Επικαιρότητα:

Οι 12 απίστευτες χρήσεις αμμωνίας στην καθαριότητα του σπιτιού

10 Σεπ. 2021 - 18:14 | Χρήσιμες συμβουλές
Οι 12 απίστευτες χρήσεις αμμωνίας στην καθαριότητα του σπιτιού

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά υλικά τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στον καθαρισμό του σπιτιού είναι η αμμωνία. Μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένη η χρήση της όπως της μαγειρικής σόδας αλλά είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Αυτό που χρειάζεται σε κάθε περίπτωση είναι να είστε πάντα προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε αμμωνία! Η αμμωνία δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύεται με χλωρίνη ή προϊόν που περιέχει χλώριο. Ο συνδυασμός παράγει τοξικούς καπνούς που μπορεί να είναι θανατηφόροι. Εργαστείτε σε καλά αεριζόμενο χώρο και αποφύγετε την αναπνοή των ατμών. Φορέστε λαστιχένια γάντια και αποφύγετε να κολλήσετε αμμωνία στο δέρμα ή στα μάτια σας. Κρατάτε πάντα την αμμωνία μακριά από παιδιά. Ας δούμε 12 πράγματα που μπορούμε να καθαρίσουμε με την αμμωνία στο σπίτι μας!

1. καθαρισμός φούρνου
  

Ένας πρακτικός τρόπος καθαρισμού ενός φούρνου είναι με αμμωνία. Αρχικά ανοίξτε τον φούρνο και αφήστε τον να ζεσταθεί στους 65 ° C και στη συνέχεια σβήστε τον. Τοποθετήστε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο που θα περιέχει ένα ποτήρι αμμωνία στο πάνω ράφι και μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό στο κάτω ράφι. Κλείστε την πόρτα του φούρνου και αφήστε τα μέσα όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί, αφαιρέστε το μπολ και την κατσαρόλα και αφήστε τον φούρνο να αεριστεί για λίγο. Στη συνέχεια καθαρίστε χρησιμοποιώντας αμμωνία και μερικές σταγόνες σαπούνι πιάτων αραιωμένες σε μισό ποτήρι νερό. Τώρα μπορείτε εύκολα να καθαρίσετε όλη τη βρωμιά μέσα στο φούρνο. 

 
2. καθαρίστε τα πλακάκια του μπάνιου
  

Τα πλακάκια του μπάνιου πολλές φορές πιάνουν μούχλα από την υγρασία που υπάρχει στο χώρο. Το ίδιο βέβαια και οι τοίχοι όταν είναι διακοσμημένοι με πλακάκια. Η αμμωνία έχει και εδώ τη λύση. Βάλτε ένα φλιτζάνι αμμωνία μέσα σε μια λεκάνη με νερό και με το σφουγγάρι τρίψτε τα πλακάκια. Η μούχλα θα αποτελέσει παρελθόν.

3. διώξτε τους σκώρους
  

Έχετε σκόρους στην κουζίνα και σας είναι δύσκολο να βρείτε από πού προέρχονται; Καθαρίστε τα ντουλάπια, τα συρτάρια και τα ράφια χρησιμοποιώντας ένα φλιτζάνι αμμωνία αραιωμένο σε 1 λίτρο νερό. Θα πρέπει όμως να αφήσετε τα ντουλάπια ανοιχτά ώστε να στεγνώσουν πολύ καλά τα σημεία που έχετε πλύνει!

4. κάντε τα κρύσταλλα να αστράφτουν
  

Τα κρυστάλλινα αντικείμενα στο σπίτι σας έχουν χάσει τη λάμψη τους; Κανένα πρόβλημα! Ρίξτε μερικές σταγόνες αμμωνίας σε 2 ποτήρια νερό και χρησιμοποιώντας ένα μαλακό πανί ή ένα πινέλο κάντε τα σαν καινούρια. Ξεπλύνετε με καθαρό νερό και στη συνέχεια σκουπίστε τα με ένα στεγνό πανί και είστε έτοιμοι!

5. καθαρίστε τα ράφια του φούρνου
  
Αφαιρέστε τις βρωμιές από τα ράφια του φούρνου σε μια παλιά πετσέτα. Γεμίστε το μεγάλο μπολ με ζεστό νερό και προσθέστε ένα φλιτζάνι αμμωνία. Αφήστε τα ράφια να καθίσουν για τουλάχιστον 15 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρέστε, ξεπλύνετε και σκουπίστε.


