Επικαιρότητα:

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να γυμναστείς;

04 Μαίου 2021 - 16:16 | Χρήσιμες συμβουλές
Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να γυμναστείς;

Είναι γεγονός πως στατιστικά ο Ιανουάριος, είναι ο μήνας που όλοι ξεκινάμε γυμναστική και πιο υγιεινή διατροφή. Πώς όμως μπορείς να δεις πιο άμεσα αποτελέσματα και ποια είναι η καλύτερη ώρα για να γυμναστείς; Η επιστήμη έχει την απάντηση!

Ποια ώρα της ημέρας είναι καλύτερα να γυμνάζεσαι
Εάν θες να κάψεις το αποθηκευμένο λίπος του σώματός σου και να χάσεις βάρος, τότε η πρωινή γυμναστική, ιδίως με άδειο στομάχι, θα σε βοηθήσει να πετύχεις το στόχο σου ευκολότερα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Anthony Hackney, του Τμήματος Άσκησης και Αθλητικής Επιστήμης στo Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας Chapel Hill, η ορμονική σύνθεση του σώματος το πρωί, είναι ρυθμισμένη για να επιτευχθεί ακριβώς ο συγκεκριμένος σκοπός. «Τις πολύ πρωινές ώρες, το ορμονολογικό σου προφίλ, προετοιμάζει το σώμα για τον καλύτερο μεταβολισμό του λίπους», αναφέρει ο Hackney στο Time.com. 

«Οι άνθρωποι έχουν φυσικά αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και αυξητικής ορμόνης το πρωί. Και οι δύο αυτές ορμόνες σχετίζονται με τον μεταβολισμό. Αυτό σημαίνει πως αντλείς περισσότερη ενέργεια από τα αποθέματα λίπους και δυνητικά χάνεις βάρος». Επιπλέον, με βάση την έρευνα, η πρωινή άθληση σε βοηθάει να έχεις λιγότερη όρεξη κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που σε «γλιτώνει» από τις περιττές θερμίδες. Ακόμα κι αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που μισούν το πρωινό ξύπνημα, η πρωινή γυμναστική αποτελεί, όπως πολλά πράγματα, μια ακόμη συνήθεια και μπορεί να γίνει εύκολα η δεύτερη φύση σου.

Σύμφωνα με έρευνα του Journal of Physiology (2019), η γυμναστική στις 7 το πρωί «αφυπνίζει» το σώμα πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι πιο ενεργός μέσα στη μέρα και να ξεκουράζεσαι αρκετά το βράδυ, ώστε να ξυπνήσεις με περισσότερη όρεξη το επόμενο πρωί. Αυτό είναι κι ένα κόλπο για να παραμείνεις πιστός στις υγιεινές σου συνήθειες, ολοκληρώνοντάς τες τις πρωινές ώρες. Τα βασικότερα οφέλη, βέβαια, είναι η βελτίωση της ψυχικής υγείας και η μείωση του άγχους, στοιχεία απαραίτητα για μια δημιουργική ημέρα, μέσα στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας. Υπάρχει και η λύση φυσικά για τους «μη πρωινούς τύπους». Αν το πρωί ζορίζεσαι να γυμναστείς, αλλά θέλεις, μην πιέζεις τον εαυτό σου. Απλά αθλήσου σε χαμηλό επίπεδο έντασης, έτσι ώστε να μην ξοδέψεις πολλή ενέργεια, όπως υποστηρίζει και ο Hackney.

Θες ένταση; Η απογευματινή προπόνηση είναι η λύση
Μπορεί η πρωινή γυμναστική να συμβάλλει ευκολότερα στο κάψιμο λίπους και την απώλεια βάρους, η απογευματινή όμως, είναι αυτή που αποτελεί ένα boost ,αν θες να κάνεις μια δυνατή προπόνηση. Ο λόγος; Ο προφανής! Πριν την απογευματινή σου άθληση, σίγουρα έχεις καταναλώσει ένα ή δύο γεύματα, γεγονός που σημαίνει πως η ενέργειά σου βρίσκεται στα ύψη κι είναι η κατάλληλη ώρα για να εκτονώσεις πνεύμα και σώμα μέσω μια δυνατής προπόνησης. 

