Έξι γιατροί ύπνου αποκαλύπτουν τα μυστικά για να κοιμάστε σε χρόνο ρεκόρ

12 Μαρ. 2021 - 19:29 | Χρήσιμες συμβουλές
Έξι γιατροί ύπνου αποκαλύπτουν τα μυστικά για να κοιμάστε σε χρόνο ρεκόρ

Έχετε σοβαρό πρόβλημα ύπνου και έχετε βαρεθεί να μένετε ξύπνιοι με τις ώρες; 6 γιατροί ύπνου μας αποκαλύπτουν τα μυστικά τους για να κοιμόμαστε πιο γρήγορα. Δεν πρόκειται για επιστημονικές μεθόδους αλλά για τα κόλπα που οι ίδιοι οι γιατροί χρησιμοποιούν για να κοιμούνται πολύ πιο εύκολα.

Φυσήξτε μπουρμπουλήθρες

Μπορεί το φύσημα μπουρμπουλήθρων να σας ακούγεται απίστευτα χαζό αλλά πραγματικά βοηθάει. Η γιατρός ύπνου, Rachel Marie E. Salas, αποκαλύπτει πως αυτό το παιχνίδι που παίζετε συνήθως με το παιδάκι σας, είναι θαυματουργό, καθώς φυσώντας μπουρμπουλήθρες είναι σαν να κάνετε μια άσκηση βαθιάς αναπνοής που βοηθάει στο να ηρεμεί σώμα και μυαλό.

Αν θεωρείτε ότι είναι πολύ χαζό για να το κάνετε πριν κοιμηθείτε τότε μπορείτε εναλλακτικά να κάνετε το εξής κόλπο. Ξαπλώστε ή καθίστε κάπου αναπαυτικά και κλείστε τα μάτια σας. Ξεκινήστε να αναπνέετε και φροντίστε να μετράτε τις αναπνοές σας για 3 με 15 λεπτά. Αν το μυαλό σας σκεφτεί κάτι άσχετο (που θα σκεφτεί σίγουρα) τότε απλά ξεκινήστε και πάλι τις αναπνοές. Αυτή η μέθοδος, σύμφωνα με ερευνητές από το Νεπάλ, βοηθάει στην καταπολέμηση του στρες, χαλαρώνει το ρυθμό της καρδιάς, μειώνει την πίεση και βοηθάει στο να κοιμάστε καλύτερα.

 
Όσο και αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε μην κοιτάτε ποτέ την ώρα

Προτιμήστε να χαλαρώσετε και να κάνετε ασκήσεις αναπνοής.
Διαβάστε ένα βιβλίο Μπορεί πολύς κόσμος να πιστεύει πως το διάβασμα ενός βιβλίου δυσκολεύει τον ύπνο, αλλά η Janet K. Kennedy, γνωστή ψυχολόγος από τη Νέα Υόρκη, υποστηρίζει πως το διάβασμα στο κρεβάτι βοηθάει στον ύπνο.

Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε οραματισμό.

Ο οραματισμός είναι η δημιουργία μια ιστορίας στο μυαλό, με πρωταγωνιστές εσάς και υπόθεση αυτή που εσείς θέλετε. Οραματιστείτε κάτι που θα θέλατε να συμβεί στη ζωή σας, σκεφτείτε όλες τις λεπτομέρειες και νιώστε την ευτυχία και όλα τα συναισθήματα που θα νιώθατε αν συνέβαινε αυτή η ιστορία στην πραγματικότητα.

Ακούστε μουσική

Ο James Maas, συγγραφέας του βιβλίου «Sleep for Success» αναφέρει πως η απαλή μουσική βοηθάει στο να κοιμηθείτε βαθιά και για περισσότερες ώρες. Έρευνες έχουν δείξει πως η απαλή μουσική μειώνει την πίεση και χαλαρώνει την καρδιά. Εκτός από μουσική μπορείτε να βάλετε στο κινητό σας να ακούγονται και ήχοι βροχής. Αυτός ο ήχος δημιουργεί τα ίδια οφέλη.

Ασκηθείτε το βράδυ

Όσο κουρασμένοι και αν νιώθετε μετά τη δουλειά, μια επίσκεψη στο γυμναστήριο θα σας ανταμείψει με μερικές ώρες υπέροχου ύπνου, υποστηρίζει ο Orlando Ruiz-Rodriguez, διάσημος γιατρός ύπνου. Ελβετική έρευνα απέδειξε πως μια έντονη άσκηση 90 λεπτών πριν τον ύπνο βοηθάει στο να κοιμηθείτε γρηγορότερα και μειώνει κατά πολύ τα επίπεδα στρες.

 Ο ύπνος παρέα με τον/την σύντροφό σας θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Πολλοί γιατροί συστήνουν να κοιμάστε γυμνοί για ακόμα πιο βαθύ ύπνο.


Μην κοιτάτε ποτέ την ώρα

Ο Nathaniel F. Watson, Πρόεδρος της Αμερικάνικης Ακαδημίας Ύπνου, αναφέρει πως δεν πρέπει να κοιτάτε ποτέ την ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας ακόμα και αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε. Αν κοιτάξετε την ώρα θα αρχίσετε να σκέφτεστε πόση ώρα προσπαθείτε να κοιμηθείτε και θα κάνετε συνέχεια υπολογισμούς για το πόση ώρα είστε ξύπνιοι και σε πόσες ώρες θα πρέπει να σηκωθείτε. Αυτού του είδους οι συλλογισμοί δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερο άγχος και έτσι ο ύπνος δυσκολεύει ακόμα περισσότερο.

Φτιάξτε μια λίστα

Ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να κοιμηθεί γιατί σκέφτεται συνέχεια όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνει τις επόμενες μέρες. Για να αποφύγετε αυτό το άγχος, καθίστε όση ώρα χρειάζεται πριν τον ύπνο και κάντε μια λίστα με όλες σας τις έννοιες και τα πράγματα που πρέπει να κάνετε άμεσα. Ο Andrew J. Westwood, Καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, αναφέρει πως κάνοντας μια λίστα με τις εκκρεμότητές σας, το μυαλό θα ηρεμήσει και θα κοιμηθείτε πιο γρήγορα.