 6. χρησιμοποιήστε αμμωνία για να αφαιρέσετε τις οσμές του χρώματος
 Η μυρωδιά του χρώματος στο φρεσκοβαμμένο σπίτι είναι πολύ ενοχλητική. Αποσμηθείτε κάθε δωμάτιο τοποθετώντας μικρά μαξιλαράκια αμμωνίας μέσα σε αυτά. Εάν η οσμή επιμένει μετά από μερικές ημέρες, ανανεώστε τα μαξιλαράκια. Οι φέτες ξύδι ή κρεμμύδι λειτουργούν επίσης αποτελεσματικά. 

7. καθαρίστε τις πόρτες του τζακιού
  
Η αμμωνία αποτελεί ιδανική λύση για τον καθαρισμό της πόρτας από το τζάκι! Ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας αμμωνία, 2 κουταλιές ξύδι και 1 ποτήρι νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού για να αφαιρέσετε την κάπνα από τις γυάλινες πόρτες του τζακιού σας. Ψεκάστε το διάλυμα στο γυαλί, αφήστε το να καθίσει για μερικά δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, σκουπίστε το με ένα απορροφητικό πανί.

8. καθαρίστε χρυσά και ασημένια κοσμήματα
  
Τα κοσμήματά σας έχουν χάσει την αρχική τους λάμψη; Η αμμωνία και εδώ θα μας φανεί χρήσιμη…Βάλτε τα χρυσά και ασημένια κοσμήματά σας σε ½ φλιτζάνι αμμωνίας αναμεμειγμένα με 1 φλιτζάνι ζεστό νερό για 10 λεπτά. Σκουπίστε απαλά με ένα μαλακό πανί και αφήστε το να στεγνώσει. 

SOS Μην το κάνετε αυτό με κοσμήματα που περιέχουν μαργαριτάρια, καθώς μπορεί να βλάψουν την ευαίσθητη επιφάνειά τους. 

9. καθαρίστε τα λευκά παπούτσια
  
Με τη χρήση της αμμωνίας μπορείτε να δώσετε στα βρώμικα λευκά παπούτσια σας ή στα λευκά αθλητικά το χαμένο τους χρώμα. Τρίψτε τα παπούτσια με ένα διάλυμα που θα φτιάξετε χρησιμοποιώντας μισό φλυτζάνι αμμωνία μέσα σε μισό φλιτζάνι νερό.  

10. καθαρίστε χαλιά και τις ταπετσαρίες
  
Αφαιρέστε τους λεκέδες από το χαλί και την ταπετσαρία με ένα σφουγγάρι το οποίο θα το βουτήξετε σε ένα μείγμα με 1 φλιτζάνι καθαρή αμμωνία και 2 λίτρα ζεστό νερό. Αφήστε το να στεγνώσει καλά και επαναλάβετε τον καθαρισμό εάν είναι απαραίτητο. Τα χαλιά και οι ταπετσαρίες σας θα γίνουν σαν καινούρια!

11. καθαρίστε τα παράθυρα
 
Τα βρώμικα παράθυρα κάνουν το σπίτι να μοιάζει σκοτεινό και καμία νοικοκυρά δεν θέλει να τα βλέπει σε αυτή την κατάσταση. Είναι όμως πολύ εύκολο να σκουπίσετε τη βρωμιά, τα δακτυλικά αποτυπώματα, την αιθάλη και τη σκόνη που καλύπτει τα παράθυρά σας. Απλώς σκουπίστε με ένα μαλακό ύφασμα βρεγμένο σε ένα διάλυμα που θα περιέχει 1 φλιτζάνι αμμωνία και 3 φλιτζάνια νερό. Τα παράθυρά σας θα είναι πεντακάθαρα.

12. αποτρέψτε την φαγούρα από τσιμπήματα κουνουπιών
 
 Εάν ξεχάσετε να βάλετε το εντομοαπωθητικό σας και τα κουνούπια κάνουν πάρτι με τα τσιμπήματα στο σώμα σας, χρησιμοποιήστε μια ή δύο σταγόνας αμμωνίας απευθείας στα τσιμπήματα για να σταματήσετε αμέσως την φαγούρα. Μην εφαρμόζετε ποτέ αμμωνία στις γρατζουνισμένες περιοχές σας.