Κορονοϊός: Μόνοι στο σπίτι, Έτσι θα κάνουμε ρεβεγιόν. Οι 5+1 συμβουλές

15 Δεκ. 2020 - 13:03 | Χρήσιμες συμβουλές
Κορονοϊός: Μόνοι στο σπίτι, Έτσι θα κάνουμε ρεβεγιόν. Οι 5+1 συμβουλές

Διαφορετικό και πιο οικογενειακό θα είναι το φετινό ρεβεγιόν για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά
Απόφαση της κυβέρνησης κατόπιν των συμβουλών των ειδικών είναι να μην υπάρξει επέκταση του ωραρίου για την απαγόρευση κυκλοφορίας (από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί) όπως ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Παράλληλα παραμένει η σύσταση για τραπέζια με μέχρι έως 9 άτομα καθώς όπως εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, χρειάζονται μόλις 8 λεπτά χωρίς τήρηση κανενός μέτρου για να υπάρξει διασπορά του κορονοϊού σε ένα σπίτι.

«Αν σε 150 τ.μ. μαζευτούν 20 άτομα, για πάνω από τέσσερις ώρες, ακόμα κι αν όλοι φοράνε μάσκες συνεχώς, υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς. Αν κανένας δεν φοράει μάσκα, και πιάσουν και κανένα τραγουδάκι πάνω στο κέφι, τότε αρκούν οκτώ λεπτά για να γίνει η διασπορά», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου.
«Είναι κατανοητό πως έχουμε ανάγκη να δούμε τους συγγενείς μας, να συναντήσουμε τους ανθρώπους μας αλλά πρέπει να επινοήσουμε ασφαλείς πρακτικές. Αερισμό χώρων, μικρή παρέα, τήρηση αποστάσεων. Θα ήταν κρίμα ενώ μένουμε σπίτι λόγω πανδημίας, να χαθούν τα αποτελέσματα μιας συνολικής προσπάθειας. Μια αύξηση κρουσμάτων θα κατέστρεφε ότι πετύχαμε τις τελευταίες εβδομάδες» συμπλήρωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας επαναλαμβάνοντας την ανάγκη οι φετινές γιορτές να γίνουν μέσα σε μια «φούσκα», με μικρή παρέα, με συγκεκριμένους συγγενείς και φίλους.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης έδωσε 5+1 συμβουλές για να διατηρηθεί η διασπορά σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως είπε, εάν επιλέξουμε να συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά υπάρχουν πολύ απλές οδηγίες για να μην υπάρξει διασπορά του ιού:

  •     Εάν έχουμε συμπτώματα, δεν πρέπει να συμμετέχουμε
  •     Να φοράμε μάσκες ειδικά όταν είναι να δούμε παππούδες, γιαγιάδες ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αποφεύγοντας παράλληλα τα φιλιά και αερίζοντας καλά τους χώρους
  •     Να διατηρήσουμε έναν μικρό αριθμό ατόμων στις συναντήσεις αυτές
  •     Να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές ώστε να δημιουργήσουμε μια «κοινωνική φούσκα»
  •     Να διατηρούμε τους κανόνες υγιεινής πλένοντας καλά τα χέρια, αποφεύγοντας να μοιραζόμαστε τα ίδια πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπήρουνα
  •     Να αερίζονται πολύ καλά οι χώροι και ει δυνατόν οι συγκεντρώσεις να πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους