έναν άρρωστο άτομο: σκεφτείτε να μειώσετε τη συχνότητα καθαρισμού στο απολύτως απαραίτητο (π.χ. όταν λερώνονται εμφανώς αντικείμενα και επιφάνειες), για να αποφύγετε την άσκοπη επαφή με τον άρρωστο και το άμεσο περιβάλλον του.
  • Όσο το δυνατόν περισσότερο, ένας άρρωστος πρέπει να παραμείνει σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο και μακριά από άλλους ανθρώπους στο σπίτι.
  • Ο φροντιστής του ασθενούς μπορεί να του παρέχει προσωπικά είδη καθαρισμού για το δωμάτιο και το μπάνιο. Τέτοια είδη είναι χαρτοπετσέτες, καθαριστικά και απολυμαντικά.
  • Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο ξεχωριστό μπάνιο/τουαλέτα, τότε το μπάνιο θα πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται μετά από κάθε χρήση από έναν ασθενή με COVID-19. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ο φροντιστής πρέπει να περιμένει όσο το δυνατόν περισσότερο μετά τη χρήση του χώρου από έναν άρρωστο, προτού εισέλθει για να καθαρίσει και να απολυμάνει τις επιφάνειες.
 
Πηγή: thetoc.gr