Καθαρισμός φούρνου με 2 φυσικούς τρόπους

11 Αυγ. 2021 - 18:52 | Χρήσιμες συμβουλές
Καθαρισμός φούρνου με 2 φυσικούς τρόπους

Το καθάρισμα του φούρνου είναι μία από τις πιο βαρετές δουλείες του σπιτιού που συνήθως αναβάλλουμε. Βαρετή γιατί δεν θεωρείται κι εύκολη. Ιδέες βρίσκουμε άπειρες σε σελίδες όπως το Pinterest και το Instagram. Σήμερα θα σας περιγράψουμε δύο τρόπους με φυσικά υλικά. Ωστόσο εμείς θα σας δείξουμε δύο εύκολους και φυσικούς τρόπους καθαρισμού που θα κάνουν το φούρνο σαν καινούργιο! Ο ένας είναι με αμμωνία και ο άλλος είναι με σόδα και ξύδι.

Καθαρισμός φούρνου με αμμωνία
Με τη μέθοδο αυτή μαλακώνουν τα λίπη και το καθάρισμα γίνεται παιχνιδάκι. Ωστόσο διαρκεί αρκετές ώρες αφού θα πρέπει να αφήσουμε την αμμωνία να δράσει όλο το βράδυ. Το αποτέλεσμα όμως σε συνδιασμό με την εύκολη αφαίρεση των ξεραμένων λιπών θα σας εκπλήξει. Πριν ξεκινήσουμε με το βήμα 2, κατεβάζουμε πρώτα το γενικό διακόπτη ρεύματος της ηλεκτρικής κουζίνας για λόγους ασφαλείας.

 
Τι θα χρειαστούμε
μικρή κατσαρόλα
πυρίμαχο σκεύος πυρέξ
αμμωνία
νερό
πλαστική λεκάνη
πανάκι βιτέξ
Διαδικασία
Θερμαίνουμε το φούρνο για 15 λεπτά στους 70 βαθμούς.


Τοποθετούμε στην κάτω σχάρα (όχι στον πάτο του φούρνου, καθώς θέλουμε να μαλακώσουμε τα καμμένα λίπη) μια μικρή κατσαρόλα με βραστό νερό.


Στην πάνω σχάρα τοποθετούμε ένα σκεύος τύπου πυρέξ, αφού έχουμε ρίξει μέσα μια κούπα αμμωνία.

Κλείνουμε το φούρνο και την πόρτα αυτού και αφήνουμε τα σκεύη όλο το βράδυ.


Αφαιρούμε τα σκεύη. Δεν πετάμε όμως την αμμωνία γιατί θα μας χρειαστεί.

Στο διάλυμα αυτό βουτάμε ένα καθαρό σφουγγάρι και τρίβουμε απαλά τα τοιχώματα του φούρνου για να αφαιρέσουμε τα λίπη.


Ξεπλένουμε τακτικά το σφουγγάρι σε μία μικρή λεκάνη.


Περνάμε με υγρό και καθαρό πανάκι βιτέξ για να πάρουμε νερά και σαπουνάδες.

  Οι υδρατμοί του βραστού νερού θα βοηθήσουν στο να μαλακώσουν τα καμμένα λίπη.


Η αμμωνία σε συνδιασμό με τους υδρατμούς που θα αναπτυχθούν από το ζεστό νερό, θα μαλακώσουν τα καμμένα λίπη και τους δύσκολους λεκέδες από τα τοιχώματα και τον πάτο του φούρνου. Αυτό θα μας διευκολύνει αφάνταστα στο να τα αφαιρέσουμε χωρίς ιδιαίτερο κόπο και τρίψιμο. Ίσως η χρήση μιας μεταλλικής ξύστρας για φούρνους και κεραμικές εστίες να βοηθήσει ακόμα περισσότερο, ωστόσο προσέχουμε ώστε να μην γρατζουνίσουμε το φούρνο μας.