«Κάθε φορά που τρως αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», υποστηρίζει ο Hackney.  «H ζάχαρη με τη μορφή γλυκόζης, αποτελεί ένα από τα πράγματα που χρειάζεσαι, εάν θέλεις να γυμναστείς με μεγάλη ένταση». Η απογευματινή γυμναστική, είναι επίσης ένας καλός τρόπος, για να αποφύγεις μία πιθανή ψυχολογική κατάπτωση και να κλείσει όμορφα η μέρα σου. Η έρευνα του Journal of Physiology, πάντως, υποστηρίζει πως οι ώρες μεταξύ 1 με 4 το μεσημέρι αποτελούν, εξίσου, καλές ώρες με τις πρωινές για να ενεργοποιηθεί το σώμα σου. Ακόμα και μία μικρή βόλτα, είναι ικανή να σε αναζωογονήσει και να «καθαρίσει» το μυαλό σου.

Ένα προκαταρκτικό έγγραφο του 2018, υποστηρίζει πως αργά το απόγευμα καις φυσικά 10% περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με την πρωινή η την βραδινή άσκηση. Οι ερευνητές εξέτασαν τα σώματα σε κατάσταση ηρεμίας, κι έτσι δεν μπορούν να βγάλουν σταθερά αποτελέσματα για το τι συμβαίνει όταν αθλούνται οι άνθρωποι. Σίγουρα όμως το απόγευμα καταναλώνεις λίγη παραπάνω ενέργεια. 

Ακόμα και η νυχτερινή άθληση… έχει τα οφέλη της
Για πολλούς ανθρώπους η γυμναστική είναι ιδανική μετά τη δουλειά. Όμως, αποτελεί κοινή πεποίθηση, πως η απογευματινή άσκηση σε ενεργοποιεί τόσο, ώστε να μην μπορείς να κοιμηθείς εύκολα το βράδυ. Ενώ η μελέτη του Journal of Physiology διαπίστωσε ότι η άσκηση μεταξύ 7 μ.μ. και 10 μ.μ. καθυστερεί το βιολογικό σου, οδηγώντας σε μεταμεσονύχτιες ώρες ύπνου, ο Hackney δεν είναι πεπεισμένος ότι κάτι τέτοιο ισχύει. Ο ίδιος τονίζει πως  ένα είδος γυμναστικής όπως η yoga, που σε χαλαρώνει και αποβάλλει το στρες, θα σε βοηθήσει να κάνεις έναν καλύτερο ύπνο. Επίσης, άλλη έρευνα του Journal of Physiology, υποστηρίζει πως οι νυχτερινές προπονήσεις, όχι μόνο δεν διαταράσσουν τον ύπνο σου, αλλά μειώνουν τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης, που διεγείρει την πείνα. Και σε αυτή την περίπτωση ο σκοπός, η απώλεια βάρους δηλαδή, καθίσταται ευκολότερη.

Τα συμπεράσματα;
Αν ήταν να επιλέξουμε ανάμεσα στην πρωινή, την απογευματινή και την βραδινή άσκηση, σίγουρα εκείνη που θα κέρδιζε είναι η πρωινή, όπως λέει ο Hackney. Οι πρωινές προπονήσεις αξιοποιούν στο έπακρο την ψυχολογία και τους φυσικούς ρυθμούς του ανθρώπου, οδηγώντας, ενδεχομένως, σε καλύτερα αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου. Στην πραγματικότητα ωστόσο, δεν υπάρχει η ιδανική ώρα για γυμναστική. «Αν θες το πρωί, κάνε το πρωί», «Αν θες το απόγευμα, κάνε το απόγευμα», «Αν θες το βράδυ, κάνε το βράδυ», λέει ο Hackney. Το θέμα είναι ένα : «Just do it»!